Skogsfastigheter

Grannen

13 inlägg 6358 visningar 6 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Grannen

peo528  
#240431 Tjena.
Hoppas detta är en passande kategori för min fråga till er.
Det är som så att min granne har haft en entrepenör ute som har avverkat en del i hans skog. O igår så åkte jag med bilen på skogsbilsvägen ner genom skogen som äver går till ett par åkrar som ligger insprängda i skogen. Varav den ena är min. När jag kom till min åker så upptäckte jag att skotaren har kört ut virket till vägen som han ska men problemet är att han har lagt det på min mark. Min fråga till er är om ni tycker att det är ok att de gör så utan att ens fråga mig om det är ok?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Grannen

torpöbo  
#240439 Grannen bör nog ha kommunicerat lite med dig innan. Dock så skulle jag personligen inte klaga på om grannen la lite virke på min mark då jag i framtiden kan behöva lägga lite virke på hans mark under förutsättning att det inte blir någon åverkan på stående skog osv.
Sen så kan det vara så att skogsbolaget som grannen anlitar ha kommunicerat dåligt med maskinlagets skotarförare (oftast sker kommunikationen till Skördaren som vidarebefodrar informationen) om var virke får läggas eller inte så troligt är att grannen kanske inte ens vet att virket ligger på din mark. Det är väldigt sällan markägaren är med och pekar var man får och var man inte får lägga virke vid gallrings- och avverkningsuppdrag.

Avatar Fallback

Re: Grannen

Rlin  
#240504 Spontant tycker inte jag det är okej. Det är din mark, och du skall vara tillfrågad.

Ang vems fel det är så är det lite som torpöbo säger. Skotarföraren kanske har fått avlägget markerat på din mark, eller kanske inte fått något markerat alls.
Sen kan det naturligtvis vara så att han ignorerat markerat avlägg, och tagit ett eget initiativ. Men spontant skulle jag gissa på något av dom två första.

Men vad gör man då? Jag skulle inte göra så stor sak av det mot grannen. Precis som tidigare talare, en vacker dag vill du låna hans mark som avlägg. Men mot bolaget blir det en annan sak. Bolagen har en förmåga att ta sig väldigt stora friheter när det gäller annans mark utan att fråga. Ring dit och skäll på dom och fråga vad i helvete de ligger virke på din mark utan din tillåtelse för.

Avatar Fallback

Re: Grannen

peo528  
#240532 Att det inte är grannens fel är jag nog på det klara med. Kanske skrev lite tokigt i mitt första inlägg.
Kommer att ta ditt råd Rlin o kontakta bolaget o kanske även entrepenören o skälla lite på dom. Tycker helt enkelt att det inte är rätt att göra på det viset.

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannen

husqvarna_med_sthil  
#240540 När det gäller var företaget som utför avverkningen ska lägga virket så har de inte frågat oss om den saken ( ska göra en avverkning i vinter 7ha) utan verkar sköta detta själva. Det lär väl knappast vara något problem om du pratar med grannen och de som utför jobbet. Säkert ett missförstånd och du har säkert rätten på din sida kan man tänka så gör dig inte osams med någon i onödan nu :)

Avatar Fallback

Re: Grannen

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#240543 Som entreprenör så slänger jag av virket varsomhelst där det finns plats och det inte gör någon skada om ingen sagt något annat. Som skogsägare så blir jag stött om de lägger det t.ex i planteringar. Olika seder i olika bygder har jag förstått

Avatar Fallback

Re: Grannen

torpöbo  
#240548 Nu ska jag generalisera lite. Generellt så är det ju så att en ny ägare till en gård som inte har några band till grannarna har mindre förståelse för vad grannen företar sig. Det är viktigt att skapa bra band till sina grannar. Inget vinner på att vara tjurig på någon annan, det är bättre man pratar med varandra och är öppna, bjuder varandra på vika o ser hur det har varit innan man tog över som ägare o så vidare. Har ett exempel i närheten där en miljonär köpt en liten gård och börjat koppla hundar som under jakten råkar springa in på hans mark o klagar på när folk fiskar på hans fiskevatten även fast vattnet ingår i det allmänna fisket och sker längre än 50 m ifrån bryggan som reglerna säger. Var dynamisk och för dialog så slipper du många grannfejder. Har inte din mark tagit skada av virket så tycker jag personligen att det är en ickefråga, om marken däremot skadats så kan man ju fråga grannen och bolaget hur man tänkte när man gjorde som man gjorde.

Avatar Fallback

Re: Grannen

peo528  
#240557 Jag har inte tänkt att bli oense med min granne då jag inte tror att han har en aning om att detta. Jag ska ta det med skogsbolaget o eventuellt entrepenören bara för att dom har gjort fel helt enkelt. O det hindrar mig från att bruka min mark dessutom så vissa problem har det ställt till för mig då virket ligger på odlingsmark. Min åsikt är att den som leder ett arbete ska ha så pass bra koll på både kartor o regler så sånt här inte ska hända.

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannen

Rlin  
#240558 Jag tror, som jag antydde tidigare, att dom som är ansvariga inte bryr sig.

Det funkar skitbra i 9 fall av 10, och dom få gångerna man blir upptäckt kommer man så gott som alltid helt undan med det.

Det handlar om en inställning hos bolagen. Hugga basvägar över grannens mark utan att fråga, lägga avlägg på annans mark, osv. Skogsbolagen brukar komma undan med det - därför fortsätter dom.

Avatar Fallback

Re: Grannen

peo528  
#240560 Så ska det ju inte få lov att vara. Inte hos mig iaf. Nån form av ordning o reda ska det vara.

   TS
Avatar Fallback

Re: Grannen

Sludent  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#240562 Nu generaliserar vi lite väl va?

Avatar Fallback

Re: Grannen

strombom2  
#240625 om inte mark eller träd tagit någon skada så är de bara o släppa nästa gång så du har anlitat ett skogsbolag/entreprenör så kanske de lägger virke på hans åker ingen tjänar på att de ska bli tjafs för en sådan simpel sak, fast de är ju klart de hade ju inte skadat om de hade tagit kontakt innan.

Användarvisningsbild

Re: Grannen

Peteflamingstar  
#243519 Hur gick det med detta sen?!
Skulle tro att en virkesköpare/inspektor på ett bolag eller förening har ganska många bollar i luften hela tiden, och även om denne gör bra traktdirektiv till "sina" maskinförare så finns alltid risken att nåt felar eller inte går fram. Händer nog ganska ofta. Istället för att som maskinförare då ringa och fråga hur det egentligen var med det där avlägget så kanske man kör på ändå, eller så går inte virkesköparen att få tag i på telefon. Ibland krävs snabba beslut, då får man nog välja det minst dåliga alternativet!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).