Skogsfastigheter

Problem med en tomt.

17 inlägg 8207 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Problem med en tomt.

Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15849 Ja ja ingen skogsfastighet kanske, men det borde passa under denna rubriken.

Eftersom arvsbråket som jag pratade om tidigare är ur världen nu, måste jag ju hitta något annat att rota i ;)

Nä men allvarligt så har jag en tomt som n släkting blivit lovad att spika upp ett huse på i början av 60 talet. Finns inga papper skrivna på något och i början av 80 talet skulle det ordnas upp så jag och syrran som äger tomten tillsammans fick någon summa för att vi faktiskt betalar en del i fastighetsskatt på den del av tomten som vi faktiskt inte kan nyttja. Tror vi fick 1200:- ett år sedan blev det tyst.

Har inte haft lust att bråka om detta tidigare av olika orsaker, men nu finns inte de orsakerna och dessutom tänkte jag göra en ordentlig upprustning av mitt och syrrans hus som står på samma tomt och då kan det ju vara bra att få loss lite extra pengar ;)

Tomten är lokaliserad uppe i sälen och är på 2000m2. Taxeringsvärdet ligger på ~800.000:- för hela tomten.

Hur skall jag göra sedan, stycka av halva tomten och erbjuda husägaren att köpa den för ett marknadsmässigt pris? Det priset är ju lätt att ta reda på för det är ju bara att fråga en mäklare vad en tomt i området kostar per m2. Eller är det bara att ta halva taxeringsvärdet?

Jag tänker inte bjuda på ett smack i detta fallet, här skall marknadsvärdet krämas ut, ja jag är sniken men har man fått 1200:- på ~40 år så kan det gott kosta dem en slant nu. Nu låter jag sniken igen, men det borde ligga i deras intresse att få någon ordning på detta tidigare, men jag och syrran har väl betalat 8000:- om året i fastighetsskatt för denna tomten (ja ja de senaste åren iaf) och inte ett ord från den gode släktingen som äger huset. Men som sagt denna gången viker jag mig inte så mycket från marknadspriset.

Vad kan hända? Jag får ett skammbud av släktingen som inte vill köpa, vad gör man då. Jag bjuder honom ett skammbud för hans hus, eller jag ber honbom avlägsna huset.

Hur skall man egentligen göra, jag vill egentligen inte bråka med någon, men det är ju lite tokigt att de skall freeloada på mig. Dessutom är ju deras hus omöjligt att sälja för dem om de inte äger tomten, så både de och jag skulle tjäna på att köpa loss tomten. Men att övertyga någon om det lär ju vara ganska så svårt med tanke på tomtpriset där uppe i sälen.

Någon som har några bra tips på hur man löser detta utan att bli osams med släktingar?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15854 Detta är ju inte någon enkel fråga, lite mer information vore bra. Utan att veta alltför mycket så tror jag du måste gå varsamt fram om du inte vill bli osams för livet.

Jag antar att du och din syster ärvt fastigheten av dina föräldrar som kanske också byggt sportstugan. Du säger att det inte finns några papper på något. Menar du att det inte finns något skriftligt avtal som ger dem rätt att nyttja eller arrendera tometen? De måste ju funnits ett muntligt avtal mellan din far och den personen som byggt stugan, och det är faktiskt så att muntliga avtal gäller likaväl som skriftliga. Dock är det ju så att om de människor som ingått avtalet inte längre kan berätta vad man avtalat om så är det svårt att hävda sin rätt.

Du nämner ett taxeringsvärde (800 kkr) för tomten. Vad innefattas i den siffran, är den uppdelad på tomtmarksväde och byggnadsvärde? Hur ser denna fördelning ut i kr räknat?

De byggnader som finns på fastigheten, är de lagligt byggda med byggnadslov? Är båda stugorna registrerade i fastighetsregistret? eller är det bara din stuga? Vilken standard håller den andra stugan, är el, vatten och avlopp indraget? Är deras "tomt" utmärkt på något vis?

