Skogsfastigheter

Vad göra med grusgropen?

35 inlägg 18628 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vad göra med grusgropen?

ruth  
#220643 Jag har en igenlagd grusgrop bara 50 m från huset och jag undrar vad jag kan göra med den, ifall någon vet vad man kan göra av sådant.

Alla andra grannar har åkermark i området, (fastigheten ligger intill Storsjön) och nu har någon satt tallplant i grusgropen som växer, men något gräs växer det ju knappt. Planten är ca 2m men jag funderar på att ta bort dem. Det är min grusgrop alltså och den är på ca 2hektar.

Jag skulle vilja ha betesmark där, tror ni det går? Innan grusgropen las igen körde de ju dit sopor så det kanske är giftigt att beta där? På flygfoto ser det ju bara ut som en parkeringsplats för det är bara grus och sten där. Måste man köpa jord för att få till bättre växtlighet eller hur gör man?

Vad har jag för alternativ för att få en finare landskapsbild, vad skulle ni göra?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

tomasb  
#220652 http://www.utetjanstab.se/hem/sprutsadd.aspx T.ex. Finns en hel hög såna firmor.

Googla sprutsådd.

Användarvisningsbild

Re: Vad göra med grusgropen?

svampbob  
#220653 Sprutsådd används främst för att binda jorden och undvika erosion. Det vanliga sprutsåddsgräset är ett väldigt tunt och fint gräs och inget som går att beta.

Jag förmodar att det är väldigt torrt och magert i den gamla gropen. Att få det till ängar kräver näring och ett fukthållande jordlager. Ett snabbt överslag säger mig att det kostar åtminstone en halv miljon kr. Mitt förslag är att endast åtgärda en del av gropen och att försöka få tag på schaktmassor från något närliggande bygge för att sedan gödsla och så in.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

mooos73  
#220665 Ligger det avfall på din mark är du skyldig att sanera området!
Antingen tiger du om detta och hoppas ingen vet om det eller om du vill ha ett rent samvete kontaktar du miljökontoret och då kan det bli dyrt!

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ÅsaNisse  
#220667 Företaget som har exploaterat grustäkten ska efterbehandla marken genom att schakta ned alla slänter till mjuka lutningar och sedan återföra det vegetationsmaterial som fanns innan det blev täkt.
Har det varit skogsmark tidigare så brukar det inte bli så mycket att föra tillbaka, men har det varit åker innan så ska det ju finnas all den matjord som schaktades av före det blev grusgrop. Matjorden brukar ligga i vallar runt området och en bandschaktare skjuter in det och jämnar till över den planerad ytan. Har dom sålt matjorden också så tror jag det är i strid med tillståndet.
Har inte efterbehandlingen skett på ett riktigt sätt så kan du kontakta länstyrelsen som är ansvarig för tillståndet till grustäketn och även ska besiktiga och godkänna efterbehandlingen. Har de inte godkänt den så ska det finnas pengar på ett låst bankkonto för att kunna utföra jobbet även om exploatören t.ex går i KK.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ruth  
#220931 Tack för alla svar, och tipset om att kolla med länsstyrelsen.

Att de kört dit "sopor" tog jag för givet eftersom gropen är mindre idag än på den tiden de tog grus. Jag trodde de la saker/sopor under innan de schaktade ihop den. Därför tänkte jag att allt som växer där är giftigt.

Idag är det mjuka lutningar som sagt, men det är 15 år sedan de (jämtfrakt) la igen gropen och än idag är det bara grus på marken. Väldigt lite gräs växer och det duger inte till bete. Innan bestod marken till största del av gles skog, och bara en liten bit var åker, så därför finns det ingen matjord att lägga tillbaka. Ingen mark runt om gropen är skog dock så jag vill inte ha skog utan betesmark. Men det känns rätt kört, eftersom jag inte vill lägga ned ett par hundra tusen på matjord.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

alias  
#220946 Om grustäkten återställdes för 15 år sedan är nog risken stor för att LST redan har avsynat och godkännt återställningen.

Farsgubben var ute för att LST synade av och godkände återställningen av en grustäkt på hans fastighet utan att han ens informerades om det och kunde komma med synpunkter (återställningen var så bristfällig att det stod klarvatten på stora delar av området under vår och höst och det enda som växte där var veketåg).

LST har tydligen ingen möjlighet/skyldighet att rätta till detta - har de väl godkännt återställningen så har de inga hållhakar på den tidigare verksamhetsutövaren för täkten enligt vad vi fick veta.

Hade jag misstänkt att sopor dumpats på min mark så hade jag genast provgrävt och meddelat LST om resultaten. Det kan finnas möjlighet att den som dumpat materialet där kan bli tvungen att sanera området (om det har skett i modern tid och verksamhetsutövaren finns kvar), annars kan man som fastighetsägare bli ansvarig för ev. framtida sanering om jag fattat det hela rätt (kan bli jävligt dyrt).

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ÅsaNisse  
#221007 Du har helt rätt, alias, men den tjänsteman son godkänt en sådan bristfällig efterbehandling har gjort tjänstefel och kan ställas till svars för det. Sen går det driva frågan mot Lst att dom får fixa till vad som blivit fel pga. detta. Det finns klara anvisningar om både nivåer och lutningar i en täktplan, som ska följas för att det ska bli godkänt. Är det 15 år sedan så är det kanske lite gammalt, men inom 10 år borde det gå. Det förvånar mig att höra detta från Kronobergs län, då Lst där alltid varit kända för att vara väldigt petiga vad gäller täktverksamhet.
Frågan om avfallsdumpning har ingen preskriptionstid, bara företaget finns kvar. Det gör heller inget om företaget är sålt, bara samma organisationsnummer existerar idag.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Ernst  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#221104 Kan reningsverkens rötslam vara ett alternativ? Kommunerna har problem att bli av med det och en god förhandlare kan nog få det utspritt; kanske också betalt för att ta emot det.

Tungmetaller kan i sammanhanget vara ett problem att ta ställning till.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Nolltax AB  
#221106 Hur djup är en fylld grop?

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

Nolltax AB  
#221110 -Jag hade en grop.
-Nu är den igenlagd dock.
-Hmm, igenlagd fast var? Komplotten tätnar....
-Å vem la den förra gången? Enär den nu är lagd igen....

Användarvisningsbild

Re: Vad göra med grusgropen?

machonisti  
#221111
Nolltax AB skrev:Hur djup är en fylld grop?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Användarvisningsbild

Re: Vad göra med grusgropen?

machonisti  
#221112 Risk för grusade förhoppningar.

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

tallen100  
#221149
Nolltax AB skrev:Hur djup är en fylld grop?

:)) Är den helt fylld bör den inte va djup alls :wink:

Avatar Fallback

Re: Vad göra med grusgropen?

ÅsaNisse  
#221153 Den återuppstår nog ganska snart. det gör alla gropar på grusvägar.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).