Skogsfastigheter

Försäljning av andel i skogsfastighet ?

30 inlägg 18989 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Schenke  
#302966 Hej!

Har tagit över en andel skog i en lantbruksfastiget obebyggd med bara skog. på totalt ca 300 ha skog blandat.

Är ny inom detta område så mina frågor är. Kan man sälja sin andel löst till vem som helst ? eller säljer man den i första hand till någon av dom andra delägarna och låter dom lägga anbud ? eller kan man avverka värdet motsvarande sin andel skog ?

Ska tillägga att de är 6 andra olika delägare i lantbruksfastigheten.

Vill ha ut så bra pengar som möjligt för min del och undrar vad som är lämpligast och göra ?

Alla ägare har likvärdiga andelar min andel skulle bli ca 35 HA skog av detta vad kan de vara värt ? de ligger i Norrlands inland.

Skogen är välskött.

De är ca 76m3 sk/ha barrträd 11 m3 sk/ha lövträd med skogsimpediment 100 på 27HA av skogen och

82 m3 sk/ha barrträd och 12 m3 sk/ha lövträd med skogsimpediment 38 på dom övriga 8HA av skogen.

Är relativt ny med detta och undrar som sagt vad dessa 27 och 8 HA skog kan vara värt som min andel blir ? och hur man går tillväga om man vill sälja sin andel så smidigt som möjligt.

Tacksam för svar :)

Mvh Schenke   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Skogshuggarn  
#302970 Spontant!

Ta ut en oberoende värderingsman som taxerar skogen/värdet på din andel och lägg erbj till övriga andelsägare.
De borde rimligtvis ha förköpsrätt.

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#302972 Du kan sälja till vem du vill, fast det brukar inte vara så många som vill köpa del av fastighet.

Bäst pris får du nog om du hittar någon av de andra delägarna som är intresserade. Kolla runt hur de har tänkt.

Nej, du kan inte avverka för din del,alla måste vara överens om alla åtgärder på fastigheten! Däremot får du din del av vinsten om ni gör en gemensam avverkning.

Kommer ni inte överens om pris på din andel, kan du tvinga en försäljning av hel fastigheten på auktion, och få din del av summan.

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Schenke  
#302976 Tackar för snabba svar! :)

Glömde skriva i inlägget att jag har beställt en värdering av hela fastigheten av Skogsstyrelsen och väntar nu på denna. Men var nyfiken på ett ungefärligt värde av skogen så man har lite koll tänkte om de är värt runt 100 tusen eller närmare 500 tusen för min andel HA då ? Vet inte vad 35HA kan vara värt men nån krona hoppas jag iallafall om nån av dom andra delägarna vill köpa.
Absolut Skogshuggarn låter som en bra ide skickar ut till samtliga delägare så får dom lägga anbud om intresse finns, men vad jag förstår så vill dom flesta hålla de inom släkten och då borde dom ju vara intresserade. Tack Mangan får se då ifall någon av övriga delägare är villiga att betala nått för skogen.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Försäljning av andel i skog

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#302978 Jag håller med de två tidigare inläggen, helt riktigt. Att låta göra en skogsbruksplan är bra om det inte finns, då sker en inventering av skovsvolymen och det går enkelt att värdera sedan. Med de sparsamma nyckeltal du angett är osäkerheten stor men fastigheten kan vara värd runt 6 miljoner +-50% beroende på totalvolym, ålder på skogen, var den ligger osv.

Schenke, betänk att en obelånad skogsfastighet i stort sett är bekymmersfri att äga. Om du sedan behöver pengar till boende eller annat så kan du ta ett lån med din andel i skogsfastigheten som säkerhet, bankerna kommer att vilja låna ut pengar till dig till en låg ränta.

