Skogsfastigheter

Arrende jordbruksmark till bonde

74 inlägg 74543 visningar 18 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Arrende jordbruksmark till bonde

kvistberg  
#272182 Hej!

Tänkte jag skulle lyssna mig för hur ni ser på det här med arrendera ut jordbruksmark man har på sin skogsfastighet till någon som vill ha hö.

Har nyligen tagit över en skogsfastighet efter arv. För närvarande har jag en bonde som slår gratis hos mig på 6 hektar. För det har vi fått en rökt köttbit som tack. Han har slagit även åt min pappa under många år.

Av en händelse fick jag reda på att någon har EU-bidrag på min mark och att det är bonden som slår hos mig. Att jag sen fick reda på att han hade ca 10 000 i gårdsstöd + miljöersättning för han slår hos mig, utöver det hö han tar reda på. Jag har räknat att han får ut ca 20-25 000 som intäkt på mina marker.

Jag själv tycker man ska köra med raka rör. Han har inte nämnt ett enda ord om varken eu-bidrag eller vilka summor det rör sig om. Jag har även en vän som han har gjort samma sak mot på hans åkermarker. Så nu tänkte jag ta ett snack med han, Jag vill helst inte behöva slå hö och ta upp det själv, men samtidigt förstått att det räcker med var tredje år att göra det, vi båda har traktorer så det återstår isåfall att investera i nödvändig utrustning. Hur skulle ni tänka? Och vad är rimligt att kräva?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

bodaedet  
#272186 Vet inte var du håller till, men här i västra Värmland får man vara glad om någon stackare vill använda jorden. Unnar honom varenda krona han kan få in på slitet. Glad att mina marker hålls öppna, utan Eu bidraget skulle han slå igen direkt, och jag skulle vara tvungen att hålla marken öppen.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Sune_  
#272190 Samma här, vi har en större fårbonde som brukar både mina och föräldrarnas åkermark och det får han göra gratis. Faktum är att ja brukar t.o.m hjälpa till att putsa de delar han använder som bete med mina egna maskiner just för att ja ä så glad att någon faktiskt använder och håller markerna öppna.
Jag är bosatt i västra Värmland förövrigt.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

jannee  
#272193 Det Kvistberg råkat ut för ÄR VANLIGT, kan bara vara glad att NÅGON vill hålla landskapet öppet.
Helt upp till Kvistberg om han vill arrendera ut och till vilket pris.
Finns på tok för många ödeåkrar i Sverige, och det ser för djävligt ut.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Husqy346  
#272200 Det är väl så att om någon har stödrätter i dag så måste det köpas loss för pengar .För att kunna tillfalla någon annan sedan, så där kan det låsa sig rejält.
Ett skäligt arrende för åker areal i våra byggder är ca 1000-2500:- per ha för vall
Dock finns det stollar som ger uppemot 6000:- i arrende för spannmålsarealer.
Som markägare så gäller det att va påläst enligt alla konstens regler vad som gäller vid utarrendering av mark .
Senast redigerad av Husqy346 tor 20 mar 2014, 19:49, redigerad totalt 1 gång.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Astrix1  
#272201 Lika här med, låt han slå dom åkrarna om du vill ha öppet. Jag har planterat björk på en åker och gran på en annan dom åkrana närmast byn kan ju få vara öppna, men ute i skogen där jag hade åker ( ler jord ) planterade jag igen.
Om man vill slå själv måste du köpa tillbaka bidragsrätten för att få eu bidrag. Här hade två bönder som tagit alla 27 st av bondgårdarnas bidragsrätter för att dom var dom sista bönderna då, nu är det inga aktiva bönder kvar men dom slår alla åkrana fortfarande. Vill du ha öppet så kostar maskinpark en del har för mig minst 5ha för att få bidrag ca1300-1500 kr/ha vanlig åker/äng
Men det finns nog nån här som vet bättre har själv inge eu bidrag och har inte årets info

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Chuck Norris  
#272204 "Av en händelse fick jag reda på att någon har EU-bidrag på min mark och att det är bonden som slår hos mig. Att jag sen fick reda på att han hade ca 10 000 i gårdsstöd + miljöersättning för han slår hos mig, utöver det hö han tar reda på. Jag har räknat att han får ut ca 20-25 000 som intäkt på mina marker."

