Skogsfastigheter

Förutsättning för att jobba hemma!

16 inlägg 8960 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Förutsättning för att jobba hemma!

skogsdrom  
#249440 Hej, har alltid funderat på att börja jobba med min egen skog, har idag ca 120 h skog (mest gran och björk), ca 7 h åker som jag har stödrätter för, tjänar vid sidan av varje år ca 50 000-60 000:- pga av olika arbeten, äger nyare traktor, betesputs, kärror osv utan lån.

Min andra halva tjänar ca 30 000:- månad och den skulle aldrig vilja jobba hemma. Vedeldar hemma och köper idag ca 20 kubik okluven ved/år för 6000:- som räcker för ca 1,5 år för uppvärming.


Om du hade haft dessa förutsättningar, hade du börjat hemma och försökt en karrier genom ex tjänstledighet i början?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

jannee  
#249445 Till att börja med ska man känna för just det man vill göra. Vill man helst av allt jobba hemma, gör då detta. Vill man helst jobba borta = ha en anställning och en stadig inkomst ja då satsar man på det.
Optimalt kan kanske för dig vara att söka få en halvtidstjänst, exempelvis jobba borta varannan vecka.
Har själv 100 ha, mestadels barrskog, ingen maskinpark att prata om, dessutom ett heltidsjobb.
Gården har för mig blivit en inkomstbringande bisyssla = total fritidssysselsättning.
Plantera, röja, fixa egen ved, leta och ta hand om vindfälle/borrträd är god lönsamhet på.
1:a gallring gör man med fördel själv, dock väldigt dålig lönsamhet, lejer man bort detta arbeta kostar det dock pengar.
Hur mycket tid tror du att det tar per år att göra detta - egentligen inte så många timmar + i princip ingen inkomst alls.
Personligen tycker jag att du ska ha MINST ett halvtidsjobb att luta dig mot.
Slutavverka själv = dålig timpenning. Å andra sidan pengar är inte allt.
Det är över 40 år sedan jag blev skogsägare och fortsatte min anställning - ångrar inget av något, dessutom är det bra med lite pensionspengar på gamla dar, man måste tänka till lite någon gång.

Användarvisningsbild

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

herjman  
#249457 Min första fråga är, hur kommer det sig att du köper in stock till eldning när du har skog?? Ett bra sätt att spara tusenlappar vore väll att hugga egen ved?

I övrigt tror jag utan att igentligen veta att fastigheten är i minsta laget för att leva på men allt handlar ju om utgifter vs inkomster.
Går det inte att fortsätta jobba ca 30% och sköta skog resten?

Låter kul hur som helst, lycka till!

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

husqvarna_med_sthil  
#249466 Jag har gjort det du funderar på men inom ett annat område. Mitt förslag till dig är att smyga igång. Börja med att avsätta all fritid till din kommande syssla (skog). Försök att gå ner i arbetstid men säg inte upp dig med en gång. Lyssna nu .. Det är bättre att gå på nitarna om du har stöd från en inkomst i början, då kan du ta en paus och tänka igenom situationen, det kan du inte på samma sätt om du är beroende av verksamheten. Saker tenderar också att komma i ett annat sken när man blir beroende av det, samtidigt mister man sin favorithobby. När du väl släppt taget om ditt fasta jobb så är det jobb hela tiden, glöm semester.
Se till att ha all eller det mesta av utrustningen och inte för mycket lån innan du släpper sargen. Det blir också en omställning för de omkring dig, se till att de är förberedda och stödjer dig.

Prata med de som kan ekonomi, om du nu inte är proffs på det själv.

Tänker man först, smyger igång och ser tydligare i lugn och ro hur det kommer se ut har man större chans att lyckas . Det är en förbannat härlig känsla, hoppas du får det att fungera !

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

jannee  
#249482 Hur många m3sk har du och vilken bonitet?

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

Boarpan  
#249520 Visst går det väll att överleva med 120 hektar skog men att jobba enbart för sig själv är inget att föredra. Skall du tex. slutaverka själv så får du ut en bra timlön men inte direkt plus. Lejer du däremot för slutavverkningen så går du mkt plus samt du har kvar din lön från jobbet. Sedan är det detta med pension.
Gör allt själv tills 25år gammalt efter det lejer jag bort att. Min lilla plan är att kunna gå tidigare istället från jobbet.

