Skogsfastigheter

Drömmen!

11 inlägg 5561 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Drömmen!

Emblas  
#294616 Hej på er, första inlägget trots att jag snokat runt här i ett par år redan. Jag har ingen skog sen tidigare men nu har jag chansen att köpa ett skifte på ca. 40 ha bara 500 m hemifrån. Till saken hör att jag jagat på skiftet i snart 20 år och det finns alltså sentimentala skäl till ett ev. övertagande. Jag har i ungdomen (tidigt 90-tal ) gått naturbruksskola och är mao. inte helt tappad i praktisk skogsskötel men jag har obefintlig erfarenhet av innehav och finansiering. Banken kommer under lång tid vara huvudägare till skiftet men det finns några bitar som är avverkningsbara och som kunde amortera av en del av skulden. T.ex. en avdelning om ca. 2 ha med fin men ngt. olikåldrad gran där vissa stammar t.o.m. är övergrova. Min fråga är om det finns ngn. fingervisning om ett ev. värde en avverkning där skulle ge? En skogsbruksplan är beställd men dröjer minst ett par månader än. fastigheten ligger i södraste Uppland.
Tacksam för svar.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Drömmen!

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#294627 2 ha X 300 m3fub X 500 kr = 300 000:- ?

Användarvisningsbild

Re: Drömmen!

Skogstomte  
#294646 Facit från ett par avverkningar här med riktigt bra skog blandat med klenare avdelningar och ganska jobbigt bitvis för skotarna ger c:a 100 000/ha när det är återplanterat och klart.

Avatar Fallback

Re: Drömmen!

Emblas  
#294729 Tack för svaren! En tummen/pekfingret är alltså 100-150000 per ha.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Drömmen!

Seb macahan  
#294766 När jag köpte mitt första skifte tog jag hjälp av en skogsinspektor. Han följde med och tittade på skogen och gav en bra bild av vad som kunde huggas och vad det kan vara värt men även vilka framtida utgifter. Tillsammans pratade vi igenom vad jag kunde tänka mig att göra själv och vad som skulle lejas bort. Jag sålde en Rotpost på 2000m3sk och med den finansierade jag halva köpeskillingen. Hoppas din dröm går i uppfyllelse och låt inte bankerna tala ner dig om du inte ska handla kontant. Ha en budget på 5-10år hur du ska finansiera ditt köp, vad som blir över till amortering och underhåll och skogsvård. Kan du hävda att du kan utföra röjning, plantering mm själv så ha det ändå med i kalkylen men lägg summorna utanför budget. Vem som helst kan bli sjuk eller andra faktorer som hindrar. Se till att du har alla kostnader med: Lantmäteri, pantbrev, lagfart, drivningskostnader (om du inte säljer Rot-post), plantering markberedning, vägar etc.
En duktig inspektor kan göra en bra bedömning utan skogsbruksplan. Glöm inte att ta upp tillgångarna på fastigheten t ex Jakt eller andra arrenden typ mobilmaster etc.
Räkna med en balanserad ränta på 6-7%. Bankerna stress testar gärna med räntor på upp mot 8% och då kan det vara bra att vara på framkant. Ser dom att du är väl införstådd med vad det innebär och att det bär sig med dina tillgångar och resurser så är det inga problem. Lycka till!!!! Jag har inte ångrat mig en sekund, men just där och då kände man sig lite knäsvag inför alla nollor på avtalet. :lol:

Avatar Fallback

Re: Drömmen!

Emblas  
#308131 Tack igen för svaren! Nu närmar sig det slutgiltiga mötet med banken då planen äntligen är gjord och vi har ngt mer att ta ställning för/emot. Enl planen finns ca 5000 m3/ 140m3/ha på skiftet varav ca 1700m3( 850 föryng.) att averka i perioden alt. 3200m3 (850 föryng.). Spontana tankar på siffrorna vore önskvärt och fortfarande vore gissningarna på ett ev netto vid avverkning högst intressanta. min avsikt med köpet är till stor del intresse/jakt/pensionsplan för ungarna osv. så ta vänligen med detta i tankar kring köpeskilling.
Fastigheten är obebyggd och ligger ca 30 min från Roslagstull (Stockholm) men har som jag ser det inga större möjligheter att stycka mer än möjligtvis en framtida tomt åt mig själv, om jag nu skulle orka igenom nybyggnationshelvetet igen. Alla synpunkter på detta tas tacksamt emot!
Gott nytt år förresten!

   TS
Avatar Fallback

Re: Drömmen!

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#308132 Blir nog väldigt dyrt, så nära Sthlm och med jakt dessutom. 2,5-3 miljoner?

Gallringen kanske kan ge en femtilapp per m3sk med lite tur, föryngringsavverkningen 300(?)

Avatar Fallback

Re: Drömmen!

Emblas  
#309850 Mangan, ursäkta sent svar. "mest skog när han dör vinner" har jag tänkt i minst 20 år men först nu det finns tillräcklig kreditvärdighet. Dina förutspåelser angående köpeskilling ligger ngt lågt tyvärr men nära det övre intervallet du anger. 50 resp. 300 i netto efter avverkning ligger lite lägre än de andras förslag, varför? Även ngn. annan måste ha ngt. att komma med i den frågan??
Mvh

   TS
Användarvisningsbild

Re: Drömmen!

Seb macahan  
#309856 Nettot från en avverkning jag gjorde för ett par år sedan var 149tsk/Ha ca2000m3sk på 7,6Ha. Såldes som rotpost. Markberedning -15000, plantor -62000, plantering -23000.
Netto / Ha=149tsk
Utgifter / Ha=13,1tsk

Summa= 135,9tsk / Ha (eller netto efter plantering 475kr/m3sk)

Nu ska nog tilläggas att jag fick ganska bra bud (vill jag tro) på den posten iom hyfsad storlek, vägnät och drivningsförhållande. Samt att plantering blev mycket billigare än jag räknat med.

Avatar Fallback

Re: Drömmen!

Joel2  
#310183 Du borde kunna få iaf 400kr/m3fub netto för slutavverkningen, exkl plantor och markberedning. Om du bjuder ut alla 850m3fub på ett bräde och det är bra skog. Vad har ni för massavedkpare däruppe, är det bara BK?

Men det är ju skitlåga räntor och har du sådana sentimentala band till fastigheten är det väl bara att handla!

Avatar Fallback

Re: Drömmen!

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#310192 Ja, exakt går ju inte att säga utan att veta mer, men 300:-/m3sk motsvarar ungefär 400:-/m3fub (om jag räknat rätt...)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).