Klart han söker EU -stöd för åkern han brukar, finns väl inte en bonde som inte gör det. Lite komiskt att du tycker/ får det att låta som att han blåser dig.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

torpöbo  
#272210 Tycker man det är kul kan man ju ta bidragen själv, ha djur/ slå vallen med egna redskap. Men jag tror det är svårt att få det att löna sig.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

alias  
#272212 Personligen är jag själaglad att det finns en bonde i grannbyn som vill slå åkrarna och hålla djur på föräldragårdens marker här i de Smålandska skogarna - annars hade de vuxit igen.

När jag ser hur ledbruten bonden ifråga är så missunnar jag honom inte att både få EU-stödet för markerna och att vi hjälper till med stängsel och dylikt. Skulle man räkna på de arbetstimmar han har gör per år i förhållande till vad han tjänar på djurhållningen så tror jag inte det är många anställda som skulle vilja gå till jobbet för den lönen.

Jag anser att de som gör en insats för att hålla landsbygden öppen förtjänar varje krona.

Den bistra sanningen är att endast en bråkdel av Svenskt jordbruk skulle gå runt utan EU-stödet.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

r93  
#272217 Hos mig så är det så att jag tar stödrätterna & bonden får bruka jorden "gratis".

Ge bort stödrätter, utan att få en krona för marken känns inte aktuellt.

Alternativet, som jag har hört är att arrendatorn får stödrätterna, men får sedan betala arrende till markägaren.

Detta gäller Kalmar trakten, i Skåne och på Öland är väl marken mycket mera värd, har hört arrendepriser på åtskilliga tusen per HA.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

markus1978  
#272316 Har 1200kr\ha (norra Sverige) där marken är ut arrenderad.

Kommer nya regler för stöd och stöd rätter i sommar.(regeringen håller på att utreda i nuläget)

Kom ihåg att undersöka vad bonden har för arrende och hur länge.(ej skriftligt eller gratis är ett ej giltligt arrende, finns inget besittnings skydd då bara ta tillbaka marken)

Pågår även en arrendelags utredning. Enligt ATL så kommer även sidoarrenden kortare än ett år gå besittnings skydd(i nuläget finns det inte)

Mitt råd är undvik i alla lägen arrenden med besittnings skydd, det är bättre att beskoga då.

Läs på om de olika delarna så är det lättare att besluta hur du vill göra.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#272318 Jag tar eu-bidraget och har stödrätterna, bonden tar häst-hö. Det är väl nätt och jämnt han är intresserad.

Jag tror man skall vänta på de nya reglerna innan man gör något över huvud taget.

Användarvisningsbild

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

hlb  
#272319 Köp en slåtterkross (150 000:-) Press (500 000:-) balklämma (10 000:) och traktor om Du inte har redan och kör själv. Det lönar sig kanske och Du blir botad från avundsjukan.

Avatar Fallback

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

Astrix1  
#272327 Har man fyttat in senare (efter) att stödrätterna kom till. Så vet inte folk hur det fungerar.
Grannen frågade mig varför hästbonden körde sönder hans tomt för att slå hans 3 ha åker och satt hästar på åkern vid huset.
Han hade ingen aning om sånt, trodde stödrätterna följde med marken, men det löste sig.

Användarvisningsbild

Re: Arrende jordbruksmark till bonde

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#272333 Behöver inte vara avundsjuka. Lätt att man blir illa till mods och får negativa tankar när man inte är insatt i det hela.
Jag har tur och får 500:- ha. samtidigt ligger mer o mer åker för fäfot här och det är sorgligt att vara med om den utvecklingen. När man var liten och nästan varje bonde körde med häst och t.o.m slog dikeskanterna med lie. Nu finns det bara 5-6 lite större jordbruk kvar här och det är nog en tidsfråga när dom är utslagna. Tyvärr är det nog för tufft för dom.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).