Skogsfastigheter

Råd vid skogsköp.

16 inlägg 16387 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Råd vid skogsköp.

Kalle von Kula  
#273693 Hej är ny här och behöver en del råd.
Lite bakgrund.
Familjen (2 vuxna 2 barn mellan 6-10 år)funderar allvarligt på att köpa mindre skogsfastighet.
Familjen är egna företagare av mindre företag sedan många år. Oms. kring 1milj/år.
Sambons släkt/svärmor med syskon är skogsägare, men inte brukare. Man äger men brukar alltså inte skogen och därav saknas idag kunskaperna. Kunskaperna som fanns har gått ur tiden sedan några år, så skogen har förvärvats genom arv.
Familjen är naturmänniskor och uppskattar den valfrihet och i viss mån frihet som det egna företagandet ger. Bor idag i storstad och önskar oss bort från den med stress och avgaser.
Har under längre tid funderat på att utvidga vårt företagande med någon form av ny verksamhet som är kopplad till skogen. Vi har funderingar på att använda skogen som ett verktyg och arbetsredskap som inte direkt är kopplat till skogsbruk, men använda resurserna som skogen ger av virke och miljö. Dvs. inte i huvudsak skogsavverkning i traditionell mening, utan delvis använda skogen som förädling av andra produkter. Dock ser vi att en viss del avverkning säljs traditionellt.

Har just nu pga. arv ca. 1.5 milj som vi vill placera i skogsfastighet.

Har fått tips om fastighet av släkting på ca. 50-60 ha som är till salu. På fastigheten ligger en gammal gård som är totalt förfallen, går trots det att renovera med mycket arbete och hjärta. Skogen är även den kraftigt efterersatt då ingen bott där på årtal.
Skogen ska säljas till högsta anbud, och vet inte var det kan hamna. Fastigheten ligger i södra delen av Sverige och vi är beredda att flytta.

Lite fakta:

44 ha skog
11 ha myr/impediment
4 ha inägomark
1-2 ha tomt/övr
7900 m3sk
Ganska lågt bonitet som är uppskattad till 6,9 m3sk/ha
Med en medelvolym av 180 m3sk/ha

En del slutavverkning, plantering, gallring bör göras inom 2-3 år efter upprättad plan.

Så här ser det ut.


Areal - Virkesföråd - Tillväxt - Bonitet - Bestånd

Hk - HA - % - M3sk/ha - M3sk - M3/sk/ha/år - M3/sk - Antal
--------------------------------------------------------------------------------------
R2 - 1.3 - 3% - 60 - 76 - 5.5 - 3.1 - 1

G1 - 21.1 - 48% - 117 - 2463 - 5.8 - 6.0 - 5

S1 - 2.0 - 4% - 166 - 326 - 6.1 - 8.2 - 2

S2 - 14.5 - 33% - 290 - 4204 - 8.2 - 8.6 - 10

S3 - 4.8 - 11% - 170 - 814 - 4.3 - 6.0 - 5

Hmmm svårt att få det att se bra ut när jag förhandsgranskar inlägget. Hoppas tabellen blir läsbar ändå.


Kommentar tack.

Frågor:

Tanken är inte att skogsavverkningen ska finansiera vårt liv utan komplettera, eller snarare
bara finansiera sig själv. Inte ta ut någon privat vinst ur skogen mao.

Vilket pris kan vi förvänta oss på fastigheten?
Hur skulle en ekonomisk plan se ut om det är realistiskt?
Är det realistiskt ekonomiskt med 1.5 milj i insats då tanken är att innehavet ska finansiera lånade pengar med de virkespriser som råder?
Eller ska man satsa på mindre skogsfastighet?
Hur ser ekonomin ut om man låter bolag ta hand om den första sågningen för att sedan sköta det själv?

Framtida funderingar:
Tänker bygga 2 - 4 fastigheter på sikt (2-5 års plan). 1 vi själva bor i och ev. hyra ut de andra för heltidsboende. Ev inkomster och utgifter får beräknas då.
Har redan flera intressenter.
Vill gärna köpa en mindre såg typ Solosåg för att det känns roande att såga sitt eget virke, eller ev. till annan behövande. "Behövs för stressade stadssjälar"

Hur ser detta ut, och hur bör jag tänka om det är realistiskt?
Hur skulle en ekonomisk plan se ut i så fall?

Mycket fundering och behov av tips i verksamhet som inte är helt bekant än.

