Skogsfastigheter

Skogskonto och Beskattning

7 inlägg 7652 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skogskonto och Beskattning

e-Skogis  
#287134 Hej,

Försöker sätta mig in i detta med att vara/bli skogsägare och vilken djungel det delvis är! :)

Har några funderingar jag hoppas kunna få hjälp med.

Exempel:

90ha skog i norr (kustlandet) där senaste åtgärden gjordes i början av 80-talet. Det är alltså inte gallrat eller röjt något sedan dess. Mestadels tall som finns på den. Vågar någon ge sig på en gissning gällande värdet på denna fastighet?

Vad låter rimligt när det gäller hur mycket m3 som kan finnas på fastigheten? Skulle 15000m3 vara en rimligt eller orimlig uppskattning?

Om jag har förstått det rätt så får man aldrig avverka mer än 50% om fastigheten är större än 50ha. Så bara för att få ett räkneexempel säg att jag avverkat hälften och det blir 1.500.000 kr som jag får från skogsbolaget för detta (rimligheten i kr spelar här ingen roll).

På skogskontot har jag ett utrymme på 1.000.000 eftersom jag köpte fastigheten för 2.000.000 kr.

Vad händer med dessa pengar jag får. De på skogskontot blir inte beskattade så länge jag inte tar ut dom i rena pengar? Kan jag alltså betala av lånet med pengar från skogskontot utan att behöva beskatta dom eller måste jag skatta först?

De 500.000kr som inte ryms på skogskontot, de ska skattas direkt?

En sista fundering för nu, om jag säljer fastigheten ska skogsavdraget beskattas om jag förstått det så då åker jag alltså på att skatta för dessa 1.000.000kr som jag satt in på skogskontot i skogsavdrag och sedan använt upp för att betala av lån och andra inköp och utgifter på fastigheten?

Har jag förstått det rätt eller är jag helt ute och cyklar? :=)

Tack på förhand!   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skogskonto och Beskattning

jannee  
#287143 Oskattade pengar som du har på skogskonto kan endast användas för fastighetens normala driftskostnader inklusive räntekostnader - ej för amortering.
Investeringar såsom traktor-vagn, sågar med tillbehör, ja ALLT som behövs för fastighetens drift kan man använda oskattade pengar till. Vissa prylar = direktavdrag, andra en avskrivningsplan, allt detta hjälper en duktig revisor dig med.
På 90 ha kan det vara så lite som 5 - 7000 m3sk och eller 15 000 m3sk.
Så länge du inte vet antalet m3 och ålder är priset oväsentligt.
Gjordes det en förstagallring för 40 år sedan är skogen inte på långa vägar avverkningsbar. Är däremot skogen 150 år och det var en sistagallring på 80 talet kan fastigheten vara värd "några" kronor.

Avatar Fallback

Re: Skogskonto och Beskattning

e-Skogis  
#287145 Jag glömde skriva att skogsplan inväntas :)

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogskonto och Beskattning

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#287146 Skogskonto och skogsavdrag tar egentligen inte bort någon skatt, de skjuter bara upp den och/eller sprider ut den till fler år.

Säter du in på skogskonto, får du skatta när du tar ut. Då får en del panik och köper traktor för att slippa skatta. Och då kan man fråga sig vad dessa personer skall leva på, man kan inte äta en traktor! :)

Det du använder för privata utgifter - och dit räknas amortering på lån! - skall du skatta för på ett eller annat sätt. Att undvika skatt är enkelt, det är bara att undvika vinst! :twisted:

Avatar Fallback

Re: Skogskonto och Beskattning

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#287158 Som jag tolkar det så höjs begränsningsregeln till 100ha.

"Regeringsbeslutet innebär att den tidigare tröskeleffekten för skogsägare som har mellan 50 och 100 hektar, angående hur mycket skog som får avverkas inom en brukningsenhet, försvinner, säger Karin Tormalm, kansliråd på Landsbygdsdepartementet."
http://www.lantbruk.com/skog/fler-regle ... sforetagen

Avatar Fallback

Re: Skogskonto och Beskattning

e-Skogis  
#287161 Ok måste nog ställa denna frågeställning också eftersom jag tittade på lite papper från ett möte med LRF och blev fundersam.

Säg att jag köper skog för 3 miljoner kr och att jag sedan samma år säljer avverkning till ett skogsbolag för 1 miljon kr. För enkelhetens skull har jag inte haft några utgifter alls som kan räknas med.

Vad har jag för valmöjligheter när det gäller denna miljon som jag kommer få för skogen?

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogskonto och Beskattning

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#287162 Läs tråden

"Vad blir skatten"
viewtopic.php?f=17&t=9005

Där är rådet att frun köper skogen för 3 miljoner, avverkar för 1 miljon, säljer sedan för
2 miljoner till dig. Då blir det 0kr i skatt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).