Skogsfastigheter

Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

18 inlägg 12525 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

svenivar  
#268476 Hej!
Hoppas det här är rätt kategori, annars får moderator flytta tråden :smile:

Har fått en förfrågan från en granne som skall slutvverka ett mindre välskött skifte, angående nyttjande av min skogsväg och upplagsplats.

Det gäller uttransport av bortåt 1000 kubik, och någon egen farbar väg har han inte, så därför har jag blivit tillfrågad.
Han vill skota ut virket (och groten) på en av mina traktorvägar, det rör sig om en sträcka runt 300 meter, och sedan lägga vältan på min upplagsplats.
Egentligen har jag inget emot det här, men det blir en herrans massa lass, och vägen är inte mer än en bra traktorstig sas, dock jämn och fin i dagsläget.

Vad är brukligt att kräva som kompensation, att vägen skall vara i samma skick eller bättre efteråt är en självklarhet. Det hör till saken att andra grannar nekat uttransport över sin mark, pga väta. Jag ämnar inte att idka utpressning, jag undrar mest vad era erfarenheter är, jag har själv tänkt att jakten på hans skifte kunde var bra att ha, men samtidigt vet jag att en god vän till honom har den, och den vill han nog inte gärna släppa trots att det endast rör sig om 9-10 ha.

Tack så länge!   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback
Hugin  
#268479 Iofs inget svar på din direkta frågeställning, men ett memento:

Du beskriver att: "Han vill skota ut virket (och groten) på en av mina traktorvägar, det rör sig om en sträcka runt 300 meter, och sedan lägga vältan på min upplagsplats."

Du bör ta i beaktande att utskotning av grot är ganska utrymmeskrävande vad gäller såväl vägen ut till avlägg, som själva avlägget!

Detta kan innebära att det erfordras en ganska rejäl breddning av traktorvägen (eljest uppstår denna ändå, då breda GROT-lass rakar rent på sidorna), samt att sedan befintlig upplagsplats visar sig för liten.

Alltså: överväg hur överenskommelsen skall se ut i det fall att avverkning erfordras på din mark i anslutning till skotningsväg och avlägg!

Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

jannee  
#268483 Kräv en SKRIFTLIG garanti av grannen att efter allt virke blivit borttransporterat återställa vägen i bättre skick än vad den nu är = grusa upp den så att den t.o.m. blir farbar med p-bil.
Du får en bra traktorväg och grannen sparar en massa pengar =ok?
Troligtvis kommer de att lägga riset på hans kalfälla för att senare flisa det där och transportera den upp till container stående på din upplagsplats, det är efter detta ALLT ska iordningställas -ok.

Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

svenivar  
#268487 Redan några bra synpunkter, jag tackar :smile:

Det där med grotlassens bredd har jag inte grunnat så mycket på, men det kan nog bli ett problem så det där får jag gå igenom hur man tänkt. Jag tror det är tänkt att flisas vid upplaget.
Att köra ut virket är en sak, men grotlassen tycker jag egentligen kan kvitta, det är ju jag som står med vägen, och han tjänar egentligen bara småpengar på groten.

Visst kan jag kräva uppgrusning, men jag klarar mig egentligen bra som det är, vägen tål det jag utsätter den för, och så fort man har något som är farbart med bil kommer kreti och pleti och lämnar soffor och TV-apparater.
Att det skall grusas om så behövs efter allt är färdigt är dock självklart, där är vi redan överens.

Måste kolla upp hur man tänkt med groten dock, bra tips.

Det är ju en del pengar han sparar på att nyttja min väg, så jakten kan han gott släppa till, jag får ingen mer chans på den i framtiden heller...

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

Tosca  
#268489 Jag har för mig att vi fick betala 5 kr per fastkubik virke och vägkilometer när vi körde ut på en väg vi inte har del i.

Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

jannee  
#268492 Ja den jakten, den kan för vissa vara värd hur mycket som helst - säger en som INTE jagar.

Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

svenivar  
#268496
jannee skrev:Ja den jakten, den kan för vissa vara värd hur mycket som helst - säger en som INTE jagar.


Jo visst är det så, jakt och vägar :lol: :lol:

Jag klarar mig såklart bra utan den jakten, får se hur det blir, lite intressant med 5kr/fastmeter/km - tack.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

Amatörhuggare 62  
#268710 Häromkring har jag hört att släptillägget är betalning för att köra på andras vägar. Som tur är så har jag vägar med % delning för varje markägare. Och när vi har vägsammanträde för byvägarna. Så efter dom förhandlingarna och kaffe. Så tar vi upp skogsvägarnas skötsel, och rer ut vad som behöver göras på dom ochså, vid samma tillfälle. Har fungerat bra hitills.

Avatar Fallback

Re:.

Hugin  
#268716 Uppfattar att det råder viss förbistring beträffande vad som är frågan om det grannen vill nyttja;

Trådskaparen anger: "Han vill skota ut virket (och groten) på en av mina traktorvägar, det rör sig om en sträcka runt 300 meter, och sedan lägga vältan på min upplagsplats."

