Skogsfastigheter

Skogsfastighet

27 inlägg 12469 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skogsfastighet

Åkesson  
#251858 Hej.

Sitter och funderar på en fastighet i närheten av Göteborg, ca 5 mil. Den består av ett skifte med bilväg igenom. Den skall enligt skogsbruks plan vara på ca 30 ha med 2600 m3 nedan kommer lite info.

Tall 1540 m3sk
Gran 870
Ordinära lövträd 190
Medeltal 93 m3sk/ha
Bonitet i medeltal 6.4 m3sk/ha och år
Löpande tillväxt 5.4

Ca 8ha skall röjas.

ca 5ha yngre än 10 år
ca 5ha 10-20 år
ca 13ha mellan 20-30 år
sedan resten spritt i åldersklasserna

Då man inte har skog sedan innan men har växt upp med detta och av en eller annan anledning inte har tagit över föräldragården så drar de i tarmen. Dock får man villigt erkänna att man har väldigt lite erfarenhet ändå.

Skogen skall enbart handlas för min och familjens trivsel och vetskapen att man har något man kan ta på. Sommarstuga/mindre hus skall anläggas med garage. Allt jobb som skall göras av mig som fritidssysselsättning. Dvs den ekonomiska vinningen är inte den största anledningen. Men har väldiga problem med vad som kan vara ett vettigt bud på detta. Vad kan skogen vara värd? samt hur stor kan man anse att vetskapen om ägande, jakt mm kan vara värt.

Vore tacksam för all info, även den som idiotförklarar mig.. ;)

MVH Stefan   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

jannee  
#251864 1.3 mille, inte ens detta går egentligen att räkna hem.
Krasst ekonomiskt ska man INTE betala ÖVER en mille, men priset slutar nog på 2 millioner eller t.o.m. mer. Små fastigheter kan bli hur dyra som helst.

Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet

Vedproducent  
#251869 Marknadspriset slutar nog på runt 2 miljoner ja. Men räknat på avkastningsvärdet så är det väl 6-700 tusen ungefär rimligt. Så det får ju vara andra intressen än de ekonomiska för ett köp.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

Åkesson  
#251901 Hej.

Jag får nog ta och lägga ett bud där jag anser att de inte är ekonomiskt försvarbart att gå högre.Blir där jag tidigare funderat fram min maxgräns i allafall. Om den nu är riktig eller ej kan man ju fråga sig men skall bli intressant detta.
Fastigheten ligger lite väl långt hemifrån samt lite annat som spelar in. Man är ju inte gjord av pengar heller. Även om suget är stort.....

Fortsättning följer.......

MVH

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

ryared  
#251921 Vet inte riktigt var den ligger. Men runt 500kr kubiken är det som gäller i Kungsbacka i alla fall och det ligger ju c:a 3,5 mil från gbg.
Men är det klappat och klart med bygglov på den kanske det sticker upp en del. För det kan ju vara en del problem med sådant. På tidigare orörda fastigheter.
Ligger den dessutom vid en sjö så kanske det höjer värdet en del också.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#251945 Så nära Göteborg. Kolla bara så det inte finns planer på nya vägar, kraftledningar mm.
Tippar på att du får betala ca 2,5 mille.
Mark tillverkas inte längre!!

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#251953 Ser ut att vara fina vägar genom skogen, det är bra. Bygglov för sommarstuga, eller svartbygge?

Liknar den första skogen jag köpte för nio (herregud, så länge sedan) år sedan. 590.000:- fick jag ge då. Mycket att göra om man köper en röjsåg. :-) Hur långt hemifrån är det, kan du åka fram och tillbaka över dagen och få ihop en heldag mned röjsåg?

Jag tyckte detta såg ut som en intressant skog, men några snabba pengar ger det inte.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

Åkesson  
#251959 Har inte funderat på bygglov eller liknande alls men bara en tanke, hur det är igentligen med allt sådant där får jag ta senare, är inte riktigt i närheten för tillfället. Enbart att få koppla in sig för ett nytt el abbonemang kan vara svårt (läs dyrt) ibland och svårare ju närmare storstäderna man kommer tyvärr.