Vi kommer att skaffa en bit skog för livskvaliteten i vart fall, inte endast som en ekonomisk verksamhet. Frågan är om det är dags nu


Senast redigerad av Kalle von Kula fre 28 mar 2014, 00:23, redigerad totalt 3 gånger.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#273698 Om ni köper fastigheten och hugger ner allt som går så kommer ni a) inte ha en så vacker fastighet som den ni köpte och b) ändå inte ha mycket pengar över. Misstänker ett pris på 3-3,5 miljoner för skogen.

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Kalle von Kula  
#273706 OK!

Men vi räknar inte med att ha pengar över på skogen utan försöka få det att gå jämt ut med lån. Skogen ser för djävlig ut nu med stormvirke och igenväxning.
Vad rekommenderar du i stället?
Eller tycker du att vi ska skippa helt att köpa skog?

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Hema  
#273752 Köpa skog är väl inte fel. Men jag tror att ni inte ska hasta i ert köp. Kanske testa o hyra ett hus på landet för att känna av grejen och sedan så kanske läget är rätt viktigt med tanke på att era barn håller på o växa up och säkert redan nu kräver en massa skjutsande överallt. Hur ser det ut med skolor runt omkring osv.

Om ni inte ämnar direkt sköta skogen (utan som jag förstått det, läja ut på entrepenad), så är det kanske fördelsaktig om skogen är i någorlunda skick för att slippa lägga pengar på att styra upp en förfallen skogsvårdsplan.

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Kalle von Kula  
#273771 Tack Hema!

Vi har haft dessa tankar i flera år, och släkten på bådas sidor kommer från skogs och lantbruk sedan generationer. Man har hoppat över en generation bara. Vi trivs bäst i skogen och både vandrar och bor i vindskydd en hel del. Livskvalitet är skogsboende för oss. Arbetet med 50-60 ha skog är nog inte allt för ansträngande inbillar jag mig. Har hjälp om det skulle behövas lite mannakraft någon gång. Barnen har vi absolut tänkt på. Skolor finns inte alltför långt borta, och skolbuss finns. Barn finns det i ett antal i gårdar och hus runt omkring. Hästgårdar växer upp som svampar lite varstans nu för tiden. Skjutsa gör vi redan ständigt, då vi är en familj som prioriterar att umgås i familjen och lägger stor vikt vid att det fungerar där. Båda har arbetat i vårt företag hemma under hela barnens uppväxt, och kommer att fortsätta så.
Jag hade tänkt ( rätta om jag är fel ute) sköta gallringen själv. Slutavverkning tänkte jag leja ut. Tänker inte slutavverka mer än 50% av rekommenderad plan som följer med köpet. Nyplantering tänkte jag göra själv. Känns också som ett väldigt stimulerande arbete. Har redan sneglat på en gammal fin traktor genomrenoverad med skogsvagn med kran, släp och plog för mycket överkomligt pris. Lite kult över den faktiskt.
Det kommer alldeles säkert att göras en del misstag, men förhoppningsvis mindre. Jag kommer hela tiden att fråga mig fram och även gå en skogskurs för nyblivna skogsägare. Det finns mycket att lära. Men mycket stimulerande lärande. Själva arbetet är jag inte så rädd för utan mer hur ekonomin och den ekonomiska planen ser ut vid mitt förslag. Familjen kommer troligen att stortrivas. Vi kommer att driva företag på marken inom ny typ av ekologisk odling, men väl beprövad utomlands. Finns även en del vackra hagmarker på maken som vi vill behålla. Vill behålla de gamla kulturvärdena som finns genom att erbjuda betesmark för får eller kor på ägorna. Själv är vi inte intresserad av djurhållning då det kräver både kunskap och tid. Men andra får gärna driva på våra marker. Gammalt stall/gård finns som dock behöver översyn. Vi har inte tänkt att bo i själva gårdshusen, utan reparera dem varsamt successivt då gården troligen är flera 100 år gammal.
I stort tror jag väldigt på denna form av boende som kommer att öka de närmsta åren. Folk vill varva ner och söker sig utanför städerna. Shoppa mindre och umgås mer. Äter egenproducerad ekologisk mat eller handlar av den lokale bonden. Mycket tyder på det när man lyssnar med rätt öra. Många intresserar sig mer och mer av hållbar utveckling.

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

jannee  
#273775 Först behöver du en fast extern inkomstkälla. Den måste vara stor att ni kan överleva på de (hela familjen)
Pengar du kan få in på viss avverkning behövs till att rusta upp gården och befintliga byggnader.
Bostadshuset behov dessa kostnader får du ta av skattade pengar.
Klarar ni detta först, ja sedan är det bara fantasin som sätter gränser.
Betala INTE mer än att tillväxten kan stå för räntekostnaden,

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#273777 Beroende på vem man väljer att lyssna på, kan man dra olika slutsatser om vad "många" är intresserade av.

