Skogsfastigheter

Laserskanning, karta mina sidor

65 inlägg 39771 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#249511 Nu ligger resultatet från laserskanningen av mina marker som skogsstyrelsen har gjort synligt på "mina sidor" när jag loggar in där på skogsstyrelsens hemsida. Det är vad som kallas "Den nationella laserskanningen" som vi nu kan ta del av.

Det som nu ligger synligt där kallas Terrängskuggning, man får där en känsla av markens ytstruktur (tycker det liknar tidiga bilder från månen)
Sökväg-Mina sidor-Flygfoto-Satelitbild-skrolla ned i den fliken under den äldsta satelitbilden-Terrängbilder-klicka på Terrängskuggning färg/terrängskuggning.

Ytterligare information kommer att införas allt eftersom med uppgifter om virkesförråd, grundyta,biomassa,medelhöjd,och medeldiameter arbetet med det pågår till och med år
2015.
"Stor nytta i arbetet för många
Kartorna kommer att bli till stor nytta i arbetet med bättre skogsbruksplaner och avverkningsplanering för skogsbrukare, för lokala entreprenörer, skogsbruksplanläggare, virkesköpare, rådgivare och naturvårdare. Även myndigheter och forskare får tillgång till mer och bättre information. Uppgifterna om biomassa är internationellt intressanta ur ett klimat- och energiperspektiv. Kartor som kan hjälpa skogsbruket att undvika körskador och minska skadorna på forn- och kulturlämningar är också under utveckling."
citat från skogsstyrelsens hemsida

Jag har alltid gillat kartor, så jag tänker bygga upp min egen skogsbruksplan så småningom i "mina sidor" genom att rita in de olika bestånden med hjälp av ett ritverktyg som nås genom sökvägen;
Mina bestånd-Åtgärder-Skapa ny åtgärd. När man klickat på "Skapa ny åtgärd" då når man ritverktyget.


Senast redigerad av rokon fre 13 dec 2013, 21:23, redigerad totalt 2 gånger.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

slatte  
#249515 "(tycker det liknar tidiga bilder från månen) " det var en rättvis beskrivning. :)

Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#249968 Skogliga grunddata ger skogen fler dimensioner

http://www.skogsstyrelsen.se/Aga-och-br ... rskanning/
"De data som nu samlas in via laserskanning av Sveriges skogsmark kommer efterhand att göras tillgängliga för landets skogsägare via Mina Sidor. Vi får ett nytt, avancerat verktyg för planering av produktion och hänsyn till natur- och kulturmiljöer"
På denna sida beskriver skogsstyrelsen själv sitt arbete med laserskanningen, ur flera aspekter så bör varje skogsägare sätta sig in i detta!

   TS
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#278308 När jag loggat in på skogsstyrelsens Mina Sidor igår och idag och startat kartprogrammet då har detta medelande dykt upp och programmet avslutas "medelande allvarligt fel programmet kommer att avslutas" är det fler som har det problemet?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Laserskanning, karta mina sidor

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#278316 Ja, det verkar vara störningar. Kan inte se mina fastigheter men kan se det nya skiktet.

Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#278322 Tack för svaret!

   TS
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

SaabAero  
#278485 Någon som vet om skogstyrelsen även kommer tillhandahålla rådatat från laserscanningen ?
Det är ju först med rådata som det blir riktigt användbart. Det finns ju t.ex. möjlighet att plocka fram väldigt detaljerad kurvbild olika vegetationshöjder.

Vad man ska ha den "döda bilden" till har jag inte riktigt förstått. Hur är den filtrerad ? Är det markhöjder eller vegetationshöjder man ser ?

Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#278500 Jag ringde upp supporten igår angående problemet med sidan, passade då på att ställa några frågor.

Det skall gå att fram alla data på varje enskilt träd med laserscanning har jag läst, i alla fall om de ej står för tätt. Jag var intresserad av det där med trädhöjd, diameter på träd, volyminnehåll
men det verkar inte som det riktigt är bestämt, om, hur, när, eller i vilket omfång sådan information presenteras. Nu var hon jag talade med på supporten ej specialist på det området, men vi får nog i alla fall ge oss till tåls ett tag.

Själv så har jag tänkt i dina banor om rådata, men vet ej om jag få ut något av det.
Har ju laddadat ned SLU's Planwise och Standwise och tycker det vore kul om man kunde ha en simulerad 3 D möjlighet på en skogsbruksplan där dessa rådata utgör basen, men som sagt det är nog inte enkelt att få till det ur rådata.

Jag har redan haft nyttan av den "döda bilden" eller "månbilden" som den liknar, kallas Terrängskuggning. Det är en markbild där byggnader och träd är bortfiltrerade. Jag kunde på en gång se att Far tydligen lät fixa 3 diken på torvmark på ålderns höst nämligen den enda delen av utskiftet som jag ej har besökt ännu. Samt att avskärningsdiket tydligen följer rågången.
Jag ser även markkonturer från inlandsisens avsmältning och när all mark var havsbotten skall ta med mig spade och kolla efter grus där jag tror det kan finnas.