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15868 Jo osams lär man kunna bli i detta fallet, men det är egentligen för mycket pengar att ha ståendes utan att kunna utnyttja, känns ju helt galet fel att låta dem utnyttja något som kostar ungefär 400.000:- bara för att vara snäll ;)

Men till saken hör att morfar köpte tomten 1950-60 (någongång) för 10.000:- Sedan byggde han ett hus där och eftersom tomten var stor nog lovade han dessa släktingar som var min mormors syster att de också fick bygga ett hus där. Så säg att det "avtalet" upprättades för ~40 år sedan. Vad som sades har jag inte en susning om, men jag vet ju att morfar försökte få någon ordning på detta och det var meningen att de skulle betala 1200:- om året i arrende och detta hände ett år (nu är vi inne i början av 1980 talet)

Stugan och tomten fick jag och min syster någon gång i slutet av 70 talet av morfar.

Det är bara tomten som är taxerad till 785.000:- (och inte 800k men bra nära iaf). Nu har jag inga papper framför mig, men jag vill minnas att den är uppdelad i 2 taxeringsenheter, en runt vårat hus och så naturligtvis en där deras hus ligger, men inget är ju avstyckat utan det räknas som en tomt. det blir väl automatiskt en taxeringsenhet per hus om jag förstått saken rätt. Men jag och syrran åker ju på fastighetsskatten (eller ja nu är väl den utbytt mot en komunal avgift så nu har det väl ingen betydelse eftersom det är maxtak på den.).

Men jag och syrran har ju tillsammans fått betala 4000:- årligen för den del där deras hus ligger och det känns ju ganska så fel.

Deras stuga är lagligt byggd med byggnadslov och har både el och vatten indraget. Taxeringsvärdet på det huset, har jag sett på något papper när jag begärde ut lite papper från Lantmäteriet, men minns inte vad det var.

Känns nästan som man skulle kunna bli av med hela skiten för att de brukat tomten av gammal hävd som det brukar heta ;) Men då kommer jag att få sitta inne. Men så skall det väl inte bli, men jag vill bra gärna sälja tomten till dem för marknadspris, varför skall jag sitta på en värdelös (för mig) tomt som skulle kunna ge mig i runda slängar 400kkr (eller ja delat med syrran) bättre att ta de pengarna och bygga på min stuga ganska så ordentligt och få en väldigt bra standard på den utan att ha ett öre i lån på det. Då vet man iaf vad man har.

Eller så lessnar jag av och säljer hela tomten inklusive mitt hus, så får vi se vad som händer med deras hus. Det måste väl vara ett alternativ? Jag lär ju fritt få sälja min egen tomt om jag vill det?

Men som sagt deras hus kanske har ett taxeringsvärde på 250kkr i runda slängar, köper de tomten av mig för 400kkr så har de säkert en miljon för hus + tomt om de säljer, så även för dem är det en god investering. även om det för dem känns tråkigt att lägga 400kkr på något de kunnat bruka gratis i 40 år. Som det är nu kan de ju inte sälja huset utan att jag först fått chansen att köpa och utan arrendekontrakt lär det inte finnas någon annan som vill köpa heller för den delen.

Nä detta är en knivig fråga som sjutton, tror jag skall vara ful nog att söka byggnadslov på min uttbyggnad innan jag berättar för dem om mina planer :) Det måste väl vara det säkraste iaf. Sedan får vi se hur det går.

   TS
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15874 Låter som ett klockrent bostadsarrende. Ett sådant skall vara skriftligt, och stipulera uppsätningstid samt hur länge det gäller. Generellt gäller inte muntliga avtal när det handlar om viktiga saker såsom jord... :-)

http://www.juristguiden.com/UB/UB4kap/U ... nadutm.htm

Se även kap 10 i Jordabalken

http://www.notisum.se/rnp/SLS/LAG/19700994.HTM

Vet inte vad som hgänder om det inte är skrivet något, lättast är väl att mjukstarta och ge en 'uppsägning' med 1 åra varsel. Antingen flyttar då arrendatorn och får skälig ersättning för det arbete han har gjort (dvs byggt huset), eller så förlänger ni om 5 år i taget med nya, skäliga villkor (tex en rimlgig tomthyra). Arrendenämnde avgör.

Ring LRF konsult eller någon annan som kan lite om arrende, innan du gör något.

Det är allt dålig gjort att från början inte skriva något slags papper. Det blir bara probelm sedan.