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Schenke  
#302980 Skogsbruksplan finns tydligen och den kollar Skogstyrelsen tydligen på när dom gör sin värdering och så skulle dom även åka ut och kolla i skogen. Ja ok så i runda slängar runt 6 miljoner för hela fastigheten menar du ? Så min 35HA kanske är värda runt 600 tusan +- som du skrev. Jag vet att taxeringsvärdet på hela fastigheten ligger på runt 3,5 miljoner ungefär. Ja lantbruksfastigheren är ju obelånad och som sagt obebyggd så enbart skog finns. Ja tanken var väl att köpa en lägenhet och kontantinsatsen och möjligtvis bil beroende på hur mycket pengar jag får ut. Sen är väl frågan om nån av dom övriga delägarna har kapital att köpa ut min andel om dom är intresserade. Jaha kan man ta lån med sin andel som säkerhet ? Trodde man behövde äga hela fastigheten själv för att få göra de ? Tack OAS-forests för ditt svar :) tror du att de är lätt att sälja sin andel annars eller brukar sånt ta tid ?

   TS
Användarvisningsbild

Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Skogshuggarn  
#302981
Mangan skrev:Du kan sälja till vem du vill, fast det brukar inte vara så många som vill köpa del av fastighet..


Kan man verkligen det Mangan?,,,

Alltså utan "hörande och låtande" från/med övriga(privata), delägare.

Kan man ens göra det i en sk "allmänning"?.

@ OAS-Forest.

Det är (precis som du säger), närapå omöjligt att sätta en prislapp på en fastighet utan ordentligt underlag.
Utöver detta så finns det en rad andra parametrar som påverkar priset. Exvis avsättningsmöjligheter, trp avdrag, drivningsvägar,,,,,,osv!

Det snabbaste/enklaste men grövsta, är dock om man har den totala virkesvolymen på fastigheten och gör ett "överslag enl LRF´s "Skogsbarometern".

Typ: 20 000 m3sk x 300:- och sedan "kapa ut" en 6é del av detta.

Då är du "rent hypotetiskt" miljonär, Schenke,,,,,,"hypotetiskt"!!! :lol:

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

jannee  
#302982 Begär du ett humant (i de andra delägarnas tycke) pris är din del inte svårsåld. Försöker du däremot få ut allra högst tänkbara pris kommer det däremot att bli värre. Dessutom kommer ni säkert också att bli riktiga ovänner på kuppen.
I mitt tycke är ett humant pris taxvärde + 25% - INTE mer.

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#302987 Taxeringsvärdet stämmer sällan överens med marknadsvärdet.

De andra delägarna skall inte gynnas på bekostnad av den som vill ut ur delägarskapet, begär din andel av total marknadsvärdet.

Skogshuggarn, jag det kan man. Allmäning är något annat.

Skall tilläggas att eftersom ni är fler än två delägare skall en ställföreträdare utses, och denen kan sköta den löpande förvaltningen. Avverkningar kan bestämmas genom omörstning med majoritetsbeslut.

Har dui fått fastigheten genom gåva, kan det fnnas avtals som gör att du inte kan sälja fastigheten på auktion mot de andras vilja.

Användarvisningsbild

Re: Försäljning av andel i skog

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#302991
Schenke skrev:Skogsbruksplan finns tydligen och den kollar Skogstyrelsen tydligen på när dom gör sin värdering och så skulle dom även åka ut och kolla i skogen. Ja ok så i runda slängar runt 6 miljoner för hela fastigheten menar du ? Så min 35HA kanske är värda runt 600 tusan +- som du skrev. Jag vet att taxeringsvärdet på hela fastigheten ligger på runt 3,5 miljoner ungefär. Ja lantbruksfastigheren är ju obelånad och som sagt obebyggd så enbart skog finns. Ja tanken var väl att köpa en lägenhet och kontantinsatsen och möjligtvis bil beroende på hur mycket pengar jag får ut. Sen är väl frågan om nån av dom övriga delägarna har kapital att köpa ut min andel om dom är intresserade. Jaha kan man ta lån med sin andel som säkerhet ? Trodde man behövde äga hela fastigheten själv för att få göra de ? Tack OAS-forests för ditt svar :) tror du att de är lätt att sälja sin andel annars eller brukar sånt ta tid ?

