Skogsfastigheter

Fastighetsrätts fråga?

23 inlägg 12932 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Fastighetsrätts fråga?

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#229961 Hej behöver lite goda råd och stöd.

Jag köpte till lite skogsmark i februari, och där ligger ett antal fritidshus med friköpta tomter.
Min mark har ett antal meter mot havet.

En av dessa fritidshusägare(XX)har en strandtomt och har ringt mig ett flertal gånger och dels sagt han har bygglov på en gäststuga (på min mark)och att lantmäteriet har lovat att ge honom 3 meter av min mark?!
Han sa också att han och andra fritidshusägarna hade lov att hugga lite ved och få nyttja den mark som jag just köpt och så hadde det varit under lång tid enligt XX.

Jag vet att han har tidigare försökt köpa mark ca 600M² för 10000:- av förra ägaren men som förra ägaren inte gick med på. Förra ägaren sa att han inte ville betala något och dom tycker att jag skulle ta ordentligt betalt av honom. Jag har fått varningsignaler från fler oxå.

XX säger till mig att min mark är utan värde och tycker sig ha rätt att bli ägare av den för 5-10:-/M² eftersom XX påstår att lantmäteriet och förra ägarna lovat honom det. Jag ser ingen anledning att gå med på det . Jag säger att mitt pris för en strandtomt är 250:-/M² vilket han tycker är hutlöst.

XX har bla på tidigare ägare (C & H):s mark numera min mark grävt trekammar brunn utanför sin tomt på min mark, När jag ifrågasattte detta så sa XX att kommunen hade sagt att han skulle gräva där det grävdes!

Han har också grävt ett dike med grävmaskin ca 30meter helt inne på min mark som är ca 100-150 meter långt och går runt hans tomt. Jag frågade (H) vem som grävt diket han sa att XX grävt och att C &H blev ordentligt upprörda när dom fick se det dike XX grävt på deras mark då för några är sedan.

När XX ringde på nytt och frågade om jag hade funderat eftersom lantmäteriet kunde ge honom 3meter av min mark. Så sa jag att mitt pris stod fast varvid han skrattade åt mig. Jag tog då upp diket som han först inte förstod något om och inte låtsades om att det överhuvudtaget fanns!
Men när jag förklarat en stund så påstod han att eftersom att han var väg och vatten ansvarig för vägen så hade han en grävmaskinist som tyckte att han borde gräva där, och då ansåg sig XX vara tvungen att ta ett snabbt beslut eftersom det skulle kosta honom 1000:-/timme medans grävmaskinen väntade. Varför det grävdes. XX anser inte att han gjort något fel, och anser sig illa behandlad av förra ägaren H som skällt ut honom för detta.

Jag tog också upp trekammarbrunnen som han påstår sig ha fått lov av mamman till C och byåldermannen att gräva där då. När jag sa att jag kollat med komunen och dom hade skickat honom en ritning var den skulle ligga där dom (RÅ) ritat den, i kanten av XX:s tomt.
Han sa som försvar att dom hade ju ritat den mitt i hans (XX:s)egen gräsmatta och där kunde man inte ha brunnen tyckte XX. XX påstår att en från kommunen (RÅ) då kommit ut och pekat ny plats att gräva på min mark och att ritningen inte skulle behöva ändras.

XX har utanför sin tomt också på min mark dels då anlagt gräsmatta runt trekammarbrunn och avluftarna, desutom finns utedass, vedskjul, vedhögar, båtar, bråte takplåtar mm utspridda på en yta av ca 500M³ av min mark, som han hävdar att dels förra ägare C lovat men efter min koll bestämt hävdat att dom inte lovat någon det.
XX hävdar att han är kunnig i affärsjuridik och att muntliga avtal gäller, vilket jag bestrider. Jag sa då att muntliga avtal som förra ägaren sagt inte gällde mot mig.
XX hävdar också att utedasset och förråd mm som står inne på min mark fanns när han köpte fritidshuset(2004?) och att dom nog stått där i 26 år och han menar att det då är preskiberat och fullt lagligt.
Jag sa då att allt som står på min mark bör tillhöra mig.

Det finns inga servitut hos lantmäteriet inskrivna för XX:S fritidshus som belastar min mark.

Jag sa till slut att mitt pris är 250:-/M² vilket XX inte ville acceptera..

Jag avser inte att få ovänner men jag tänker inte gå med på vad som helst.

Har han rätt i något avseende.
Preskiberas det om man har byggt på annans mark efter ett visst antal år, har inte hittat något som stöder detta?
Vem har rätt?
Vad skulle ni göra?
Vad kan/bör jag göra?

:D :D :D


Senast redigerad av Sweden-viking sön 30 jun 2013, 11:18, redigerad totalt 3 gånger.

