Skogsfastigheter

Äganderätten är satt under press

6 inlägg 4224 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Äganderätten är satt under press

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#266877 På allt fler områden som berör markägande och förfoganderätt, pekar utvecklingen mot att beslutsfattare och allmänhet gärna ignorerrar markägarens synpunkter, ekonomi och äganderätt.
Det finns en tendens att man beaktar externa besökande organisationers synpunkter före samråd med markägaren. Markägaren som är tillika drabbad sakägares åsikter nonchaleras allt för ofta.

Alla myndigheter måste dock säkerställa att markägaren (sakägaren) prioriteras i både samråd, remissförfarande och i enskilda frågor som berör förfoganderätt över mark.

Andra organisationers synpunkter bör givetvis välkomnas om frågorna är relevanta för deras intressen.
När det gäller förfoganderätten till marken måste dock markägarens synpunkter väga tyngst, undantaget är där ett stort samhällsintresse omöjliggörs, men observera att de i sådana fall redan finns lagstiftning i form av expropriationslagen.

Att inskränka förfoganderätten ligger mycket nära ett expropriationsförfarande.

I de nu aktuella utvecklingstendenserna som utökat strandskydd och fler avsättningar för naturskydd av skog ser vi en liknande utveckling men denna gång utan någon som helst kompensation för det ekonomiska bortfall som markägaren drabbas av.
I de allra flesta fall undviker utredaren att beskriva förändringen för markägaren. Hur förändras markens brukningsmöjligheter av te x strandskyddet. Av god erfarenhet vet vi att möjligheterna minskar att bedriva ett rationellt jordbruk och skogsbruk.
Att i princip totalstopp för att avstycka och sälja attraktiva fritidshustomter till allmänheten inträder.
För den enskilde markägaren innebär detta stora ekonomiska konsekvenser och avkastningen på fastigheten försämras samtidigt som försäljningsvärdet sjunker.

I andra tider och i andra sammanhang benämns detta statliga fenomen för "konfiskation” en åtgärd som kopierats från kommunismen.
En sådan "konfiskal" utveckling leder ofelbart till uteblivna långsiktiga fastighetsinvesteringar men också begränsningar av de gröna näringarnas verksamhet.

Avsättning av skog till naturskydd begränsar också allmänhetens tillgång till allemansrätt och friluftsliv då dessa avsatta naturmarker växer igen till en ointränglig djungel på grund av lagkravet då inga åtgärder skall eller får utföras som tex röjning.

Sveriges fanatiska Naturvårdshänsyn hotar att helt utarma Sverige utanför tätorterna speciellt i Norrland där våra ungdomar har små möjligheter med dagens politik att hitta sig en försörjning..

:D :D :D   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Äganderätten är satt under press

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#267093 Lägg till att befolkningen mestadels bebor i städer och tätorter, samt att stor del av journalisterna, särskilt de på SvT och SR, är miljöpartister, så förstår nog de flesta skogsägare varför miljöorganisationer kan gå på framgångsrik offensiv utan att behöva hålla sig till sanningen i sin propaganda.
/Niklas

Användarvisningsbild

Re: Äganderätten är satt under press

vetinte  
#267103 A

Användarvisningsbild

Re: Äganderätten är satt under press

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#344521 Annika Bergman: Oroväckande devalvering av äganderätten http://www.lantbruk.com/debatt/oroande- ... anderatten
/Niklas

Avatar Fallback

Re: Äganderätten är satt under press

isteskog  
#344532 Håller med fullständigt! (MP) är nog en av de mest äganderättsfientliga partier vi har i Sverige! :evil:

Användarvisningsbild

Re: Äganderätten är satt under press

Niking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#344584 Jo det är ju inte för inte som MP brukar kallad för vattenmelonerna. De är ju gröna utanpå och kommuniströda inuti.
/Niklas

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).