Skogsfastigheter

Skillnad mellan skifte och fastighet

13 inlägg 17942 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skillnad mellan skifte och fastighet

Pan  
#232782 Halloj i skogen! Jag är ny här på forumet, skogslös än så länge men har planer på att skaffa mig lite skog. Så nu försöker jag lära mig skogsägandets sköna konst, samt kollar runt en del på skog till salu. Och så dök frågan upp: Vad är skillnaden mellan ett skogsskifte och en skogsfastighet? På en del annonser möts jag av texten "Skiftet kan bilda egen fastighet och köpas av privatpersoner" eller liknande. Vad ska det betyda?

Beklagar om frågan är dum, men jag saknar som sagt mycket kunskap (som jag försöker skaffa mig). Det kommer säkert att komma fler dumma frågor framöver.

/Pan   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Blivande snickare  
#232784 Finns inga dumma frågor, bara dumma svar har någon vis man nån gång sagt.
Jag vet inte heller skillnaden men snart vet vi nog båda bara alla skogsnissar hinner läsa tråden :wink:

Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Hema  
#232794 Nu ska vi se om jag har koll på sakerna.

Fastigheten är all mark, alltså summan av alla skiften. Förr var det t.ex. inte ovanligt att man delade upp en bit mark i t.ex. flera långsmala remsor, så att alla skulle få så rättvis del som möjligt. Därför är det inte ovanligt att man finner fastigheter som har just skiften på lite olika ställen. Att de inte sitter i anslutning till den bit mark som du har bostad och/eller byggnaderna på.

Om det nu ligger ute ett skifte till salu, så är det högst troligt att någon skogsägare vill sälja av just en del av sin totala del. Alternativt är det ett gammalt skifte eller så är det relativt nyavstyckat. (Inte ovanligt att man delar upp marken m.h.a. lantmäteriet (det är de som har ensamrätt på detta och ligger under varje kommun)). Att de mäter ut den del som blir hustomten och en som blir ett skogsskifte (detta förutsätter såklart att marken är sammanhängande).

På frågan: "Skiftet kan bilda egen fastighet och köpas av privatpersoner". Detta kräver att biten mark är tillräckligt stor för att vara självförsörjande (men vart denna gräns går är som sagt väldigt svår att ge ett korrekt svar på). Men en bit på under 5ha kommer troligen inte godkännas på den punkten och kan således inte köpas av någon som inte redan har en jordbruksfastighet. Därför gissar jag att de skiften som du har kollat på är från 15ha och uppåt.

Sedan kan det även vara som så att allt för litet skifte inte kan säljas till vem som helst, då kommunen/lantmäteriet inte vill ha en massa transporter med skogsmaskiner osv. Så om man har ett litet skifte, där det är en och samma markgranne runt om, så är det ev. tyvärr som så att det är endast till denna ägare du kan sälja om du skulle vilja sälja av.

Beror säkert också på var i landet man bor. Förutsättningar kan ju skilja en hel del. Maskinparken får också utformas för den situation man har. Har man långa sträckor är inte någon långsamgående maskin särskilt roligt, medan det kan vara helt ok om du har marken sammanhängande.

Användarvisningsbild

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#232806 Precis som "Hema" skriver har jag förstått det. En fördel när du väl har en fsstighet är att du kan köpa på dig just småskiften om de ligger "tillräckligt nära". Det gjorde det möjligt fö mig att köpa till en halv hektar älvnära jordbruksmark. Även om det fortfarande är under förrättning så lantmätaren att det var ok då avståndet till skogsfastigheten var tillräckligt nära så det kunde anses som rimligt att slå ihop dem. Särskilt som jag hävda att den nya marken ska användas för bl.a vedupplag och vedproduktion. Den har alltså ett "naturligt samband" med skogsfastigheten. Dt finns inga absoluta gränser för hur långt emellan det ska vara, är en skönsmässig bedömning. Men jag fick känslan att mina 3 kilometer är nära den bortre gränsen.

Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Pan  
#232813 Aha! Tack för svar. Jag tror att jag börjar fatta. Flera av de fastigheter jag ser ute på marknaden är just sådana smala remsor som du nämner, Hema. Jag antar att det är gamla skiften som har blivit fastigheter.

   TS
Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Hema  
#232823 Det finns en grej jag glömde bort...

Kolla upp hur det ligger till med servitutet för de vägar som går till den mark du är intresserad av. Har du otur o tråkiga grannar, kan du bli tvungen att fixa egen väg och det kan bli dyrt!