   TS
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

SaabAero  
#278507 Har man rådatafilen kan man använda gratisprogram som t.ex. OL laser för att filtrera fram det man vill ha
http://www.oapp.se/Applikationer/OL_Laser.html

På lantmäteriets sida finns demofiler som man kan ladda hem och testa själv.

Rådatafilerna kan man även köpa men det är inte gratis direkt :(
Däremot finns det ett specialavtal för den som inte använder datat komersiellt ;)

Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#278508 Kul.

Rådatafilerna för våra egna skiften skall vi ha tillgång till utan kostnad anser jag, och så tror jag det kommer att bli också. Jämför man med allt som tillhandahålls angående Geologi och Mineraler, så är det inte för litet begärt att vi får våra egna rådata från skiftena.

   TS
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#281129 Jag ser att när jag nu loggat in på skogsstyrelsens "mina sidor" så har jag fått upp ett tredje alternativ.
Tidigare kom dessa 2 alternativ upp efter inloggning; öppna kartprogram och öppna grönt kuvert.

Det tredje alternativet som jag nu får upp är; öppna försöksportalen.

När jag öppnat försöksportalen så möts jag av;

"Välkommen till adaptiv skogsskötsel!

De här sidorna är utvecklade för dig som gärna vill utveckla din skogsskötsel, pröva på någon av alla de skötselåtgärder som idag kanske inte används så ofta – men som rätt använda ändå kan ge bättre resultat.

Visst kan vi mycket om skog i Sverige, men ändå har vi bara skrapat på ytan. Varje skog är bokstavligt talat unik, med egna förutsättningar och möjligheter. Något som fungerar bra på ett ställe gör det inte alltid där förutsättningarna är annorlunda.

Att ”adaptivt” pröva sig fram är ett sätt att lära sig mer.
Syftet med adaptiv skogsskötsel är att vi ska lära oss mer om skogsskötsel och främja en hög produktion och en bättre miljö i skogen. Läs mer här."

Jag tror jag kom med i Adaptiv skogsskötsel genom att jag registrerade mig för programmen Planwise och Standwise hos SLU, hehe halkade in på ett bananskal så att säga! Nåja det kan passa mig.

Nytt är där "Mina försök" som jag då ej har lagt in ännu, samt delegera rättigheter.

En fråga till er övriga som ej registrerat er på SLU för att ladda ned programmen ni får väl inte upp det där tredje alternativet?;
"Välkommen till adaptiv skogsskötsel"

   TS
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

JPW  
#281137 Jag törs nog nästan garantera att det inte finns något samband mellan Heurekaprogrammen PlanWise/StandWise och Skogsstyrelsens tjänst "Mina sidor". ..

Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#281188 Det stämmer nog, efter noggrannare lusläsning så får jag fram att det är skogsstyrelsen som har gett oss denna möjlighet efter regeringsuppdrag där både skogsstyrelsen och SLU har deltagit i arbetet.

Vad jag inte förstår är att de förväntar sig att enskilda skogsägare skall medverka i mindre omfattning samtidigt som alla får möjligheten?
"Modellerna
Projektet arbetar med två modeller. I grundmodellen deltar storskogsbruket, myndigheter, forskare och andra intressenter i utveckling och kunskapsbyggande. I den förenklade modellen deltar, i mindre skala, enskilda skogsägare. Alla initiativ, försök och erfarenheter i de båda modellerna samlas i den databas för att stimulera till modifieringar och försök i andra sammanhang." Citat från Skogsstyrelsens sida.

Enskilda skogsägare äger 50% av all skogsmark i Sverige!
Naturligtvis så har jag anmält mig för ett Adaptivt Försök redan ikväll, jag tycker fler skall nyttja den möjligheten. (helst 350000 skogsägare)

   TS
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#281327 Jag fick SkogsEko med posten idag Nr 2 på sidan 21 under rubriken "Småskaliga skogsskötselförsök samlas in" så beskrivs Skogsägarens försöksportal närmare.
Det här är jag positiv till.

   TS
Avatar Fallback

Re: Laserskanning, karta mina sidor

rokon  
#283060 Skogliga grunddata med Volym, Grundyta, Biomassa, Medelhöjd och Medeldiameter från laserskanningen av Sverige. Det som är upplagt nu får väl ses som en Betaversion för vidare utvärdering förmodar jag. Jag har testat funktionerna nu på en kompis skifte som ligger inom det område som nu täcks av det utlaggda materialet. Jag är positivt överaskad, verkar bra!

Imorgon så skall samtliga kunna se trädhöjder i alla fall, höjden anges i dm när man valt funktionen och klickat i kartan.
https://minasidor.skogsstyrelsen.se/skogligagrunddata/

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).