Skogsfastigheter

Virkesförråd i biotopskydd med i skbplan

4 inlägg 2660 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Virkesförråd i biotopskydd med i skbplan

boksson  
#187975 Dålig rubrik kanske, men men.

Jag var ute och surfade på skogsfastigheter till salu och hittade en med biotopskydd, och nu till min fråga.

I skogsbruksplanen räknas virkesförrådet in för bitopskyddat område, varför? ersättning har redan betalats ut och området kan inte brukas till annat än jakt.

Hur är det med nyckelbiotoper och naturreservat? räknas respektive virkesvolym in i skogsbruksplanen också och därmed i fastighetspriset?

Fastighetsförmedlaren verkar i detta fall ha räknat in virkesvärdet i biotopskyddet i begärt pris (att ett ev markvärdet är inräknat utgår jag ifrån). Vad är kutymen bland fastighetsförmedlarna?

Vad är er erfarenhet och vad anser ni är rimligt, ska avsatta biotopskydd etc:as virkesföråd in i skogsbruksplanen och fastighetspris eller exkluderas??   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Virkesförråd i biotopskydd med i skbplan

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#187984 Inte ska men betala för det i alla fall. Om det står med i planen eller inte är inte viktigt bara att det anges tydligt.

Avatar Fallback

Re: Virkesförråd i biotopskydd med i skbplan

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#187989 All volym brukar stå med i planen. Man får räkna av det själv.

Avatar Fallback

Re: Virkesförråd i biotopskydd med i skbplan

Chainsaw Charlie  
#188010 Biotopskydd som det har utgått ersättning för ska i regel sättas som övrig landareal (utan volym) i planen. Nyckelbiotoper ingår i naturvårdsavsättningarna på 5 % (för certifiering) och där räknas volymerna med.

Naturreservat som skogsägaren äger men inte får bidrag för räknas med i planen och ingår i avsättningarna. Om skogsägare får ersättning och länsstyrelsen helt sköter området ska det behandlas som biotopskydd i planen.

Ett undantag är om ett område har blivit avsatt som naturvård i planen innan det blev biotopskydd. Då kan skogsägaren fortsätta att använda det som NO/NS bestånd i certifieringen.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).