Skogsfastigheter

Äga svensk skog, bo utomlands

3 inlägg 2959 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Äga svensk skog, bo utomlands

Sörlänningen  
#265924 Är det någon som har erfarenhet eller kunskap om att som svensk skogsägare bo utomlands?

Jag äger för närvarande ingen skog. Hade jag bort i Sverige hade jag utan tvekan tagit över åtminstone halva min fars skog, eftersom det är vad han vill. Nu bor jag dock sedan länge utomlands (utanför EU). Med tanke på att vänsterblocket säkerligen hamnar i regeringsställning senare i år och att det glunkas om arvsskatt (från LO, men ändå) funderar vi på om det är möjligt för över hela eller delar av skogen till mig.

Jag har pratat lite med jurister, men det är notoriskt svårt att få reda på sånt här på professionell väg utan att betala hundratusentals kronor till någon stor juristfirma (vilket det möjligen är värt, för all del).

Exakt vilka regler som gäller länder emellan är inte möjliga att reda ut här, men det vore väldigt intressant att höra om erfarenheter från någon som har levt igenom det här. Jag antar att man t.ex. inte kan ha svenska skogskonton. Någon som vet?

Landet jag bor i och och Sverige har ett skatteavtal, men dubbelbeskattning kan förekomma i ganska många fall (står det explicit i avtalet). De två generella reglerna internationellt är ju att man betalar skatt där man bor, men att fast egendom beskattas där egendomen ligger. Sen hur det faller ut i detalj beror ju på en otrolig massa saker, som inte går att reda ut här.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Äga svensk skog, bo utomlands

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#265930 Antar att det inte är något problem. Du blir ju företagare i Sverige och måste följa det regler som gäller för det, bl.a. bokföring, redovisning och skattemässigt. Det torde inte heller vara några problem att öppna bankkonton i Svensk bank och förvara pengar där.

Användarvisningsbild

Re: Äga svensk skog, bo utomlands

vetinte  
#265934 A

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).