Skogsfastigheter

Avdrag vid reavinst skog-byggnader?

3 inlägg 3356 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Avdrag vid reavinst skog-byggnader?

Jessie69  
#230863 Vi ska sälja en jord- och skogsfastighet med taxeringsvärde på 3 milj. Av detta utgör tax.värdet på mangårdsbyggnaden bara ca 350 000 kr och resten skogen (och väldigt liten andel övrig mark) . Byggnaden utgör alltså bara 11-12% av det totala tax.värdet. De senaste åren har vi renoverat mangårdsbyggnaden (boyta ca 280 kvm delat på 2 lgh.) för stora summor, renoverat invändigt, installerat bergvärme, bytt panel m.m. Huset är nu i mycket bra skick. Dessa förbättringskostnader (finns fakturor osv. för ca 1 milj, ROT-avdrag är borträknat) vill vi ju använda för att minska reavinsten med när vi säljer.

Bedömt marknadsvärde är 4-4,5 milj. Men hur funkar det egentligen då mangårdsbyggnaden, som är den vi lagt pengarna i har så lågt tax.värde? Byggnadens andel av bedömt marknadsvärde hamnar procentuellt bara på ca 470 000 kr. Är det bara den summan vi kan använda för att göra avdrag för förbättringskostnaderna? Resten, d v s skogsvärdet på ca 2,5 milj., blir det reavinstskatt på eller?

Tycker detta är krångligt som tusan, tacksam för all hjälp! :smile:   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Avdrag vid reavinst skog-byggnader?

Brickan  
#230872 I normalfallet är bostadsdelens värde i försäljningen proportionell mot dess andel av taxeringsvärdet. 11% av 4,5M är 495000. DVS Du har haft mycket högre kostnader än du kommer att få betalt för huset. En möjlighet kan vara att begära omtaxring av fastigheten för att få upp bostadsdelens andel. Vilka skatteeffekter det ger i övrigt har jag ingen aning om. Det kan finnas skäl att tala med någon skatterådgivare.

Avatar Fallback

Re: Avdrag vid reavinst skog-byggnader?

Jessie69  
#230874 Tack för svar, då är det nog tyvärr som jag trodde... Jag har kollat om det finns möjlighet att ändra tax.värdet på huset, för det känns inte alls som det stämmer med verkligheten och man kan försöka men chansen är minimal att man lyckas, svarade Skatteverket. När vi renoverade och gjorde om huset till 2 separata lägenheter för 4 år sedan så skickade vi in ändringsanmälan för fastighetstaxeringen så den är uppdaterad nyligen och summan för bostadshuset styrs av en schablon, fick jag förklarat för mig.

Det märkliga är att om vi t ex skulle välja att stycka av skogen och bara sälja husen + marken (ca 10 ha åkermark) så skulle marknadsvärdet bli ca 2 milj eftersom huset är så stort, har två lgh, och är i mycket bra skick. Hyfsat ologiskt, tycker jag men inte mycket att göra åt då. :sad:

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).