Blivande skogsägare

 Svara  13 inlägg  4892 visn.  5 följer
Användarvisningsbild

Blivande skogsägare

 
#232589 Första tråden! :grin: Har läst en hel del men det har inte blivit så mycket ritat pga att jag inte vetat huruvida jag skulle bli skogsägare eller ej. Men nu är det klart! 8)
Är 36 år gammal och har växt upp med detta 50ha stora skifte i västerdalarna. Farsan och morsan vill överlåta(gåva) skiftet till mig eftersom jag är den enda av syskonen som har intresse att ta över. Få fastigheten står även en fäbodstuga som jag renoverat senaste 4 åren.

Jag har sen barnsben följt med min far i skogen. Röjt, huggit ved och främst kört fram ved med ATVn. Jakten är en central del i mitt liv så visst kunde jag lagt ner lite mer timmar med röjsågen istället för med bössan. :oops: Farsan har pga sjukdom inte varit speciellt aktiv i arbetet sista 5-6 åren och jag själv har inte prioriterat skogen pga små barn och jobb. Nu när vi syskon är överens och jag ska ta över själv är jag taggad till tusen! :grin:

Gick igenom fastigheten med en granne i våras som arbetar som virkesköpare + att jag rådfrågat rågrannen(pensionerad virkesköpare) en hel del. Har lekt en hel del med Google Earh och ritat in bestånd/åtgärder. Sista veckan har jag trixat in allt i Mina Sidor på Skogstyrelsen och fått en lite bättre blick över framtidens arbetsfördelning. Skiftet är 50ha fördelat ungefär enligt följande:

A. 18ha ung-/plantskog i olika stadier
Flertalet bestånd i olika stadier. Älgen går hårt åt tallen och även om vissa skolor säger att röjning ska börjas i tid så vill jag att tallen ska nå betesfri höjd innan jag tar mig an ett bestånd. Planerar att påbörja röjning i till våren. Avser i snitt att avverka 4-5ha röjning per år. Eftersatta röjningar finns ca 2-3ha. Går in ganska lätt i dessa har jag tänkt och får väl återkomma med röjsågen lite senare.

B. 15ha gallringsbara bestånd.
Har ett bestånd på 2-3ha som måste gallras(risk att det självgallrar sig annars). Har tänkt släppa på maskin i beståndet i vinter efter att jag underröjt. Annars avser jag ligga lågt med gallring - iallafall något år pga massapriserna - koncentrerar mig på att röja istället.

C. 3-4ha avverkningsbara bestånd
Har 4 rutor som kan föryngringsavverkas om jag önskar. Ett bestånd kommer jag att ta ner i vinter och det är det som ligger i närheten av priobeståndet som måste gallras. En orsak till är att detta bestånd ligger i anslutning till fäbodvallen och jag vill ha lite mer öppet runt stugan. Avser lämna all grövre björk - grannen gjorde detta för nåt år sen och det blev mkt bra. (Det estetiska är lite viktigare just runt stugan tycker jag...)

D. 13 ha gallrad skog(2:a gallring). Ingen åtgärd på dessa ha under överskådlig framtid.
Gallrades 2007 och det enda jag gjort hittills och ser som nödvändigt kommande åren är att ta hand om ev vindfällen och toppbrott(gud förbjude).

Säkerligen kommer dessa bestånd att avhandlas närmare i andra delar av forumet vad det lider. Gillar att låta tankarna vandra och dryfta tokiga idéer på forum(Robsoft anyone?)så denna tråd är mer en infotråd om fastigheten och grundtanken med den. Ska försöka trixa till en bild på min egenhändigt hemsnickrade plan och lite foton från de olika bestånden vad det lider.

Höres!   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: Blivande skogsägare

 
#232603 Låter intressant! Står snart i samma skede som dig,fast jag är lite yngre än dig.
Farsan har haft knäproblem i 12-13 år nu , så skogen är eftersatt, har börjar gallra och hugga bort en del.

Kommer läsa den här tråden noga.

Användarvisningsbild

Re: Blivande skogsägare

 
#232605 Du har verkligen gått systmatisk til verks. Mycket bra, och mycket bra att du har en långsiktig plan øver det. Ser fram til å følje med på hur du jobbar framøver.

