Sida 1 av 1

Enögd skogsstyrelse?

Postat: lör 24 aug 2013, 19:34
av Hugin
Skogsstyrelsen har två st. s.k. skogspolitiska mål, som anges vara "jämställda"; natur- och miljöhänsyn resp. produktionshänsyn.

Hur fungerar detta då i praktiken?

Har uppfattat att det skett en succesiv vinkling, där natur- och miljöfrågorna har getts ett dominerande och icke ifrågasatt utrymme, utan avvägning mellan de två uppdragen;

Det är naturligt att då en skogsägare skickar in en anmälan om slutavverkning, så granskas denna av Skogsstyrelsen främst utifrån ett miljöperspektiv (hänsyn till mark, vatten mm, allmänt skyddsvärda faktorer).

Men - är det på samma sätt då ett naturområde eller reservat skall inrättas, att Skogsstyrelsen granskar och bidrar med synpunkter utifrån ett produktionsperspektiv (exv. rörande hur grannmarker påverkas, eller hur långt rättigheten att bortse från skogsvårdslagen och dito föreskrifter som är försvarbart med hänsyn till det som anges särskilt skyddsvärt)?

Har uppfattat att man generellt gör det enkelt för sig, genom att fullt ut nyttja rätten att inte följa SVL, utan någon som helst specifikation, där man kopplar angivna skyddsvärda arter till en skötselplan.

Vad beror då detta på?

Min slutsats är att de representanter som Skogsstyrelsen avdelar i förrättningen är specialister inom just miljö- och naturfrågor! - Detta medför således att man, genom att inte förstå och omsätta det jämställda tudelade uppdraget hamnar i ett läge, där man deltar i att, i flera fall, bilda barkborrereservat!

Om man förstått sitt uppdrag borde det vara lika självklart att granska en natur- eller reservatsbildning utifrån ett produktionsperspektiv, som att granska ett produktionsärende utifrån ett natur- och miljöperspektiv!

Hur kan vi vrida detta missförhållande till att börja fungera?

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: lör 24 aug 2013, 20:18
av torpöbo
Anser att det hela började när länsstyrelserna var färdigfyllda och inte kunde sysselsätta fler biologer och miljövetare som då behövde någon annan plattform att sprida sitt budskap vilket fick bli skogsstyrelsen. Ända tills för några år sedan så var skogsstyrelsen bra att ha o göra med nu blir det ju mer och mer oklart som skogsägare måste man nog se om sitt hus och sköta sin skog väl så att det inte finns nån chans att man får massa ofrivilliga reservatsbildningar.

Låt jäg- och skogsmästarna komma tillbaka för att verka på den myndighet där de gör mest nytta.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: lör 24 aug 2013, 22:08
av Baggböla
Om du frågar mig så har skogsstyrelsen dränerats på skogsbrukskompetens det senaste decenniet. Dvs skogsfolk verkar söka sig undan skogsstyrelsen. Detta härrör säkerligen när man gjorde en central myndighet av skogsvårdsstyrelserna 2006(?).

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: sön 25 aug 2013, 07:22
av Uvskogen
Intressant fråga!
Påminner om när jag jobbade på Vägverket. Där hade i alla år framkomlighet varit huvudmålet, men sen kom både trafiksäkerhetsmål och miljömål in i arbetet. Finns det någon som på allvar kan säga att Väg/Ban verkets numera Trafikverkets arbete på senare år har verkat vara fokuserat på att du ska komma fram så fort och effektivt som möjligt?

Är det som ni tror, att skoglig sakkompetens dränerats från skogsstyrelsen så blir dessutom alla så kallade expertutlåtanden som de ger till politikerna vinklade/dåligt underbyggda.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: sön 25 aug 2013, 07:28
av kallen
Jag uttalar mig inte hurvida det saknas kompetens eller ej men tror att många skogsutbildade söker sig till skogsföretagen istället då löneskillnaden är ganska stor mot styrelsen.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: sön 25 aug 2013, 07:46
av Peteflamingstar
Frågan är också om de ens vill ha skogsfolk där längre..? Är själv skogsmästare och har sökt flera tjänster på skogsstyrelsen de senaste fem-sex åren, men utan framgång. Då har jag dessutom gjort praktik där samt skrivit mitt examensarbete i samarbete med dem.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: sön 25 aug 2013, 08:08
av torpöbo
Peteflamingstar skrev:Frågan är också om de ens vill ha skogsfolk där längre..? Är själv skogsmästare och har sökt flera tjänster på skogsstyrelsen de senaste fem-sex åren, men utan framgång. Då har jag dessutom gjort praktik där samt skrivit mitt examensarbete i samarbete med dem.


