Skogsfastigheter

Gammal hävd på skogsväg

17 inlägg 18574 visningar 8 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Gammal hävd på skogsväg

Fagertofta  
#187527 Har en mindre skogsfastighet vars åkermark planterades igen på 60-talet. En av fastighetens åkrar har en ansluten skogsväg på min fastighet på ca 150 m som leder upp till en allfartsväg. Denna åker gränsar till en annan åker som ligger på grannfastigheten. Grannfastigheten har tidigare brukat sin åker och har en egen (dock igenväxt genom att den inte använts aktivt på många år) ansluten skogsväg på sin fastighet som leder från sin åker upp till sin fastighet på grannfastigheten. Sedan 60-talet har grannfastigheten hyrt ut sin åkermark till en kolonist. För att komma till sin kolonilott har kolonisten cyklat på allfartsvägen för att sedan gena över min fastighet på min nämnda skogsväg. Åren har gått och kolonisten har skaffat bil som han parkerat vid allfartsvägen och gått till fots på skogsvägen genom min mark. Nu skall denna kolonilott byta ägare varvid den nya koloniägaren kör sin bil på min skogsväg och fastighet för att komma till kolonilotten. Han har dessutom brutit bort flera stenar på skogsvägen för att bilens underrede inte skall förstöras vid färden på min skogsväg! Jag har tagit upp detta med ägaren av grannfastigheten att jag inte vill att nya koloniägaren renoverar min skogsväg och kör över min mark (jag har samtidigt förbjudit koloniägaren att köra denna väg). Grannen hävdar att han har "gammal hävd" på min skogsväg på min fastighet, och har därigenom rätt att nyttja skogsvägen, eller upplåta skogsvägen för bilkörning till kolonisten, på min fastighet. Jag frågar om han har något servitut el. dyl. men det finns inget skrivet. Jag frågar också grannen om det är möjligt att komma till hans åker genom att använda den gamla skogsväg som ansluter till denna åker över hans fastighet. Grannen svarar då att då måste hans skogsväg (ca 50 m) röjas upp med träd etc. som växt upp med åren och som hindrar framfart....och han står på sig att hävda gammal hävd och hans (och bilkörande kolonisten genom honom...) rätt att nytta min skogsväg istället.
Vad är det som gäller? Kan någon klok ge mig ett juridiskt råd, jag har försökt med kaffe och sockerkaka...   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#187529 Han kan ha rätt att köra där, och det behöver inte finnas (klara) papper på det. Alla sådana här (eventuella) gamla rättigheter är inte utredda.

Men i och med att grannfastigheten har en egen väg, så är chansen kanske inte så stor att de får köra över din mark.. Lanmtäteriet är rätt instans att reda ut detta. Om du skall göra det, eller sätta upp en bom och tvinga de andra att reda ut det är något man kan fundera på.

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

Tosca  
#187566 Håller med, en bom eller kanske hellre en omgång stenar över din väg är den minst tidskrävande insatsen för din del, då får grannen bevisa sin rätt att åka där.
Gammal hävd behöver just hävdas, har för mig att det går en gräns vid 30 år då hävden förfaller.
Att cykla faller väl närmast under allemansrätten, så jag är tveksam om det kvalificerar som hävdande.
Spåra sönder din väg med traktor lite vid lämplig väderlek kan också vara en lämplig åtgärd för dig.

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

ÅsaNisse  
#187580 Vad jag förstår så har din väg använts av fotgängare och cyklister tidigare. Det är att se som tillåtet enligt allemansrätten.
Bilkörningen har däremot nyligen påbörjats och då kan det knappast finnas något att hävda överhuvud taget. Bilkörning på annans mark är ej tillåtet ( väg eller inte väg) och sedan kanske man kan gå ett steg längre om han brutit upp sten osv. att det är att se som egenmäktigt förfarande.

Användarvisningsbild

Re: Gammal hävd på skogsväg

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#187591 Man kan verkligen irritera sig på andra om vägar. Jag har ett fall oxå. Det finns en väg som går från stora landsvägen genom en gård, med två bortadshus, och vidare upp genom mitt skogsskifte. Sedan fortsätter vägen högre upp på berget. Bårde jag och de boende i gårdarna har servitut att nyttja vägen.

Saken är a tt de boende inte vill att jag ska köra genom deras gårdar för färd till min skogsfastighet så de har helt enkelt grävt av vägen. Men de villgärna köra 4-hjuling över min fastighet högre upp på berget. I sommar då jag röjde lät jag slyt ligga kors och tvärrs över vägen. Näste gång jag var dit så hadde de boende dragit bort riset och kvinnan i huset talade minsam om, med barsk röst, att de brukar köra 4-hjuling på vägen över min fastihget.

Vad ska man säga, det vill inte upplåta sin del av vägen men kräver att få nyttja min del..

Användarvisningsbild

Re: Gammal hävd på skogsväg

machonisti  
#187595 Ja nog får man minsann vara med om ett och annat i vår herres skogsbacke.

På sätt och vis kan man förstå deras situation om vägen går bredvid husen men oavsett har du laglig rätt att köra på servitutet.