Användarvisningsbild

Re: Blivande skogsägare

 
#232614 Ska bli så intressant att följa detta! Tänker för övrigt som dig kring detta med älgsäker höjd, även om en del hopklumpade bestånd med tallar kan få det att klia i röjsågarfingret.

Avatar Fallback

Re: Blivande skogsägare

 
#232616 Jag köpte en skogsbruksplan och har haft mkt glädje av den!
Vänta med förstagallring pga massavedspriset vet jag inte, fort tappar man tillväxt som kostar mer än några 10or upp eller ner på massapriset! Jag menar, det finns ju ingen garanti för att massapriset stiger inom närmaste åren. Minskad pappersanvändning och allmänt skakig ekonomi i världen!

Men kul kommer du få, förvärvade min fastighet på ett liknade sett 2005!

Avatar Fallback

Re: Blivande skogsägare

 
#232620 Spontant: Du har ett klokt och systematiskt upplägg i dina funderingar!

Följ tankarna, ligg lågt och inta en avvaktande attityd!

- Låter flummigt (kanske), men idéerna om det du vill med miljöhänsyn kan omedelbart förverkligas. Tankarna om ekonomiskt utbyte är nog klokt att avvakta med (kanske i flera år), då det traditionella massavedssortimentet nu kan betraktas som avslutat. - Har du tid och råd, så avvakata tills man förhoppningsvis hittat annat som ger avans på klenvirke!

Användarvisningsbild

Re: Blivande skogsägare

 
#232775 Utan att prata illa om farsgubben så kan jag väl säga att han inte är speciellt rationell i sin planering. Han ser skogen i tre dimensioner:
a) VED!!!! Allt över 2tum i tjocklek kvistas och läggs i klyp. Har jag sprungit igenom ett bestånd med röjsågen så är han där veckan efter med motorsågen. I bilen på väg hem ringer han oftast och berättar vad han gjort så att jag kan köra fram det med ATVn åt honom "vid tillfälle"(vilket i en pensionärs värld är "senast nästa vecka")...
b) Ta ner tre träd och köra dom till lokala sågverket. Ifall nån av oss ungar vill bygga en lekstuga till ungarna nån gång den kommande 10 årsperioden. :wink:
c) Se punkt A. :lol:

Priobeståndet som måste gallras nu röjde jag och svågern för 15 år sen utan att han var med. När han såg vårt arbete var hans ord: Men fan ni har ju sågat ner all skog för mig! :shock: Försökte förklara att 1,5m lucka är ganska lämpligt men det tog nog ett par år innan han insåg att vi faktiskt gjort ett bra jobb. Grannen som jag hade med mig upp för att se att min hemsnickrade plan var vettig sa något som var bra: "Om du röjer i min skog så röjer jag i din". Tanken var givetvis att små skogsägare generellt är "för snåla" så att de lämnar mer än de tar ner.

Usch nu låter det som jag sågar farsgubben vid fotknölarna och att jag själv(med hela 4-5 helger per år med röjsågen)är ett fullblodsproffs - jag vill dock klargöra att jag är en rookie på det mesta. Utom att köra ut 6m långa tandpetare i nyröjda bestånd :mrgreen: Man lär sig en hel del nya svordomar på såna körningar.

Hursomhelst: Jag gillar struktur - då arbetar jag bäst. Sen kan strukturen ändra sig. I synnerhet om man lägger upp en struktur på fel sätt.

Gällande gallra/inte gallra så förstår jag hur ni menar och alla kan vi nog sia lika dåligt om prisbilder och världsekonomier. Det jag vet är att priobeståndet är just ett priobestånd och att de andra gallringsbara bestånden jag har är 2:a gallringar som det inte är lika panik med enligt både de virkesköpare som jag traskat igenom fastigheten tillsammans med. Jag kan ta att nettot blir lägre om det medför att jag får en mer rationell och kvalitativ skogsskötsel. Men jag hinner oavsett inte att underröja alla bestånd som är gallringsbara nu i höst så de kommande 3-4 åren så blir det nog två vändor med gallring. Så tänker jag iallafall nu. Sen är inget hugget i sten. Alternativet att sätta bort underröjningen finns ju också såklart. To be continued... :lol:

Kommer säkerligen att göra en hel del misstag med både såg och ekonomiska tankebanor i början innan jag är varm i kläderna som skogsägare. Men så länge det inte sätter mig och familjen på bar backe eller att jag förstör alltför stora värden så är det inte hela världen.

