Skogsfastigheter

Utgifter

7 inlägg 2213 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Utgifter

Blacksmith  
#246396 Hej!

När man blivit skogsägare och har en massa utgifter men inga intäkter.
Dessa utgifter betalas med skattade pengar.
Om man istället väljer att vänta med de utgifter som man absolut inte behöver dra på sig nu och väntar tills man sålt lite skog, blir det någon skillnad i slutändan rent ekonomiskt?
Förstår inte riktigt hur detta hänger ihop men man kan spara ev. underskott vad jag förstått och kvitta senare.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Utgifter

jannee  
#246399 Det är bara att handla, SPARA ALLA kvitton, du drar av dessa när du senare får inkomster.
Nu blev det ingen ändring på momsreglerna så du kan lugnt spara kvittona till nästa år. Annars går det nog att ackumulera ett underskott och på detta sätt få tillbaka lite momspengar - kanske att föredra.

Användarvisningsbild

Re: Utgifter

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#246400 Finns en variant till m du är alldeles ny som skogsägare (och därmed som företagare i skatteverkets mening), det är att dra av utgifterna mot inkomst av tjänst. Det kräver förstås att du är anställd någonstans. Du får göra det i 5 år och det kan underlätta investerandet en hel del.
finns mer att läsa om detta i broschyren hos skatteverket, sök på avdrag och nystartad näringsverksamhet eller något liknande.

Men mest lönsamt är det nog som "jannee" säger att spara utgifterna i bokföringen som underskott i verksamheten och sedan kvitta mot inkomster, om du har en avverkning inom hyfsad närtid kanske.

Avatar Fallback

Re: Utgifter

jannee  
#246408 Kanske lite fel tänkt, men jag tänker så här. Ponera att Blacksmith gör ett avverkningsuppdrag om något år, nettot blir 100tkr. Då gäller det att ha utgifter som matchar en del av summan. Ok, största delen går att sätta in på skogskonto, resten är bra att kunna kvitta bort mot tidigare utgifter.
Senare tar man ut från skogskontot och kvittar mot kommande utgifter.
Har själv under mina 40 år som skogsägare inte tagit ut en krona som inkomst, däremot som inkomst av kapital (räntefördelning eller vad det nu kallas).
Kvitton på ALLA utgifter måste sparas likväl en körjournal för att eventuellt visa upp i framtiden för bilavdragen.

Avatar Fallback

Re: Utgifter

haggloader  
#246414 Om man med ett nystarstart företag ska dra av underskottet från tjänsteinkomst måste företaget drivas aktivt. Ej passivt.

I de allra flesta fall, om kassaflödet medger det, är det ekonomiskt mer fördelaktigt att i framtiden utnyttja underskottet i näringen.

Avatar Fallback

Re: Utgifter

Blacksmith  
#246416 Tack för svar.

Om ett avverkningsuppdrag ger 100tkr så kan jag sätta in 60 000 på skogskonto och resterande 40 000 skulle i sådana fall helt eller delvis kunna kvittas mot eventuellt underskott sen tidigare?

   TS
Avatar Fallback

Re: Utgifter

haggloader  
#246424 Ja, det går bra.

(Det får inte bli underskott efter skogskontoinsättning.)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).