Skogsfastigheter

Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

10 inlägg 10357 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

SudCaravelle  
#250500 Köpte nyligen en skogsfastighet på ca 40ha. På fastigheten finns ett bostadshus byggt ca 1900 med en byggnadsyta på 80m2. Det finns också en ekonomibyggnad på ca 60 m2.

Nu går jag och funderar på att bygga till bostadshuset lite. Lite osäker om det behövs byggnadslov eller inte. Dessutom vill jag inte dra till mig kommunens blickar eftersom det existerande avloppet inte är godkänt. Av den anledningen funderar jag på att helt strunta i bygglov även om det krävs. Huset ligger avsides ändå, och antagligen bara de närmaste grannarna skulle veta om tillbygget.

Nåväl, när jag tittade igenom lagfarten så noterade jag att fastigheten faktiskt är taxerad som "110 Lantbruksenhet, obebyggd". Det förundrar mig lite, och vad gäller då egentligen med avseende på t.ex. bygglov? Betyder det att existerande byggnader officiellt inte existerar?


På kartor finns byggnaderna med. Det har skett ett antal fastighetsregleringar samt ändring av fastighetsbeteckning genom åren. Eventuellt har byggnaderna "försvunnit" vid någon av åtgärderna.

Någon som vet vad som gäller, eller varit med om något liknande?


Senast redigerad av SudCaravelle tis 17 dec 2013, 00:35, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

haggloader  
#250526 Om huset står i ex. Norrlands glesbygd och är i dåligt skick blir taxeringsvärdet lågt vilket betyder 110 lantbruksenhet, obebyggd.

Avatar Fallback

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#250543 Ofta får man bygga till ytan med 30% utan bygglov. Men det skiljer mellan kommunerna.

Användarvisningsbild

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

loppan  
#250558 Om du finns i en resonlig kommun så är det värsta som kan hända att du får ett vite på ett antal tusen samt får söka byggnadslov i efterhand,så är det här.
Om du därimot befinner dig i en extrimistkomun(min grankomun)så får du ett rivningsföreläggande samt ett drygt vite.
Vid ett överklagande till fastighetsdomstolen får du ett blankt nej.
Dom jagar folk med blåslampa som brutit mot strandskyddsrätten och satt upp en brygga b.la.
Om ditt hus ligger avsides och byggnadsnämden i din komun inte består av sadister så hade jag bara byggt och hoppats på det bästa.

Användarvisningsbild

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#250562 Trist läsning, jag trodde Kiruna kommun var sämst på allt, men tydligen finns det värre.

Avatar Fallback

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

jannee  
#250574 Det har väl en "viss" betydelse hur byggnaden räknas. Byggnad för bostadsändamål, då är det nog ingen kommun som ser mellan fingrarna, är det däremot för andra ändamål, ja då är det väl fortfarande ganska fritt fram.
Finns en viss minimum takhöjd för att byggnaden ska kunna räknas som utrymme för bostadsändamål, där ett kryphål som har använts för att bl.a. slippa taxeringsvärde.
Å andra sidan kan man bara bevisa att till/ombyggnaden är ÄLDRE än 10 år kan INGEN kommun göra något - preskriberat.
Tänk sedan på att den man minst anar som kanske gör en anmälan - Jantelagen.
Har själv "byggt" en sommarstuga/fiskestuga/grill och feststuga 10 meter från strandkanten. Ingen uppmärksammade detta förrän jag avverkade skogen runt stugan - men då var det för sent, den stått i över 15 år = preskriberat.

Avatar Fallback

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#250603 Däremot kommer kommunen garanterat att be dig fixa avloppet om du skall pemanentbo där. Avlopp är petigt.

Avatar Fallback

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

kungsis  
#250670 Är det verkligen ett bostadshus? Är det inte snarare en ekonomibyggnad, med kontor, tillhörande skögsföretaget, som du äger 8) . Om så vore fallet, så är det enklare med byglov och liknande på ej detaljplanerat område. Samtidigt så kan man ju rusta med "företagspengar". Fast du kan ju iof aldrig skriva dig på en adress utan bostadsbyggnad, så nackdelar finns ju.

M.v.h
Kungsis

Avatar Fallback

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

SudCaravelle  
#250691 Huset ligger i nordöstra Skåne. Det är minst 15 år sedan någon bodde där permanent. Nu fungerar det bara som fritidshus. Vad jag förstått så är kommunen ganska liberal gällande strandskyddet, men dom jagar aktivt efter gamla avlopp hos åtminstone de permanentboende.

Jag tror inte det hade varit några som helst problem att få bygglov beviljat. Det ät bara det att jag inte vill dra kommunens uppmärksamhet till avloppet.

Dessutom funderar jag på om det kan vara så att om byggnaderna "inte existerar" på grund av taxeringen hur skall det kunna kontrolleras om huset ät tillbyggt nyligen eller inte? Jag skulle kunna säga att det är en gammal tillbyggnad som renoverats. Hur skulle det kunna motbevisas?

Byggnaderna plus tomten borde ha ett försäljningsvärde i spannet 500.000-800.000 om det nu har något att säga.
Senast redigerad av SudCaravelle tis 17 dec 2013, 00:53, redigerad totalt 1 gång.

   TS
Avatar Fallback

Re: Obebyggd lantbruksenhet som är bebyggd

SudCaravelle  
#250692
kungsis skrev:Är det verkligen ett bostadshus? Är det inte snarare en ekonomibyggnad, med kontor, tillhörande skögsföretaget, som du äger 8) . Om så vore fallet, så är det enklare med byglov och liknande på ej detaljplanerat område. Samtidigt så kan man ju rusta med "företagspengar". Fast du kan ju iof aldrig skriva dig på en adress utan bostadsbyggnad, så nackdelar finns ju.

M.v.h
Kungsis


Det hade ju varit en fin lösning.

Huset är ett traditionellt rödmålat trähus med vita knutar. Dessutom i originalskick, inklusive interiören. Det råder inget tvivel om att det är ett fritidshus.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).