Skogsfastigheter

Genarationsväxling KÖpa eller överta

6 inlägg 3661 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Genarationsväxling KÖpa eller överta

labose  
#275957 Hej!
Ny på forumet, har sett att det finns en del med kunskap här så jag har en liten fråga.
Det är dags för genarationsväxling på (mammas fastighet)
Frågan är om jag skall köpa den eller bara överta den.
Finns det några fördelar med att köpa den eller har det ingen betydelse om man ser till totalekonomin (min plus mammas) hon har haft den sen 70 talet då hon tog över efter sina föräldrar.
Finns inga andra syskon att ta hänsyn till så som så är det okomplicerat.
Men finns det någon fördel nackdel att betala för den , har försökt läsa på en del men kan inte riktigt utröna vad som är bäst.
Måste tas hand om en del stormskog nu i vår, fördelar nackdelar med att göra detta före efter övertagandet, tänker då skattemässigt,
Vad avgör hur man skall tänka eller blir det i stort sett lika ändå.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Genarationsväxling KÖpa eller överta

haggloader  
#275959 Helt klar genom gåva, om du inte har tänkt belåna fastigheten rejält. Om mamma har ett ackumulerat underskott är det lämpligt att först kvitta bort det innan överlåtelsen. Det görs med fördel genom intäkt från vindfällen.

Edit: Utgår från att du får fastigheten gratis av din mor.
Senast redigerad av haggloader ons 09 apr 2014, 21:19, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Genarationsväxling KÖpa eller överta

Skogstomte  
#275965 Troligen ett övertagande som är bäst, alltså gåva. Även om du betalar så räknas allt under taxeringsvärdet som gåva. Köp blir dyrt för dig och hon får betala en hel del i skatt (eller du får betala åt henne om man vill se det så).

Detta är rätt krångligt då många olika saker påverkar utfallet, så jag råder dig att ta kontakt med någon som kan hjälpa dig. Vi hade LRF konsult till vårat övertagande -99, nu när brorsan ska ta över min del har vi Areal. Finns flera. Hör dig för vad som finns i din trakt. Får man tag i en bra konsult tänker de på lite mer än just pengarna, så att det känns bra för båda parter.

Avatar Fallback

Re: Genarationsväxling KÖpa eller överta

rokon  
#275967 Om du har mycke skog som är i åldern att avverkas så kan det vara ide' att köpa skogen av mor då du får ett ingångsvärde som troligtvis blir högre än din mors ingångsvärde.
Det är för att du skall få ett bra avdragsutrymme för skogsavdrag.

Köpet skall minst vara drygt taxeringsvärdet för att då ej ändå räknas som gåva.

Exempel, man köper fastigheten av mor men det skrivs en skuldsedel där du har en skuld till din mor, efter en dryg vecka, säg 8 dagar, så får du en gåva motsvarande samma belopp av din mor som skuldsedeln varvid gåvan löser skuldsedeln. ps inga pengar behöver hanteras eller banklån behöver tas.
tiden som måste förlöpa mellan köp och gåva är för att det skall gälla som lagligt. (jag tror det rör sig om en vecka), men med 8 dagar så är man på säkra sidan. Stämpelskatten blir lite högre. Men det kan det vara värt.
Mor får skatta för försäljning.
Vad som är bäst i din situation bör du överväga själv och sedan vända dig till ett proffs för att allt skall bli bäst och rätt för er. Jag är inte rätt person för följdfrågor då jag själv tar hjälp, men andra här på forumet kan säkert komma med synpunkter.
Det är viktigt att ni gör detta medans din mor är vid hälsa att stå för sin namnunderskrift.

Avatar Fallback

Re: Genarationsväxling KÖpa eller överta

jannee  
#275970 Gäller att bygga upp en skaplig räntefördelning, kanske din mor redan gjort detta och som du kan överta.
Många ggr är det väl investerade pengar att anlita ett proffs vid övertagandet.

Avatar Fallback

Re: Genarationsväxling KÖpa eller överta

labose  
#276209 Tack för råd och tipps. Har nu varit på lite juridisk ekonomisk rådgivning.
Rådet blev ingendera! M.a.o låt fastigheten stå kvar på Mamma så länge som möjligt för att inte behöva skatta bort allt om man skall göra lie uttag av skog de närmaste åren. Skulle bli ganska mycket mera skatt för mig än henne. Vi får se vad man hittar på för variant.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).