   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Fastighetsrätts fråga?

vetinte  
#229968
Sweden-viking skrev:Hej behöver lite goda råd och stöd.
Har han rätt i något avseende.
Preskiberas det om man har byggt på annans mark efter ett visst antal år, har inte hittat något som stöder detta?
Vem har rätt?
Vad skulle ni göra?
Vad kan/bör jag göra?

:D :D :D


Kortade ner "citatet" lite.

1: En sån snubbe kommer du att bli "ovän" med för eller senare. Lika bra att sätta ner foten med en gång.

Verkar inte som att jag kan se att han skulle ha de minsta rätt i något avseende.
Muntliga avtal upphör vid ägarskifte om inte nya ägaren gör ett nytt. (därför bör man skriva servitut på sådant som man anser vara viktigt. Avloppet tex).
Begär att han skall visa/ta fram papper på avtal, rättigheter, åtgärder och överenskommelser han har gjort. Vad gäller det du anser vara fel eller är till nackdel för dig.
Kolla men lantmäteriet, byggnadsnämnden, miljö och hällsa (ang brunnen) och kommunen om där finns något som belastar din fastighet i förhållande till hans.
Ang avloppet bör där finnas papper om det är godkänt. Vad du skriver så finns ritning på det och den skall följas. Blir där förändring under arbetets förlopp så skall den ändras. Och i detta fallet skall "grannen" ge sitt medgivande. Men det skall vara mer än ett "muntligt avtal".
Och vad gäller försäljning av tomtmark: Lägg 10:- varje gång han säger nej :twisted: .
Står du inte och faller med en försäljning så spelar det ju dig ingen roll :wink: .

Kör hårt från början annars blir du överkörd i framtiden och en sån snubbe backar tillbaka över dig igen också.

Användarvisningsbild

Re: Fastighetsrätts fråga?

Sweden-viking  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#229978 Jag har också nyligen fått vetskap om ett antal förelägganden som kommunen misstänker och också skickat för nått år sedan om rättelse beträffande otillåten verksamhet inom strandskyddsområde på fastigheter. Tydligen finns det fler och nya misstankar.
Min fastighet är inblandat i samtliga ärenden eftersom min mark går mot stranden och ingen av fritidshusägarna har tomt ända ner mot vattnet, det fattas en remsa på 2-100m som är min mark.
Jag känner mig helt oskyldig då jag just köpt skogsfastigheten, men eftersom jag äger strandremsor så är jag juridiskt och ekonomiskt ansvarig för den verksamhet som pågår. XX ovan har inte fått något föreläggande.
Så det gäller nu att få samtliga misstänkta fritidshusägare att ta på sig allt respektive ansvar för verksamhet på min mark eftersom kommunen ålägger mig straffavgifter och misstanke om brott.

Det andra fritidshusägare har gjort är t e x försök att privatisera min mark med att sätta upp långa staket och anlagt gräsmattor på min produktionsmark, gräsytor på min mark som klipps 1-2 ggr i veckan.. div uthus förråd, gäststugor, bastubyggnader , bryggor, soldäck finns uppförda på min mark mm.
Finns de som muddrat 150 meter ut i vattnet te x…
Finns skyltar privat nedfart uppsatta genom min skog mm.

Ja Jag är tvungen att agera eftersom kommunen ålägger mig avgifter för handläggning av ärenden och kräver in intyg med foton som visar genomförda rättelser.

:D :D :D

   TS
Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#229984 Skicka räkning för markhyra och den olägenhet de skapat och ta fogden till hjälp om de inte betalar.

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

stektlök  
#229995 Tala med folk som jobbar med sånt här och sedan skriver du här igen så vi kan få fakta. Förövrigt så håller jag med andra här. Vika ner sig existerar inte.... muntliga avtal med gamla ägare *asgarv* dom kan han nog stoppa upp. Ta reda på alla fakta nu, lantmäteri och kommun och allt annat som var inblandat. Sedan låt dom förstå var tomtgränserna går precis som vi skog och jordfastighetsägare anser självklart. Inte fan bygger du skithus på grannens !!!