Får inte jag ett jobb jag söker har det hänt att ringt och frågat varför och vilka kvalifikationer den som fick jobbet hade. Skulle vara spännande om du luskade lite i vilka egenskaper de haft som fått jobben du sökt.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: sön 25 aug 2013, 09:58
av Peteflamingstar
Har väl hänt att jag också frågat, oftast har de rekryterat någon internt eller så önskar de en mer "grön" profil, detta trots att jag arbetat en hel del med naturvårdsprojekt fast då som entreprenör.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: sön 25 aug 2013, 14:56
av torpöbo
Peteflamingstar skrev:Har väl hänt att jag också frågat, oftast har de rekryterat någon internt eller så önskar de en mer "grön" profil, detta trots att jag arbetat en hel del med naturvårdsprojekt fast då som entreprenör.


oroväckande men befarat.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: sön 25 aug 2013, 23:11
av Niking
Den lokala Södra-inspektorn nämnde vid något tillfälle en undersökning, som visat att ca 8% av Skogsstyrelsens personal sympatiserade med produktionssidan och resterande 92% sympatiserade med miljösidan. :surp:
/Niklas

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: mån 26 aug 2013, 05:39
av Tosca
Inte en siffra rätt alltså, man kunde ju tycka att de skulle kunna göra opartiska bedömningar.

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: mån 26 aug 2013, 19:05
av Peteflamingstar
Något som är intressant i diskussionen är att landets gröna kämpar hela tiden hävdar att Skogsstyrelsen minsann bara tänker på produktionsmålet och inte naturvården... =)

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: tis 27 aug 2013, 00:12
av Niking
Peteflamingstar skrev:Något som är intressant i diskussionen är att landets gröna kämpar hela tiden hävdar att Skogsstyrelsen minsann bara tänker på produktionsmålet och inte naturvården... =)


Har det gjorts någon ekonomisk sammanställning över hur mycket pengar som produktionsskogsbruket ger skogsägarna per år respektive hur mycket pengar som naturvårdsskogsbruket ger skogsägarna per år?

Den sammanställning skulle visa att värdet på skogsbrukets sammanlagda naturvårdsåtgärder ligger skyhögt över summan för den lilla naturvårdsersättning som staten betalar ut till skogsägarna. Något som miljömupparna gott kan uppmärksammas på.
/Niklas

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: tis 27 aug 2013, 06:46
av Hugin
Varför inte göra ett försök att väga total areal skog med produktionsmål resp. miljömål mot de arbetsinsatser som skogsstyrelsen avdelar i aktuella fall?

Skog som är avsatt mot ett miljömål är exv. naturvårdsavsättningar i "vanlig skog" (NO eller NS), Natura 2000, reservatbildningar (länsstyrelserna) etc. Om man förutsätter att ~ 5 % av skogsmarken är klassad som NO och NS och lägger till de avsättningar som nämns ovan, kan man grovt antaga, att 90 - 95 % utgör skog med produktionsmål och resterande 5 - 10 % är skog med miljömål.

Om man (generöst) bortser från att NO och naturreservatreservat normalt lämnas orörda efter att de avsatts, och således inte erfordrar arbetsinsatser (vilket verkligen är värt en diskussion, men lämnas här), kan man grovt förutsätta att denna andel på 5 - 10 % väl räcker till för bevakning av miljöfrågor i produktionsskog.

Slutsats: En rimlig bedömning är att den tid och de resurser som skogsstyrelsen avdelar, bör fördela sig med 90 - 95 % på skog med produktionsmål och resterande 5 - 10 % på skog med miljömål.

Hur är då den aktuella fördelningen i realiteten?

Är det något som behöver vridas tillrätta?

Är det så att man har mer resurser och personal än verkligt behov?

Surfar man på förhållandet att det är tabu att ifrågasätta volymen miljöengagemang?

Kan det rent av vara så att man tolkar detta med att de två målen skall vara "jämställda", som att de vardera skall ha lika stora resurser?

Re: Enögd skogsstyrelse?

Postat: tis 27 aug 2013, 07:58
av Niking
Tja, jag undrar om de båda "jämställda" målen någonsin kommer att ge lika stora (alltså jämställda) pengar ner i skogsägarens fickor.
/Niklas