Skogsfastigheter

Begära skadestånd

5 inlägg 4081 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Begära skadestånd

Carabas  
#217050 När jag var till mitt skifte förra veckan upptäckte jag att någon hade "lekt" med bandvagn i en kraftledningsgata som går över mitt skifte, det var kört kors och tvärs överallt. På ett ställe har de svängt ur kraftledningsgatan och kört ned träd i ett 20 årigt stamkvistat tall bestånd. Jag har iallafall lyckats hitta de skyldiga, det är ett statligt verk som har kört. Dom hade visst haft terrängkörningskurs, tycker det är märkligt att man kör så utan att kontakta markägare.

Vad ska man begära i skadestånd för skadorna (5st träd nerkörda och 2st skadade)?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Begära skadestånd

snowmanx  
#219155 Jag hade norra skogsägarna som var hos min rågranne och gallrade. Det ville sig inte bättre än att de plockade en pinne hos mig också vilket jag fick 750 spänn inkl. m för(ca 15-20 cm i rotändan) så det tycker jag var ganska okey ersättning.

Avatar Fallback

Re: Begära skadestånd

mooos73  
#219170 Ta jävligt bra betalt eller anmäl dem för skadegörelse!

Användarvisningsbild

Re: Begära skadestånd

towes  
#219233 Då det rör ett fåtal träd så finns det vedertagna regler för intrång som man kanske kan kika på. Sådana används t.ex. vid avverkning för kraftledningar där markägaren äger marken men skog avverkas och ej får beskogas igen.

Här finns bl.a. modell för uträkningar vid "för tidig avverkning" som jag menar kanske kan ge något. Det finns även en evighetsfaktor, som dock inte blir aktuell här. Jag kan tyvärr inte minnas detaljerna, men det kan ju vara en början att leta från. Beräkningsreglerna var dock ganska krångliga. Googla på intrångsersättning.

Hur du än gör så tycker jag du ska utgå från det slutvärde en kvistren fura så småningom betingar från en specialist-köpare, t.ex. tillverkare av fane'r. Inte vanligt talltimmerpris. Jobbet med att skapa mervärdet har du ju redan gjort!

Bara mina spontana tankar, vad de nu kan vara värda.

Användarvisningsbild

Re: Begära skadestånd

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#219238 Har själv varit med om liknande men då var det skotarföraren som fick en ide om att köra in på min smala traktorväg en bit på sidan om. Kantträden blev nedmejade och jag begärde och fick 100:- per träd. Det var björk och tall som var ca 5m höga.
Jag fick även dit en representant för nätbolaget som sa att dom hade ingen upp följning av linjejobben!
Det var mycket djupa spår på myrmarken över mitt dike. Dom hade haft omkull några tallar utanför ledningsgatan och tagit fyllning till stolpbyte trots att dom har en hel gata att ta av! Låg mer virke kvar än skogsvårdslagen tillåter.

Kompensation av kraftbolaget blev bandgrävare med förare under en dag. Och då hann vi med att förbättra en del körvägar. Är nöjd med uppgörelsen.

Tog även upp det på byamötet men där ville dom inte begära ersättning!

Intrångsersättning ska väl utgå inom ramen för gatan? Detta var ju förstörelse utanför gatan men det kan ju vara en riktpunkt för ersättning. Stå på dig!

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).