Exempel på grannsämja:

Två separata traktorvägar upp till skogs på varsin sida en rå.

Ett gammalt exempel på detsamma är två parallella gärdsgårdar en meter emellan.

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#187600 Det är inte svårt att bli osams om vägar. ;)

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

Si63  
#187603 Har för mig att för att det måste vara minst 70 år som dom har använt det för att använda sig av "urminnes hävd"

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

mashun02  
#187607 Det finns inget hävd om vi inte prata urminnes och då är det en väg som är allmän sedan urminnes tider. Det räcker inte bara att de nyttjat den under den tiden. det krävs något bevis för att ägaren av din fastighet på den tiden upplåtit till dem att nyttja vägen.

De har inte rätt att nyttja vägen nu bara för att de olovligen gjort det i alla år.

hävd är snarast en skröna...

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#187622 Kolla gamla kartor. Vägen kan finnas inritad.

/Nisse

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

ÅsaNisse  
#187697 Kvittar fullständigt om vägen finns med på hur många kartor som helst.
De beskriver hur terrängen ser ut och inte vem som får nyttja den.

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

nalle34  
#187729 re OAS forest Det är mycket allvaligt att dom grävt av vägen och hindrar dig. En annan gjorde det i traktern och satte upp bom ochså. Bonden som hade serviutt att köra på vägen vart minst sagt sur. Tog tracktorn och körde ner bomen och stämde dom för hindrande av utnygigande av vägen. Domstolen dömde han hade rätt att köra ner väg bomen =))) Dom dömdes till skade ständ och fick åter ställa vägen i ursprungligt skick, pluss advokat kostnader. Kostade dom några hundra tussen och en nyttig läxa att inte hindra en med servitut på vägen att använda den.

Tala om för dom att domstolen ser allvaligt på hindra någon utnyttiga ett servitut.

Till tråd skaparen har dom inget servitut låter det knappast som dom har rätt till att hävda gamal hävd?
Cykel och gående på vägen för bi bostads husen kan man INTE hindra. Finns mängder å vägar här om kring som går pricis för bi bostads hus.

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

Midgård  
#187893 Ovan exempel på hur vissa hävdar rätt till väg baserat på gammal hävd kan i vissa fall ha sitt ursprung i de olika "körvägar" som man gemensamt nyttjade före Laga Skifte. Före skiftningen fanns av påtvingade skäl olika vägar för att kunna nå ut till olika små markbitar pga den stora marksplittringen. I samband med Laga Skifte, då så långt möjligt, markerna till resp fastighet samlades i sammanhängande områden ingick även i Skiftningen upptagning av och faställande av vilka vägar som efter skiftningens genomförande skulla gälla, såväl till sträckning som bredd.
I och med Laga Skifte och därmed fastställande av gemensamma vägar, föll alla tidigare informella körvägar bort. Dock har i vissa fall markägare felaktigt hävdat rätt till de gamla informella körvägarna "som man alltid nyttjat". Har förekommit sådant på min fastighet. Dock har det mesta av dessa felaktiga hävder numera försvunnit bl a mha generationsskiften. Dock har det tagit sådär kring 100 år.

Avatar Fallback

Re: Gammal hävd på skogsväg

skogssvinet  
#189125 Jag har ett liknande problem faktiskt. En granne körde ut c:a 3000 fub genom min mark. Han har inget tillstånd att köra på vägen och det ligger en gammal jodkällare bredvid som började rasa när han körde ut så mycket timmer. Sen skulle han ta ut lika mycket till. Jag mätte innan och fotograferade stenarna som hade flyttats sig. När han körde ut dom sista fubarna nu i våras så har jordkällarn rasat. Hur går man till väga nu? Skall man anlita en advokat (typ lrf konsult) eller skall man bara polisanmäla detta. Det är helt omöjligt att prata med denne man så en lösning på det viset är inte inom räckhåll,

Användarvisningsbild

Re: Gammal hävd på skogsväg

Skogstomte  
#189131
skogssvinet skrev:Jag har ett liknande problem faktiskt. En granne körde ut c:a 3000 fub genom min mark. Han har inget tillstånd att köra på vägen och det ligger en gammal jodkällare bredvid som började rasa när han körde ut så mycket timmer. Sen skulle han ta ut lika mycket till. Jag mätte innan och fotograferade stenarna som hade flyttats sig. När han körde ut dom sista fubarna nu i våras så har jordkällarn rasat. Hur går man till väga nu? Skall man anlita en advokat (typ lrf konsult) eller skall man bara polisanmäla detta. Det är helt omöjligt att prata med denne man så en lösning på det viset är inte inom räckhåll,


För jävligt hur en del beter sig. Grannen blev lite stött när vi stoppade honom men det finns ingen anledning att acceptera körskador för att han ska ha ut virket billigast möjliga.

Gör ingen anmälan än. Ta kontakt med ett juridiskt ombud först, t. ex. LRF konsult eller liknande och diskutera ärendet. Jag tror på att prata direkt, men eftersom han är oresonlig så får han prata med ombudet istället. Bra att du har fotodokumentation.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).