Skogsfastigheter

Råd vid köp av skogsfastighet

9 inlägg 7963 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Råd vid köp av skogsfastighet

Riga  
#293316 Inspirerad av Odens fina tråd och eftersom jag är I ungefär samma situation och funderar på en mindre skogsfastighet:

Är snart 50 och planen är/var att om några år köpa en mindre skogsfastighet, 20-50 ha och göra mindre investeringar i en liten maskinpark, Minimaster eller äldre Rottne, diverse verktyg m.m. och sedan trappa ned på lönearbete, är helt medveten om att man inte försörjer sig på 50ha. Det som gör mig fundersam är en vän som menade att köper man en jordbruksfastighet kan man de första 5 åren kvitta förluster mot del av inkomst.
Är det så även för skogsfastighet? Är det I så fall inte bättre (åtminstone ekonomiskt) att köpa fastigheten snarast och investera i maskiner medan man har en rimlig inkomst att dra av det på? Nackdelen är att man inte hinner sköta om fastigheten I den utsträckning man vill.

Hade en rulldriven Blondin och levde(försökte leva) på mindre avverkningar för 25-30 år sedan men 20 års stadsboende har gjort att I princip all utrustning för ett lantliv är såld, Blondin, motorsågar, vedklyv, solosåg m.m.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

ÅsaNisse  
#293337 Nja! Inkomst av tjänst är ju en egen bit i deklarationen och fastigheten en annan. Vad som gäller är ju att investera av egna lönepengar i utrustning till gården och på så sätt få ett underskott i näringsverksamheten. Sen använder man detta underskott då du säljer skog och får intäkter, så det hela slutar på noll istället för att skatta för intäkterna. Investera först och sälj sedan.

Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

haggloader  
#293338 Om man klarar kraven för aktiv näringsverksamhet kan man göra förlustavdrag under fem år mot löneinkomst.

Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#293359
haggloader skrev:Inlägg av haggloader » Idag, 18:16
Om man klarar kraven för aktiv näringsverksamhet kan man göra förlustavdrag under fem år mot löneinkomst.


Du måste få skattmasen att förstå att du är aktiv i din näringsverksamhet, lägga ner minst 500 timmar/år eller göra allting själv, dvs inte leja in hjälp till sånt du hade kunnat göra.

Jag fick bråka lite med dom, skickade en kopia av reglerna och vips kom det ett brev om att samtliga mina yrkanden var beviljade.

Nu gäller det att så fort du köpt fastigheten investera, investera.................och därmed sänka din skatt på lönearbetet.

Lycka till :idea: :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

haggloader  
#293361 Om målet med näringsverksamhet är överskott kan det vara bättre att spara underskott i näringsverksamhet och på så sätt kunna få mindre skatt.

Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#293364
haggloader skrev:Om målet med näringsverksamhet är överskott kan det vara bättre att spara underskott i näringsverksamhet och på så sätt kunna få mindre skatt.


Så kan det vara men om Riga planerar att ev. dra ned på lönearbetet så gäller det att göra avdragen nu.
Hur skatteskalorna ser ut om något år står skrivet i stjärnorna.

Dom kronor som går att få tillbaks inom 5 år är säkrade, redovisat överskott på en sån fastighet är inte något självklart, lika troligt att framtida underskott ackumuleras till högre belopp än vad som kan utnyttjas vid virkesförsäljningar.

Det här gäller i speciellt hög grad om det är stor andel ungskog och återväxtkostnader.

Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

Riga  
#293410 Stort tack för svar.
Räknar inte med någon lönsamhet. Den skog som köps kommer nog vara yngre eller i röjnings- planteringsbehov för att få ett rimligt pris. Det är tillfredsställelsen av det manuella och vårdande arbetet jag är ute efter. Att förhoppningsvis hinna få se ett bestånd ta form.

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

Oden  
#293413 Lycka till!

Är i samma sits vad det gäller skogens ålder! Inte mkt gammal skog på mina marker!!
Samtidigt så återspeglas det i prisbilden. Några byggnader på marken?

Oden

Avatar Fallback

Re: Råd vid köp av skogsfastighet

Riga  
#293428 Den jag bjöd på hade ett utrivet större timmerhus och en fallfärdig lada. Budgivningen drog iväg lite så jag är tillbaks på gå.
Letar efter något med så lite och små byggnader som möjligt, det är inte att renovera hus som lockar.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).