Skogsfastigheter

Skogsbarometern 2013

2 inlägg 2017 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Skogsbarometern 2013

JörgenO  
#245802 Årets undersökning finns att ladda ner
http://www.swedbank.se/foretag/skog-och ... tern-2013/
Inte mycket nytt eller oväntat. skogsägare är i allmänhet äldre och skuldfria (lucky bastards), tror på stigande timmerpriser o fallande massapris.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Skogsbarometern 2013

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#245857 Kopia:

Timmerpriserna stiger snart – om man får tro skogsägare

Nästan två av fem skogsägare tror att timmerpriserna stiger det närmaste året. Däremot tror bara var sjätte på stigande massavedspriser. Tre av fem skogsägare anser att skogsmark är en god investering – trots fallande priser på skogsfastigheter.

Det visar resultat från årets Skogsbarometer, en enkätundersökning som görs av LRF Konsult och Swedbank.

I motsvarande undersökning i fjol trodde ungefär var nionde skogsägare, eller 11 procent, på stigande timmerpriser. Andelen som tror på stigande massavedspriser, ungefär en av sex, är i stort sett oförändrad jämfört med fjolårets undersökning.

Knappt hälften, 49 procent, av skogsägarna anser att lönsamheten i skogsbruket är tillfredsställande eller mycket god.

– Det är en minskning jämfört med förra året då 54 procent var nöjda med sin lönsamhet. Men med tanke på virkesprisutvecklingen så är det ändå en förhållandevis stor andel som är nöjda, säger Axel af Petersens, skogschef på LRF Konsult, i en skriftlig kommentar.

Mellan 2010 och 2012 har priserna på skogsmark fallit, enligt statistik från LRF Konsult. Men den negativa utvecklingen är nu över, tror de flesta skogsägare. Cirka 40 procent räknar nämligen med stigande priser de närmaste tre åren medan 44 procent tror på oförändrade priser.

Undersökningen visar också att nästan 70 procent av skogsägarna bor på fastigheten, 63 procent skulle investera i mer skog om de hade en miljon kronor över, 45 procent uppger att deras fastighet är obelånad och 80 procent av skogsägarna har förvärvat sin skog av släktingar.

Vidare planerar 13 procent att överlåta sin skogsfastighet de närmaste fem åren trots att drygt 30 procent är äldre än 65 år. Medelåldern för landets skogsägare fortsätter därmed att öka, enligt Skogsbarometern.

:D :D :D

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).