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

skogsdrom  
#249650 Hej alla! Tack för alla svar! Jag hade tänkt att sälja ved också, givetvis björk för kaminer osv!

Anledningen till att jag inte tagit av egen skog är för att jag är osäker på hur mycket man tjänade på att ta av egen "skattad" skog kontra att köpa ved svart! Det är väldigt knepigt detta!

   TS
Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#249651
Boarpan skrev: Min lilla plan är att kunna gå tidigare istället från jobbet.


Och när du har gptt tidigare från jobbet, kommer du att jobba mer i skogen? :-)

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

ulfgustav  
#249754 Hej
Själv jobbar jag sedan ett antal år 80% övrig tid jobbar jag med skogen(observera jag kompenserar inte för inkomstminskningen, däremot så ökade livskvaliten väsentligt)
4 dagar jobb och sedan 3 dagar ledigt som jag tills med sambo disp fritt.
Det blir mycket skogsjobb ja, främst röjning huggning av brännved samt små avverkningar som inte är lönsamma att sättta bort.
Det är faktiskt ett upplägg jag rekommenderar, min nuvarande arbetsgivare var helt positiv till detta då jag ställde det som krav för att börja anställning hos dem.

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

jonasbrot  
#249777 Har jobbat mest hemifrån de senaste 20åren men det man missar är arbetskamraterna och snacket runt kaffebordet. Får lappsjuka ibland och det är nog det sämsta med detta sätt att jobba så tänk noga igenom om du kan klara det. Eller gör som andra föreslaget, gå ner i arbetstid vilket jag tror är den bästa kompromissen!

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

skogsdrom  
#249870 Hej igen och tack för alla svar!

Ni som jobbar hemma bitvis, säljer ni någon ved ex till folk runt omkring? Gör ni andra saker för att få in pengar, typ plogar eller så? Skulle behöva lite ideer nämligen.

Skulle man gå mer hemma skulle jag helt klart hugga ner egen skog (finns mycket nerblåst redan) och elda med, där sparar man pengar.

Men det jag tänkte på först var om jag skulle starta eget företag och på det sättet få ut tjänstledigt och se hur det känns osv.

   TS
Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

jannee  
#249917 Bilda ett AB. köp eller leasa dig en Malva 560. Är du nu kunnig, intresserad lär du få hur mycket jobb som helst. Just sådana maskiner behövs och kommer att behövas ännu mer. Med lite tur får du också tid över att sköta din egen skog.
Vet inte hur mycket skog du har på din fastighet, men du lär knappt kunna äta dig mätt på bara skogen, då får nog din bättre hälft skjuta till en del.

Användarvisningsbild

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

svampbob  
#249920 Ved blir man inte rik på det kan man ägna sig åt när man inte har något annat. Att ploga snö kan väl ge ett litet netto för dom som vill offra sin nattsömn. Jag tror att arbeten typ farmartjänst kan vara ett väldigt bra komplement. Att t.ex ta påhugg inom anläggningsbranchen. Senast igår sökte jag någon som med kort varsel kunde hoppa in som gubbe på en ledningsgrävning.

Jag har själv ett eget AB och jobbar delvis hemma men det är på dom externa uppdragen som jag har ett netto, oftast ett väldigt gott sådant.

Avatar Fallback

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

jannee  
#249927 Ploga snö, framförallt åt någon kommun, ger absolut inga pengar. Är så dåligt betalt att det går inte att ha någon anställd med avtalsenlig för att utföra jobbet.
Ok, om man ändå har en stor traktor stående + en massa billig diesel man vill bli av med, dessutom vill bli ovän med envar. Är det inte tanten, så är det ALLTID någon annan som har anmärkningar på hur du utfört ditt jobb.
Även om du nu hittar DIN nisch är det väl inte meningen att du för den sakens skull ska behöva jobba för lön som är lägre än vad du skulle haft som anställd.

Användarvisningsbild

Re: Förutsättning för att jobba hemma!

Camwood  
#249933 Köp en stocksåg å såga vindfällen!! Sälj sen virket till grannar o bybor. längre en så behöver man inte sträcka sej för att få inn lite kulor. Vi har ca 100 ha och jag hinner inte såga annat än vindfällen men då jobbar ja som snickare och använder en del virke .

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).