Skogsfastigheter

Köpa skogsfast som ska bli naturreservat

4 inlägg 5249 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Köpa skogsfast som ska bli naturreservat

Macten  
#217498 Jag har en liten skogsfastighet (drygt 20ha) i närheten av Göteborg och har blivit erbjuden att köpa grannens skogsfastighet (ca 20ha).

Nu till mitt lilla dilemma. Länstyrelsen har funderingar på att göra om både min fastighet och grannens fastighet till naturreservat eftersom de anses ha riksintresse för naturvård, främst för friluftsliv. Planerna för naturreservat är långt i från klara men antagligen kommer det ske inom 5-10år, kanske tidigare om länstyrelsen lyckas ordna finansiering.

Med andra ord, vad har ni för några tankar om detta? Om jag köper den riskerar jag då att förlora en massa pengar om det blir naturreservat?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köpa skogsfast som ska bli naturreservat

Jasi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#217503 Ja, om du betalar mer än vad Naturvårdsverket kommer att värdera intrånget till. Numera lägger de på 25% på värdet de räknar ut om du får intrångsersättning.

Avatar Fallback

Re: Köpa skogsfast som ska bli naturreservat

Homo abies  
#239886 Tänk efter vad du vill.... är det så att du vill äga mark utan skogsbruk utan bara för att ha någonstans att gå o plocka bär o svamp? -lite jakt kanske? (oftast starkt begränsad) och med stor risk att hamna i konflikt med allmänheten som man kan anta ha bristande förståelse för jakt i allmänhet och på reservat i synnerhet... Och räkna med att enda sättet att få ut 25% påslag på ersättningen är att du behåller ägandet mot intrångsersättning! Dessutom kommer dom troligtvis att försöka värdera jakten (-och marken!!) i blivande reservatet på ett sätt som avviker från en verklig marknadssituation (före/efter) i akt och mening att sänka underlaget för beräkning av 25%påslaget.

Avatar Fallback

Re: Köpa skogsfast som ska bli naturreservat

Homo abies  
#239889 Inget fel med att ha mark för bär o svamp! MEN man skall vara klar över sitt markägaransvar! Arealen kan bli grund för framtida avgifter eller skatter. Vägandelar kanske inte förändras utan du får för stor vägavgift i förhållande till din nytta. Tillsyn och ansvar för anläggningar typ jakttorn o liknande på din areal. Om någon dumpar skrot eller avfall på marken är det ditt ansvar att ta hand om det. Detta är ju precis som en vanlig skogsmark men då har man ju ekonomi kanske både från jakt o skogsbruk att balansera ansvaret mot.... Så tänk efter noga :)

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).