Men strunt samma, det spelar ingen roll för dig, du måste få mat på bordet. Och det går inte att försörja en familj på en skogsgård i den storleken, så du måste antagligen jobba annorstädes. Det Vilket gör att tid till skogsarbete och husrwnovering kommer att vara mycket lite.

Få klarar av att renovera hus vid sidan av arbete och barn, dessutom med skog som skall jobbas i.

Eller så trollar du...

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

rokon  
#273786 "På fastigheten ligger en gammal gård som är totalt förfallen" Kom ihåg att detta objekt med en förfallen gård sätter ned värdet på skogsfastigheten så glöm bort hjärtat när du lägger budet.

Jag tycker du skall undersöka möjligheten att hyra ett hus i gott skick i närheten till bra pris, brukar kunna finnas på landet.

Skogsfastighetsköpet kan ju vara bra i alla fall, och den förfallna gården kanske med små åtgärder kan användas i verksamheten som sådan. Den gamla gårdens speciella charm är kanske dess ursprunglighet, som kommer att förloras om den skall möta dagens krav för en barnfamilj.

Jag håller med tidigare skribenter som vet att vår tid på jorden är begränsad, vi hinner inte allt vi vill.

Hyr ett hus och köp skogsfastigheten om du får ekonomiska kalkylen att fungera för din familj.

Användarvisningsbild

Re: Råd vid skogsköp.

mghg  
#273797 Att införskaffa en skogsfastighet och börja bedriva skogsbruk är ofta ett stort beslut. Mitt förslag är att börja med att söka professionell rådgivning:

Kontakta LRF Konsult för ett samtal om vilken lösning för förvärv och drift som skulle passa bäst. Av beskrivningen att "Familjen är egna företagare av mindre företag sedan många år. Oms. kring 1milj/år." så antar jag ni äger ett aktiebolag. Men generellt är det bäst att äga skogsmark privat och bedriva skogsbruket som enskild näringsverksamhet, och det kanske finns någon annan lösning som är mer fördelaktig för er. Även om ni har god ekonomisk rådgivning sedan tidigare, så är skattefrågor inom skogsbruket hemmaarenan för LRF Konsult.

Kontakta skogsägarföreningen i området (Södra, Mellanskog, Norrskog eller Norra Skogsägarna) för ett samtal om vad som kan förväntas i inkomster från avverkning och i utgifter från plantering, röjning och gallring. Det kan även vara värt att få fler uppfattningar genom att vända sig till andra aktörer som köper virke och säljer skogliga tjänster såsom plantering, röjning och gallring. Med nuvarande markägares tillåtelse kanske ni och en skogsinspektor kan vandra runt på fastigheten.

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Skogstinsen  
#273802 Jag driver jordbruk på totalt 30 hektar egen mark varav 25 hektar produktiv skog 5 hektar åker och arrenderar 25 hektar. Har 2 ardenner hästar som brukas i skog o mark.

Har renoverat hela huset sånär som på yttertak och lite på övervåningen. Byggt verkstad/pannrum på 55m2 m.m m.m

Sambo och 2 barn på 6 mån o 3 år. De har inte varit nån lätt dans men det funkar. Nu är inte alla lika men jag tycker du ska köpa.

Tänk dig friheten jämfört med att bo i ett bostadsområde eller lägenhet! Finns inget härligare än att vandra på sina egna ägor!!! Man kan göra precis som man vill!

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#273806 Imponerande! Renoverade du huset samtidigt som du hade barn? Lever du på annat än gården?

Jag är faktiskt nyfiken på hur du får ihop det.

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Skogstinsen  
#273818 Jag har en förstående sambo som tog hand om barnet då vi började. Nu har vi 2 barn det har ju varit kämpigt värre mååånga gånger men man får bita ihop.

Jag går skift i ett stålverk kör en stor truck där. Så jordbruk o skogen är bisyssla. :-) sambon har varit mamma ledig nu i 2 år.

Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

Kalle von Kula  
#273829
mghg skrev:Att införskaffa en skogsfastighet och börja bedriva skogsbruk är ofta ett stort beslut. Mitt förslag är att börja med att söka professionell rådgivning:

Kontakta LRF Konsult för ett samtal om vilken lösning för förvärv och drift som skulle passa bäst. Av beskrivningen att "Familjen är egna företagare av mindre företag sedan många år. Oms. kring 1milj/år." så antar jag ni äger ett aktiebolag. Men generellt är det bäst att äga skogsmark privat och bedriva skogsbruket som enskild näringsverksamhet, och det kanske finns någon annan lösning som är mer fördelaktig för er. Även om ni har god ekonomisk rådgivning sedan tidigare, så är skattefrågor inom skogsbruket hemmaarenan för LRF Konsult.