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15876 Ja visst fasen blir det mycket onödigt elände om man inte har klara papper från början. Men nu är det ju på detta viset och då får man försöka lösa det så gott det går.

Hade de varit företagsamma så hade de väl försökt köpa loss tomten så fort som möjligt när priserna började dra upp, men skall jag vara ärlig har jag nog inte ens pratat med ägaren till huset på 10 år.

Ja ja får ta tag i detta, det bästa vore väl för mig om man kunde försöka sälja av tomten eller köpa loss deras hus, det kvittar nog för mig vilket som. Arrende är egentligen det ointressantaste för mig eftersom jag egentligen inte behöver så stor tomt där uppe heller, men man vet ju aldrig i framtiden.

Får väl ta ett snack med syrran, lrf konsult och husägaren så får vi se vart det leder.

   TS
Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15877 Ta du ett kort snack med LRF konsult eller motsvarande först. Jag tror de har stött på problemet innan.

Avatar Fallback
Marc  
#15881 Kan inte du köpa deras hus och sen sälja det vidare med vinst ? Eller sälj ditt hus till HA, din släkting lär nog flytta ganska fort när denna vill sälja tomt.

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15888 Nja har fått intrycket av att de inte vill sälja, men man kan ju alltid försöka.

Elle skall man snacka med HA ;) Känner visserligen bara en avhoppare, men han ser skum ut iaf och det räcker kanske om man tar med honom och visar runt på tomten ;)

   TS
Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15908 Ja det är rätt som "Mangan" skrivet att ett sådant avtal om bostadsarrende skall vara skriftligt enligt jordabalken, kap.8 §3.

Dock sägs i samma § följande;
"Har arrendatorn tillträtt arrendestället utan att skriftligt avtal blivit upprättat och har det ej berott på honom att giltigt arrendeavtal sedermera icke kommit till stånd, har han rätt till ersättning för skada".
Jag vet inte vad detta kan betyda. Men det kan betyda att du inte kan kräva ut marknadsvädet som tomten skulle betinga om den säljs externt idag.

Det finns tydligen något som heter arrendenämnd i varje län som du och din arrendator kan vända sig till för att få hjälp.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15919 Om jag får fortsätta att spekulera, är du 100% säker på att det inte ligger något gammalt papper i en hörna någonstans? Bostadsarrende kan vara på livstid, bara så du vet. :-)

Sen får man ju inte ärva eller ge bort arrendet utan vidare, så om det yär någon annan som taget över sedan morfar gav bort biten, så ligger de pyrt till.

Det bästa vore väl om du kom farande med ett arrendekontrakt, och bad de skriva på? Sen iväg till arrendenämnden om de inte vill skriva på.

Kan säga att jag inte avundas dig, du verkar ha en del problem med släktingarna... :-)

Avatar Fallback
Famag  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15965 Arrendenämden tar de verkligen upp sådana arrendens som tomter.
Jordbruksarrenden vet jag att de hanterar men är osäker på om dom sysslar med alla typer av arrenden. Tex. jakt, fiske.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#15971 Jodå, bland annat skall de:

"pröva tvist om förlängning av arrendeavtal vid jordbruksarrende, bostadsarrende eller fiskearrende eller om villkor[...]"

http://www.notisum.se/rnp/sls/fakta/a9730188.htm

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#15972 Det finns även något som kallas för "nyttjanderättsavtal".

Kolla upp så att det inte finns något sådant inskrivet på fastigheten, Ola, för det är visst 7 resor värre än ett arrendeavtal med hänvisning till den som äger/upplåter marken.

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#16015 Får börja rota i detta lite ordentligt nu.

Skall även ta kontakt med LRF konsult och husägaren för att se vad som kan göras.

Hittade en tomt till salu i samma område. Den var på typ 1400m2 Utgångspris 1,1 miljoner.

Så det är helt klart sjuka pengar som bara står till ingen nytta, så något måste helt klart göras, jag har bättre saker att lägga pengarna på än att låta någon avlägsen släkting glänsa med ett hus uppe i Sälen.

Måste även kontakta lantmäteriet och få lite papper från dem antar jag.

   TS
Avatar Fallback
Niklas H20  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#17353 Hur har det gått? fått fram något som kan se ut som en lösning?

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).