Det brukar gå lätt att sälja men det kan ta upp till 6 månader innan en ny ägare är registrerad ägare av fastigheten. Om jag förstår dig är så är ni 7 delägare, du + 6 andra, då blir din andel 1/7. Jag vet att man kan belåna sin andel eftersom jag köpte en sådan fastighet, det var 4 delägare men en av dem hade kommit på obestånd och banken begärde försäljning. Taxeringsvärdet brukar vara 70% av marknadsvärdet men taxeringsvärdet är ju nästan aldrig uppdaterade, det kan ha skett avverkningar eller tillväxt sedan det bestämdes.

Användarvisningsbild

Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Skogshuggarn  
#302994
Mangan skrev:Taxeringsvärdet stämmer sällan överens med marknadsvärdet.

Skogshuggarn, jag det kan man. Allmäning är något annat.
.


Håller med gällande taxeringsvärde och det "faktiska" marknadsvärdet.

Däremot känns det ju lite "skumt" att man kan sälja sin andel utan medgivande från övriga andelsägare, men säger du att så är fallet, så,,,,, ok!. :!:

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skog

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#302998
OAS-forests skrev:Om jag förstår dig är så är ni 7 delägare, du + 6 andra, då blir din andel 1/7.


Nu vet vi ju inte om det är sju lika stora andelar. :)

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

Schenke  
#303020 Jo man behöver såklart veta alla faktorer innan de går att sätta ett verkligt marknadspris de förstår jag. men nu fick jag lite hum om ungefärligt värde iallafall. Tack Skogshuggarn miljonär vette tusan men en liten slant blir de väl hoppas jag :) Väntar på värderingen från Skogsstyrelsen nu då vet jag ju de exakta värdet ;) Jag förstår ditt tänk Jannee man får väl diskutera ett så humant pris som möjligt men kommer ju att försöka få så nära marknadsvärdet som möjligt iallafall.
Mangan tack även för ditt svar de lät bra :) Jo kommer att begära marknadsvärdet sen som de blir värderat till för min andel. Det finns en ställföreträdare som har hand om allt sedan många år faktiskt. Jag har fått andelen genom gåva och jag får göra vad jag vill med min andel inga krav ställs från gåvogivaren iallafall.
OAS-forests tackar även för ditt svar igen :) jaha tar de upp till 6 månader innan en ny ägare blir registrerad alltså ? även om de är nån av övriga delägare som köper min andel ? Ne precis taxeringsvärdet vet man ju inte när de är uppdaterat med virkesförråd m,m men vet att de inte är avverkat så mycket dom sista 20 åren iallafall utan mest lite små röjningar så att säga.
Ja de är olika storlekar på andelarna i mitt fall blir de 1/9 ;) Så man kan alltså inte sälja sin andel om andra delägare inte godkänner detta ? låter ju konstigt då är de isåntfall enligt mitt tycke värdelöst att samäga skog med andra om man inte kan bli sälja sin andel när man själv vill ? ;)

   TS
Användarvisningsbild

Re: Försäljning av andel i skog

svampbob  
#303021
Mangan skrev:
OAS-forests skrev:Om jag förstår dig är så är ni 7 delägare, du + 6 andra, då blir din andel 1/7.


Nu vet vi ju inte om det är sju lika stora andelar. :)


"Alla ägare har likvärdiga andelar min andel skulle bli ca 35 HA skog av detta vad kan de vara värt ? de ligger i Norrlands inland."

Då borde det väl vara en 1/7 av värdet.

Avatar Fallback

Re: Försäljning av andel i skogsfastighet ?

jannee  
#303023 Schenke, "tror" att runt 500tkr är vad du kan räkna med, får du 600 tkr kan du nog vara mer än nöjd.
En fastighet med mer än 1 ägare blir alltid mindre värd, så enkelt är det.
Problem med skötsel och många vill olika. Ställföreträdaren råder men det är väl ni delägare som tillsamman avgör vad som skall ske eller?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).