För varje fastighet brukar det medfölja en eller flera olika servitut. Det kan vara för elgata eller väg. Men nu är det som såhär att (tänk dig att du har ett pappersark av format A0 (som är den största i A4-serien)) A0 motsvarar hur marken såg ut för längesedan. Då skrev servitut in för elgata, telefonledning, skogsväg/ väg osv. Allt detta skrivs in. Efter några år kanske man styckade av marken då sönerna skulle få var sin del och ett skifte skulle säljas av. Man delade upp A0:an i en A1:a där föräldrarna bor, samt 4st A4:or och en A2:a. Nu kommer samtliga skiften ha samma servitut, även om elgata inte går igenom annat än A1:an som föräldrarna behöll till sig själva.
(Det går 2st A4:or på varje A3:a, 2st A3:or på varje A2:a osv.)


Alltså alla de servitut som står med, behöver inte ha något med den aktuella fastigheten som du kollar på.

Samt med just dessa skiften som är långsmala är att det kan bli lite knepigt med skogsväg för traktorn/ATVn. Det blir mycket väg i förhållande till produktionsmarken. Samt om skiftet går över dal och topp, blir det nästan omöjligt att komma fram med vanliga maskiner.

Hoppas jag förklarar någorlunda vettigt och inte rör till det för dig. :)

Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

clasandre  
#232830 En fråga, följer ddet alltid med en fastighet om det är en skogsfastighet eller kan man köpa en skogsfastighet utan att det finns en tomt eller hus någonstans på området?

Användarvisningsbild

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#232840 En fastighet är ett mark- eller vattenområde. Till fastigheten kan det sedan finnas tillbehör såsom skog, anläggningar och byggnader. Ordet fastighet används ofta felaktigt vid benämning av ett hus, det är ju marken som avses och huset är ett tillbehör till fastigheten.

Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

axwell  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#232843 Man brukar förtydliga genom att skriva "obebyggd" när det inte finns något riktigt hus på fastigheten. Enklare koja brukar inte räknas.

Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Hema  
#232848 Men om det är en obebyggd fastighet, måste som jag skrev innan vara tillräckligt stor för att du som "nybörjare" ska kunna ha den som utgångspunkt. Jag vet inte vart gränsen för självbärande fastighet går.

Samt bankerna är inte pigga på att låna ut på mark med avverkningsbar skog. Så om fastigheten kostar 1miljon, men du har avverkningsbar skog för 0,5miljoner, så kommer du få lån på 85% av det totala markvärdet som är runt 0,5 miljoner = 425.000:- (botten och topplån) sedan kanske banken "bjuder" på ett blancolån. Sedan hur du löser resterande biten är ju frågan.

Ett sätt är att kontakta olika sågverk och försöka sälja skogen på förhand. Du skriver kontrakt att denna aktör har rätt till skogen å din mark om du köper den. kruxet som kommit de senare åren är att sågverken inte har så bra kassa att de kan lämna likvida medel, men banken kanske godkänner en majoritet av kontraktet.

Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Pan  
#232850
Hema skrev:Samt med just dessa skiften som är långsmala är att det kan bli lite knepigt med skogsväg för traktorn/ATVn. Det blir mycket väg i förhållande till produktionsmarken. Samt om skiftet går över dal och topp, blir det nästan omöjligt att komma fram med vanliga maskiner.


Jag har tänkt en del på de där smala fastigheterna och tycker inte så hemskt mycket om dem. Vad jag främst har tänkt på då har varit jakten. Om fastigheten inte ingår i ett vvo så blir det ju omöjligt att bedriva nån seriös jakt på en långsmal remsa. Däremot har jag inte tänkt på det där med vägar etc. Tack för det!


Hoppas jag förklarar någorlunda vettigt och inte rör till det för dig. :)


Mycket vettigt! Jag uppskattar det verkligen! Gäller alla svar i tråden. Jag går egentligen bara och väntar på att det ska dyka upp någon grundkurs i skogsägande i min närhet, men det verkar dött med sådant för tiden. Jag vet att Linnéuniversitetet har någon distanskurs som är omtalad. Kanske man skulle hoppa på den. Jag vill nog inte kasta mig in i skogsägande utan att ha mer kunskap omkring det hela.

/Pan

   TS
Användarvisningsbild

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#232879 Har du sett denna?

http://www.skogforsk.se/KunskapDirekt/

Avatar Fallback

Re: Skillnad mellan skifte och fastighet

Pan  
#232966
Uvskogen skrev:Har du sett denna?

http://www.skogforsk.se/KunskapDirekt/


Jo, jag skrev ut och läste igenom Grundkurs för skogsägare. Det fungerade mest som en apitretare och gav smak efter mer. Men jag har inte surfat runt på kunskapdirekts sidor. Kanske borde göra det.

Tack för tipset!

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).