Vissa svar verkar ta fasta på detta med att också nyttja väg för lastbilstransport för bortforsling av virke/grot ... ?

- Beträffande terrängtransporten (skotningen till upplag) över din mark, så är det väl rimligt att han svarar för återställande till ursprungligt skick efter nyttjandet (och förutsatt att detta inte erfordrar någon avverkning/skada på befintlig skog i anslutning till traktorväg eller upplagsplats).

- OM det därtill är fråga om att nyttja skogsbilväg, där han inte är delägare, så är det väl rimligt att något vederlag för detta erläggs; ägaren (delägarna) av skogsbilvägen har ju bekostat anläggande och underhåll av denna väg (utan att aktuell granne svarat för någon del).

När han nu (om så är fallet) vill nyttja denna skogsbilväg, är det rimligt att han också bidra utifrån sitt värde av att nyttja vägen. - Detta är rimligt att han själv också förstår!

OM så är fallet: ta en diskussion och kom överens om vad som är rimligt!

... men frågeställningen berör inledningsvis INTE någon skogsbilväg, så detta inlägg är kanske irrelevant (men väckt av övriga svar i tråden ... ).

Användarvisningsbild

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

Amatörhuggare 62  
#268726 Från upplagsplatsen borde det ju gå en Skogsbilväg. Framgår ju inte om grannen har del i den. Om så inte är fallet, så är det ju även den som berörs. Annars så är det ju bara traktorvägen, ock enligt min bedömning, så skall den återställas, som tack för lånet.

Användarvisningsbild

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min vä

JensSkoog  
#268731 Om man ska ha frid med grannen i många år, så är enda sättet å göra et skickligt avtal innan jobbet börjar, och i avtalet måste man hämta in en utanfrån som besiktigar vägen före och efter jobbet och bestämmer hur den ska lagas. Konsulten betals av nabon. Har mycket dårlig erfarenhet från et par fall där man skulle se efteråt och fixa det som behövdes.

Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min vä

Hugin  
#268739
JensSkoog skrev:Om man ska ha frid med grannen i många år, så är enda sättet å göra et skickligt avtal innan jobbet börjar, och i avtalet måste man hämta in en utanfrån som besiktigar vägen före och efter jobbet och bestämmer hur den ska lagas. Konsulten betals av nabon. Har mycket dårlig erfarenhet från et par fall där man skulle se efteråt och fixa det som behövdes.


Bara en kommentar: Klokt!

Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

svenivar  
#268751 Glad att se att det ramlar in råd och erfarenheter, jag tackar för att ni delar med er :grin:

Jag kanske skall förtydliga att det som är aktuellt för mig är min traktorväg, den leder fram till upplaget och ligger vid samfälld väg, som den aktuelle avverkande grannen har del i.

Groten tänker jag att man kan flisa på hygget och köra med skyttel ut till samfällda vägen, jag befarar att grotlassen annars kommer att orsak skador på ett antal trädstammar längs vägen, som bitvis är trång för en skotare.

Det här börjar klarna för mig någotsånär, först tyckte jag att det skulle räcka med muntligt avtal, men eftersom jag är den ende som har att förlora på att vägen och träd och plantering utmed densamma tar skada, så blir jag tvungen att ordna skriftligt på det här, vilket är en belastning bara det :roll: iaf för en som inte tillbringar dagarna med att upprätta kontrakt och avtal.

Jag skall ha med en del:

- Traktorvägen skall, - när jobbet är klart, vara i samma skick som den var vid tillträdet, eller bättre.

- Eventuella skador på träd och planteringar utmed vägen skall kompenseras ekonomiskt. (Hur är en annan femma, förslag någon?)

- Upplagsplatsen skall vid frånträdet vara städad, och fri från körskador. (Gammal ängsmark)

- Upplägget och timmerhanteringen vid vältan skall ske i enlighet med vägsamfällighetens stadgar. Man vill inte ha grenar och barkmassor på vägen, bla.

- Och så var det min fundering angående att köra grotflisen med skyttel.
Vad tycker ni? Fler saker jag missat?
Ös på bara :smile:

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

skotarmasse  
#268756 Är upplagsplatsen tillräckligt stor,eller behövs det avverkas där med?
Isåfall ska det väl också tas med i ev. ersättning.

Användarvisningsbild

Re: Grannen avverkar, vill nyttja min väg...

Vardon  
#268761 Dokumentera med bilder före och bifoga det till avtalet.

Vill man vara riktig pessimist kanske man även ska fundera på kapital för att åtgärda vägen, tänk ett worst case senario där vägen körs sönder, företaget går i konkurs, grannen hade ingen bankgaranti blir halft ruinerad och kvar står du med en sönderkörd väg. Nu är väl det väldigt negativt tänkt men vill man ha positiva besked kan man gå till doktorn :)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).