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

torpöbo  
#230000 Den kan löna sig att ta hjälp av jurist som är duktig på fastighetsrätt så att man inte missar några godbitar. ;)

Användarvisningsbild

Re: Fastighetsrätts fråga?

vetinte  
#230005 Hmmmmm :???:
Detta öppnar för diverse frågor:
-Har du köpt via Mäklare :?:
-Har du köpt "privat" :?:
-Var förra ägaren medveten om "föreläggandena" och inte informerat dig/mäklaren :?:
-Har förra ägaren undanhållit information medvetet vid försäljningen :?:
-Hur ser kontraktet ut (vad står i det) :?:

Jag hade börjat med:
-Ta kontakt med lantmäteriet och begär ut en så kallad CFD. På alla berörda fastigheterna.
-Och fastighetskartorna.
-Ta sedan ut förstasidan av deklarationen på alla fastighetsägarna via skattemyndigheten.
(Även på han du köpte av).
-Kolla upp alla på kronofogden. (har dom bara skulder har du ju svårt att få ut nått vid en eventuell rättslig tvist. Så då får du väga rätt och ekonomi emot varandra).
-Kontakta kommunen och "spela dum" (det är inte olagligt att vara "dum" :lol: ). Och ifrågasätt "kraven" på dig som ny fastighetsägare. PÅSTÅ inget FRÅGA bara.
-Kontakta en RIKTIG Advokat för fastighetsrätt/juridik ingen "praktikant" eller jur.kand.

Kör hårt. Hela racet om så skulle behövas. :twisted:

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#230011 Det går att söka bygglov på annans mark, det betyde bara att det är OK med kommunen att bygga där, inte att det är OK med markägaren...

Avtal som du inte fick reda på när du köpe fastigheten och som inte är inskrivna gäller inte. Muntliga eller skriftliga spelar ingen roll.

I vissa fall KAN faktiskt lantmätaren "ge bort" din mark, ex. om man eftet många år upptäcker att en persons hus står 1m in på gränsen Men om det bara rör sig om uthus och bodar är det ingen risk.

Avlopp är lite speciellt, om enda vettiga lösningen är att din mark används, så kan lantmätare ordna ett servitut åt din granne, så där kan han EVENTUELLT ha rätt att ha det så. Eventuellt.

Fastighetsrätt är inte samma sak som avtalsrätt. Om din granne tror det, kommer han/hon bli grymt överraskad. :-)

Mitt råd: Prata 2 timmar med någon som är bra på detta. Svårt att få tag i kanske, men jag tror du kommer få problem att driva detta själv. Försök tänka ut vad du vill skall hända innan du träffar jurist/advokat.

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

surjämten  
#230076 Skulle ALDRIG sälja till person som denna. Har bekanta i mellansverige som berättar att myggrika fritidsskogstomter där kostar 600 kr/m2. Det blir väl ett hektarpris på 6.000.000 om jag inte räknar fel.
Personer som XX ska vänligt men bestämt sättas på plats och få stå till svars för friheter de olagligt tagit sig.

Användarvisningsbild

Re: Fastighetsrätts fråga?

JensSkoog  
#230113 Fy f..n vad upprørd jag blir øver din berettelse! Besta rådet er å hyra en advokat och få veta alldeles klårt va som er avtalt och skriven, och så skicka rekning til idioten. Nogra menniskor tror dom bara kan skita øverenfaldiga bønder och markegare!

Användarvisningsbild

Re: Fastighetsrätts fråga?

machonisti  
#230116 Man riktigt undrar över orsaken till att lägenheten såldes.

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

Nolltax AB  
#230119 LRF konsult borde kunna ta fram lite riktlinjer i frågan. http://www.lrfkonsult.se/
Billigare än att rivstarta med advokat....

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

kungsis  
#230133
Nolltax AB skrev:LRF konsult borde kunna ta fram lite riktlinjer i frågan. http://www.lrfkonsult.se/
Billigare än att rivstarta med advokat....


Nja, just det rådet vet jag inte riktigt om det stämmer om jag ser tillbaka på egna erfarenheter. Sedan skulle jag börja med att tala med Kommunens bygglovshandläggare och även någon lantmätare (statlig eller kommunal ). Iaf de kommunala ska ju ge oss medborgare råd och hjälp och de BÖR och brukar ha lika stor koll på det juridiska som dom som sitter på t.ex Lrfkonsult. Är det många tomter det är frågan om? I så fall kanske du kan få dom att ställa upp på någon möte och tillsammans informera stugägarna? En advokat är bra, men det skulle jag inte kontakta förren jag vet vad som gäller. Onödigt att betala honom för att göra en massa kontroller och faktainsamling.

M.v.h
Kungsis

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

Nolltax AB  
#230146 Ponera Kommunens bygglovshandläggare gjort bort sig?
Torde de per automatik erkänna det i så fall? Knappeliga.
Å lantmätaren... -Nä, vi körde efter karta vi fått från bygglovshandläggare...
LRF konsult har knappeliga rört i soppan.
Låt dom ta fram riktlinjer och fortsätt sen utifrån dom.

Avatar Fallback

Re: Fastighetsrätts fråga?

Storken  
#230177 Finns bara ett språk som såna herrar begriper och det är att låta en advokat sköta det hela. En advokat jiddrar dom inte bort i första taget så att säga... :mrgreen:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).