Kontakta skogsägarföreningen i området (Södra, Mellanskog, Norrskog eller Norra Skogsägarna) för ett samtal om vad som kan förväntas i inkomster från avverkning och i utgifter från plantering, röjning och gallring. Det kan även vara värt att få fler uppfattningar genom att vända sig till andra aktörer som köper virke och säljer skogliga tjänster såsom plantering, röjning och gallring. Med nuvarande markägares tillåtelse kanske ni och en skogsinspektor kan vandra runt på fastigheten.Bra svar!

Absolut bör man konsultera dessa. Vilka kostnader kan man förvänta sig vid konsultation?
En ganska detaljerad skogsplan är gjord rätt nyligen. Hur tillförlitlig kan man förvänta sig att den är om den kommer från mäklaren?
Att slita som egenföretagare har vi gjort i många år både i med och motvind, så vi vet hur det är att slita för att få det att gå runt. Vi kommer att behålla och fortsätta driva företaget , men kommer troligen starta nytt iom, förvärv av skog. Vill inte blanda dessa. Företaget bedrivs hemmafrån och går att kombinera med arbetet i skogen, då den ena av oss kan hålla ställningarna där. Bara vid större arbetstryck som båda måste arbeta. Händer inte ofta. I bland kan det vara att den ena arbetar när den andra sover, men inte det särskilt ofta, men det kan hända något dygn i månaden. Så friheten är stor att fördela arbetet.

   TS
Avatar Fallback

Re: Råd vid skogsköp.

jannee  
#273839 Vara skogsägare, dessutom bo på fastigheten, sköta fastigheten = en något speciell livsstil, i.o.f.s. inget märkvärdig men helt väsensskild mot t.ex vara lönearbetare och bo i lägenhet.
En del passar för detta andra inte. Enda negativa är kanske just den ekonomiska biten, bygga nytt eller renovera en gammal mangårdsbyggnad, dessa pengar får man aldrig igen, annars behöver det aldrig bli något ekonomiskt vågspel, finns alltid folk som vill investera pengar i skog och mark.
Har du det i generna - bara satsa. och lyssna för f*n inte på några konsulter, det är inte mycket de begriper. De har sin statistik och prognoser som är precis lika säkra som SMHI's.
Så länge du INTE lägger ned 2.5 mille på att bygga ett nytt bostadshus lär du inte förlora några större belopp.
Vågar du och tror på det = du ser möjligheterna, då lär det inte bli några större problem. Ser du en massa problem = AVSTÅ, så enkelt är det.
Det är bättre att göra något för att senare eventuellt ångra sig, än tvärtom.

Användarvisningsbild

Re: Råd vid skogsköp.

mghg  
#273854
Kalle von Kula skrev:
mghg skrev:Att införskaffa en skogsfastighet och börja bedriva skogsbruk är ofta ett stort beslut. Mitt förslag är att börja med att söka professionell rådgivning:

Kontakta LRF Konsult för ett samtal om vilken lösning för förvärv och drift som skulle passa bäst. [...]

Kontakta skogsägarföreningen i området (Södra, Mellanskog, Norrskog eller Norra Skogsägarna) för ett samtal om vad som kan förväntas i inkomster från avverkning och i utgifter från plantering, röjning och gallring. [...]Bra svar!

Absolut bör man konsultera dessa. Vilka kostnader kan man förvänta sig vid konsultation?
En ganska detaljerad skogsplan är gjord rätt nyligen. Hur tillförlitlig kan man förvänta sig att den är om den kommer från mäklaren?
[...]

Trevligt att du uppskattade mitt svar. Jag vet inte vilka kostnader man kan förvänta sig vid konsultation. Varför inte ringa ett telefonsamtal och undersöka saken? Skogsägarföreningarnas inspektorer brukar kostnadsfritt besöka medlemmarna. Jag kan inte heller svara på frågan om hur tillförlitlig skogsbruksplanen är och föreslår att den frågan behandlas i samtal med en inspektor eller annan kunnig person.

jannee skrev:[...] och lyssna för f*n inte på några konsulter, det är inte mycket de begriper. De har sin statistik och prognoser som är precis lika säkra som SMHI's. [...]

Ordet konsult kan syfta på mycket. Prognoser om framtiden är en sak, skatteplanering rörande nutid är något annat. Med tanke på skogsbrukets omloppstider så är skatteplanering ett viktigt ämne och det är något man bör samtala om med personer som kan ämnet.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).