Tack för era inspel!

   TS
Avatar Fallback

Re: Blivande skogsägare

 
#232788 Fortsätt gärna posta om hur det går, eller varför inte starta en blogg? :wink:
Riktigt intressant i varje fall! :grin:

Avatar Fallback

Re: Blivande skogsägare

 
#232838 Jag tycker du tänker sunt.
Vill påpeka att jag inte heller är något proffs. Minns bara att jag första åren jag hade skogen var jag väldigt "rädd" om den.
Nu har jag insett att den växer fortare än jag hinner med. I början skulle jag röja allt själv men när man är tillbaka i samma ungskog som förra sommaren och inser att jag blir inte klar i sommar heller så är det dags att börja leja för skogsskötsel.
Mycket var eftersatt när jag tog över men nu 8 år senare går jag stolt genom mina 87 ha och känner ingen stress, hinner jag inte så lejer jag.
Gallring 1a och 2a ser jag som skogsvård och där tittar jag väldigt lite på virkespriset.

Håller med föregående talare, fortsätt posta!

Användarvisningsbild

Re: Blivande skogsägare

 
#232878 Jo jag vet att det är lätt att bli lite för rädd om stammarna när man röjer och även bli lite för optimistisk i hur många ha/år man ska röja själv. Som du säger: Det man inte hinner får man leja bort.

Är ödmjuk och lyssnar gärna till de som har mer erfarenhet.

Jag är fullständigt medveten om att jag tar över en fastighet som har ung medelålder på skogen och att intäkter av dignitet inte är att vänta förrän det ska föryngringsavverkas - och det är ju inte imorgon om jag säger så...
Det jag försöker bilda mig en uppfattning om är vilka alternativ som finns och vilka som passar mig bäst i olika bestånd vid just detta tillfället. Är född nyfiken och frågar man inte så får man inga svar. :lol:

Körde igång en blogg där ni kan följa mig i vardagen framöver.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Blivande skogsägare

 
#232888 blog/lissnils/

Här har ni länken till bloggen också. 8)

   TS
Användarvisningsbild

Re: Blivande skogsägare

 
#232902 Välkommen.
Jag har ju sett dig några gånger på Robsoft, du ser bekant ut :) ;)

Sunda tankar om skogsbruket.

Användarvisningsbild

Re: Blivande skogsägare

 
#232903
Bax skrev:Välkommen.
Jag har ju sett dig några gånger på Robsoft, du ser bekant ut :) ;)

Sunda tankar om skogsbruket.

Jo samma nick där som här.
Har haft en downperiod i jakten nu i sommar. Börjar dock lukta bockjakt snart så nu börjar det suga lite i jakttarmen...

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Köpråd till blivande skogsägare? av norrland1 - tor 26 dec 2013, 16:04
i Skotare
10 svar
4894 läst
av norrland1     
ons 01 jan 2014, 17:13
låta blivande frun bli delägare i gården? av CocaCola - tor 12 mar 2015, 23:59
i Skogsfastigheter
7 svar
5127 läst
av CocaCola     
lör 14 mar 2015, 20:44
Ny utbildning för blivande skogsvårdsentreprenörer av Niking - mån 14 nov 2016, 19:28
i Skogsnyheter
0 svar
514 läst
av Niking     
mån 14 nov 2016, 19:28
Kanske en blivande konstruktör... av Fredrik Reuter - lör 24 dec 2016, 23:55
i Verkstan
3 svar
1871 läst
av Gaffe     
mån 26 dec 2016, 09:32
Grattis till Gotlands skogsägare av Niking - lör 04 sep 2010, 00:08
i Skogsnyheter
0 svar
1037 läst
av Niking     
lör 04 sep 2010, 00:08
Annonser