Skogsfastigheter

F-/A-skatt och debitering av prel.skatt?

6 inlägg 6215 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

F-/A-skatt och debitering av prel.skatt?

alias  
#217952 Hej!

Blev fundersam.

När jag blev ägare till en skogsfastighet i början av 2012 så registrerade jag mig för moms och som F-/A-skattare.

Under 2011 (alltså innan jag registrerade mig för F-/A-skatt) sålde jag fonder m.m. som gjorde att jag fick restskatt som jag betalade in under 2012.

Nu har jag fått från skatteverket att jag skall betala in 1/12 per månad av restskatten (uppräknad med 5 %) för kapitalinkomsten 2011 under periode februari 2013-januari 2014.

Andra i min närhet som har skogsfastighet har endast momsregistrerat sig och betalar in all skatt efter att de upprättat deklarationen (betalar ingen preliminärskatt under året).

Gör dessa personer rätt, eller borde de också betala preliminärskatt?

Blir det annorlunda för mig eftersom jag valde att registrera F/A också istället för endast momsregistrering?

Borde jag endast ha registrerat mig som momsredovisningsskyldig (ej F/A)?

Förtydligas bör kanske att verksamheten i bästa fall beräknas gå med vinst, men att denna är så liten att jag kan räntefördela ut den.

Om jag kommer att ta ut ev. vinst (om det blir någon) som inkomst av kapital känns det ju konstigt att ej redovisa denna vid årets slut, och varför baseras preliminärskatteinbetalningarna på slutskattebeskedet från förrförra året istället för resultatet från näringsverksamheten (nu fanns det ju inget jämförelsetal då skatteverket ej fått något fastställt verksamhetsresultat för 2012).

Känns ju omständigt att behöva lämna in en ny preliminärdeklaration varje år.

MVH
Alias   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: F-/A-skatt och debitering av prel.skatt?

Brickan  
#217960 F-skattsedel behöver du bara om du fakturerar. Detta så att dina kunder inte ska behöva anställa dig för varje jobb du utför åt dem. Du sköter med F-skatt själv dina arbetsgivar/egenavgifter, inte dina kunder. Försäljning av virke till skogsbolag etcetera går bra utan F-skatt. F-skatt har alltså med fakturerat arbete att göra. Momsen är något helt separerat från detta. Momsen måste alla företagare hantera.

Avatar Fallback

Re: F-/A-skatt och debitering av prel.skatt?

ÅsaNisse  
#217997 Din preliminärdeklaration nu beror ju på att du sålde värdepapper och tjänade kosing 2011. Har du tjänar extra även under 2012 så kommer det bli en ny runda även nästa år, annars så nollas det ju ner om du inte får restskatt nu. Principen är att skv tittar hur det har varit och dom vet ju inte vad du vet om hur det kommer att bli. Har du jämn inkomst så är det inget problem.

Avatar Fallback

Re: F-/A-skatt och debitering av prel.skatt?

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#218002 F-skattesedel är bra att ha. Har du ingen så kan du inte ens ploga din grannes garageuppfart vitt om det skulle vara aktuellt. Preliminärdeklarationen går att göra på nätet rätt så enkelt.

Användarvisningsbild

Re: F-/A-skatt och debitering av prel.skatt?

Sibiria  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#218034
Skogsola skrev:F-skattesedel är bra att ha. Har du ingen så kan du inte ens ploga din grannes garageuppfart vitt om det skulle vara aktuellt. Preliminärdeklarationen går att göra på nätet rätt så enkelt.


Går den att göra på nätet? Jag betalar för mycket preliminärt men det blir aldrig av att skicka in papperen.

Avatar Fallback

Re: F-/A-skatt och debitering av prel.skatt?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#218047 http://www.skatteverket.se/4.71004e4c13 ... 09612.html

Nytt från och med i år.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).