Skogsfastigheter

Svenska Kyrkan

10 inlägg 10558 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Svenska Kyrkan

CAS616  
#278003 Hej
Min tomt gränsar till en skog som ägs av svenska kyrkan. Nu är det så att jag väldigt gärna vill köpa den, så jag har några frågetecken som jag hoppas få lösning på här.
Är det överhuvudtaget möjligt att köpa skog av kyrkan? fastigheten består av tre utspridda områden, det området jag är intresserad av är grovt uppskattat 3 ha och består av gammal snårig skog med mycket rotvältor och med ett lite blöthål mitt i. En annan sak är att området är frivillig avsatt skog, är inte säker på vad det innebär och om det är något hinder för ett ev köp.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Svenska Kyrkan

elis  
#278007 Snabbast och enklast är väl att ringa och kolla.

Användarvisningsbild

Re: Svenska Kyrkan

Jeep  
#278026 Det är inga problem att köpa av kyrkan. Jag har gjort det ganska nyligen, de är ofta intresserade av att få in pengar.

Avatar Fallback

Re: Svenska Kyrkan

CAS616  
#278060 Ok, låter lovande. Är det egendomsnämnden i svenka kyrkan man hör av sig till angående förvärv? Någon som har nån erfarenhet av "frivillig avsatt skog" och vad det innebär i praktiken. Upphör den tex vid ägarbyte? Eller får jag inte röra skogen om jag köper den?

   TS
Avatar Fallback

Re: Svenska Kyrkan

rokon  
#278062 Hur tolkar du själv ordet "frivillig" i "frivilligt avsatt skog" enligt nysvenskan så betyder det naturligtvis att du själv får "frivilligt avsatt skog" om du köper den.

Avatar Fallback

Re: Svenska Kyrkan

CAS616  
#278063 Jag förstår vad ordet frivilligt innebär, det var inte det som var frågan. Om jag var otydlig så var frågan vad frivilligt avsatt skog innebär i praktiken, vad är syftet med avsättningen och om avsättningen är huggen i sten. Är det att liknas vid naturreservat eller? Kan detta tas tillbaka?

   TS
Avatar Fallback

Re: Svenska Kyrkan

rokon  
#278066 Jag kan inte svara hur det kommer att bedömmas i ditt fall, kan bara relatera till hur det gick för mig när jag köpte till mark från Sveaskog. Där fanns ett mindre område av det jag köpte in som var "frivilligt avsatt" av företaget.
Genom en snillrikt avtal mellan skogsstyrelsen och bolaget så blev det ett naturvårdsavtal på samma område när jag köpte in det större där det ingick. På så vis så betalade jag ca 150000 kr för det snillrika "frivilliga" området samtidigt som den vanligtvis 40% ersättningen för naturvårdsavtal ej betalades ut, varken till mig eller bolaget. Det är det som kallas "frivilligt" i Sverige.

Vi som är skogsägare gör mer än så, alldeles frivilligt och utan betalning.

Avatar Fallback

Re: Svenska Kyrkan

CAS616  
#278721 Vad jag förstår så är det lite svårt att få lägga till så lite skogsmark till sin fastighet, har i nuläget bara en tomt på 3500m2. Vad har ni för uppfattning kring det? Alltså lägga till skogsmark på ca 3 ha till sin befintliga fastighet på 3500m2?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Svenska Kyrkan

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#278722 Lantmätarn har skulle säga nej då vare sig det ena eller det andra eller det sammanlagda är stort nog för att vara "bärkraftigt". Om det du nu tänker köpa av kyrkan är redan en egen fastighet så är ju läget bättre. Men annars så åker du ju på avstyckningskostnad dels visavi kyrkan, dels för att få ihop det med din egen, som i och för sig är för liten tror jag.

Avatar Fallback

Re: Svenska Kyrkan

D Brown  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#278763 Jag hade 3500 m² och köpte till 1,7 ha av kommunen, kom precis över 2 ha och taxerade samtidigt om fastigheten till typkod 120, "bebyggd lantbruksfastighet" tror jag det hette.
100.000 räckte till både mark och avstyckning, en bra affär tror jag. Var ca 4 år sedan.
Bor ganska tätortsnära, så det var skönt att kunna bestämma lite mer om de närmsta omgivningarna (slippa få grannar i tomtgräns)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).