Ja finns en hel del röjning och annat, funderar på de där med att dika lite. Får man ju inte utan tillstånd igentligen men vet att de görs ändå. Hur stor är riskan att man blir påkommen samt vad blir de för straff?

Det är ca 4 mil så ingen fara alls på taket, dock lite krångligare om man skall ha med större saker, traktor etc, får nog bli en container ute i buskarna lite i början innan man vet riktigt hur man vill ha det. Dock lite orolig för långfingrade vänner om nätterna...... Nuvarande röjsåg får definitivt pensioneras för nyare investeringar.

Tanken är ju att man skall kunna få till en fin skog, ev om det finns möjlighet bygga nytt hus ( med verkstad etc) långt fram i tiden då barnen är borta och man inte behöver 2 våningar och 170 m3 längre men får väll ändå anses vara en dröm. men drömma får man väll....?

   TS
Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

jannee  
#251961 Ytlig markavvattning = tillåtet, likaså "rensa" befintliga diken, hur djupt man rensar är sedan en samvetsfråga.
Koppla in ett nytt elabonnemang, räkna med ett startpris på MINST 50 tkr.
Dikade själv ut 2 kurror (vattensamlingar) 1,5 meter djupa diken, ena diket ca 150 meter det andra ca 600 meter.
Nu när skogsstyrelsen var ute och gjorde en plan, påpekade planläggaren att jag gjort några små förändringar, och ja, det blev ju bra. Allt beror nog till stor del på hurudan gubben är som till sist upptäcker vad man gjort och när det upptäcks. Kommer det en riktig miljönisse åker man med 100 % säkerhet på att återställa allt med ett vitesföreläggande.
Det ingen vet om far heller ingen illa av.

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

Åkesson  
#252831 Då va man lite uppdaterad i ämnet efter en vardag..... Och någon skog blir det inte :(

Jag hade högsta budet på 1,5 miljon men de valde att sälja till en granne istället enligt deras tidigare bud på 1,4 om jag förstog allt rätt. Skiftet låg på Hemnet och ligger utanför Alingsås med ca 5 km asfalterad väg in till utkanten/första bostadsområdet. Så rätt centralt.

Lite synd de då man suttit med högsta budet under julen och hoppats att de skulle gå vägen, men men bara att leta vidare.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#252855 De ville bara kolla vad "marknaden" var beredd att betala, har varit med om det några gånger..

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

Åkesson  
#320613 Hej,

Då har man efter en massa tid och förhandlingar om en fastighet som inte ledde till något annat än att fastigheten til slut inte var till salu kommit vidare till en liten fastighet på 4 ha med ca 1ha ängsmark samt 2,5ha kalhygge, resten berg. Det finns lämnat några få fröträd i den ena ändan av skiftet samt lite spridda björkar. Ingen återväxt funnen alls.

Känns som att det är väldigt litet och inte är något att ha men till rätt pris kan de ju vara intressant.

Vad kan denna fastighet vara värd? och vad kan kostnaden bli för att plantera ca 3 ha ? De hade fått ett bud på 60 000 men säljaren var inte intresserad att sälja till det priset.

Fastigheten är belägen mitt i Västra götaland.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet

Skogshuggarn  
#320656 Markberett?, jaktmöjligheter?, andra "naturvärden"?

Avatar Fallback

Re: Skogsfastighet

Åkesson  
#320674 Ingenting har gjorts efter att det har skotats färdigt, tex de upprisade svackorna står det numer vatten i så dessa behöver rensas, de björkar som ramlat under stormen ligger kvar etc, jakt är det säkert men på 4 ha är det ju inget man kan ha till något vettigt.

Finns även ett sämre skjul med plåttak,

Sen sitter det tyvärr uppspikat fårnät i träden närmast gränsen runt ca 2 ha. Så dessa träd behöver ju ner de med. Dessa får väll man väll ha till ved.

Så finns lite att göra så att säga.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skogsfastighet

Skogshuggarn  
#320868 Låter som att det är lite "värden" och mest arbete (efter andra), på den där fastigheten.

Jag hade nog letat upp ett bättre objekt.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).