Skogsfastigheter

Nybliven excentrisk småbrukare.

24 inlägg 8192 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186428 Hej!

Äntligen har jag och min far tagit tag i våra drömmar och köpt lite skog i närheten av där vi bor.

Det är en sammanhållen fastighet på ca 50ha, väldigt bra SI med g26-34 mestadels och det är ca 10km till fastigheter från hemmet, bor i villa. De förra ägarna har inte brytt sig om skogen värst mycket utan bara satsat på monokultur gran. Fastigheten är väldigt stormutsatt i mitt tycke där grannmarken har stort vindkraftverk (ingen ekonomi i det om det inte blåst på bra). Vi har även en plantering på ca 10ha efter Gudrun vilket antyder att det är stormkänsligt och flera "skiften" är väldigt "luckiga" efter Gudrun.

Även om våra marker mestadels har gran så har grannmarkerna väldigt mycket ädellövskog i form av fina ekskogar.

Jag har pluggat på naturbruksgymnasium främst för fisket men har gått alla skogskurser förutom att faktiskt köra skördare. manuell huggning, skotare, plantering, aptering, röjning mm. allt sitter där någonstans trots att det är 15 år sedan.

Nu är jag biolog och har tidigare jobbat som arealkontrollant för EU-stöd. Jag avskyr med andra ord allt vad gran heter..

Vart vill jag komma med allt detta nu då? Jag har en liten dotter och ett jobb på en myndighet med arbetsledande funktion. Realistiskt kan jag lägga 10-15h på skogen i månaden mellan oktober till mars. Oftast blir detta tid som jag får klämma in när jag kan på kortvarsel, med andra ensamarbete till största delen. Farsgubben hänger nog med ut ibland och vänner och bekanta kan man nog lura ut i alla fall i början så lite hjälp har man.

Vågar man jobba i skogen själv med att gallra och köra ut med en liten 2wd skogstraktor? hur mycket hinner man med att gallra och köra ut på en säsong, all gallring är i princip i direkt anslutning till fina skogsvägar.

på vilken nivå skall man ligga vad det gäller utrustning? en fyrhjuling med vajersläp, 2wd skogstraktor med vajersläp, 2wd traktor med kran? 4wd med kran?

Jag vill gallra fram allt löv jag kan hitta för att öka inblandningen, men far har pengar som totalt prio, går det att kombinera blandskogsbruk med bra ekonomi?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Jihoo  
#186443 Hade du/ni tänkt ta ut S1-orna själva så bör du nog ha en traktor då man inte får med så mycket på en 4hjuling men det går ju det också!
Hur ser marken ut? Är det blött, bergigt, brant, trångt, fina vägar att köra på osv.
Du hade tänkt köra på vägen med traktorn ifrån ditt hus varje gång du ska till skogen eller hade du tänkt ställa den i skogen?
Asfaltsväg eller grusväg mellan hus och skog?
Har du tänkt köra ofta mellan hus och skog så skulle jag nog satsa på en 4wd traktor utan kedjor och kanske en lite billigare vagn med kran.

Såg nu att du skrivit att gallringarna är intill fina skogsvägar!
En 2wd skulle kunna funka med kedjor men det är inte rockigt på vägen!!

Vad är boniteten?

Köpa en vedmaskin och sälja ved kanske? Om du har nån stans att förvara den då?

Själv är jag också för att ha lite löv dock inte över 30% inte här i värmland iaf!

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186465 Fastigheten ligger i närheten av borås och vi har bra kontakt med en av grannar som är anledning att vi köpte marken. Det finns möjlighet till att ställa maskiner hos honom så vi skall inte dra maskiner fram å tillbaka mellan hem och fastighet.

mina tankar är att gallra själv men s1-s2 tar vi in hjälp för. Finns en hel del NO områden med sumpskog i de östra delarna så där är även områdena runt rätt "friska". området i väst rätt backigt. Nästintill allt som skall gallras dock ligger nära fina skogsvägar. så de närmaste 5-10 åren bör jag inte behöva köra i de tuffaste områdena.

Hur mkt hinner man gallra och köra ut på en säsong då om man jobbar runt 80-100h totalt på en säsong?

och hur farligt är det att jobba själv med gallring och traktorkörning?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186466 medelbonitet på 7,7m3 per hektar. fördelningen är 72% gran 23% tall och 5% löv.

så ved är nog inte aktuellt för mig som inkomst de flesta häromkring köper endast ren björkved och den vill jag ju spara på marken. Den lilla björk jag får ut går till husbehov och bekanta.

   TS
Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

David S  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186472 Jag är själv i skogen och gallrar ca 100h per säsong (mellan okt-mars) och bedömer då att jag hinner få ut ca 50 m3fub per säsong. Kan det verka rimligt, vad säger ni andra?

Körs ut med traktor och kranvagn. Men då är det inte jag som utför skotningen bör tilläggas.

Skogshuggning är farligt och jag trivs 100 ggr bättre om jag har med mig någon, men inte alltid det är möjligt men då får man tänka sig för en extra gång inför varje moment och ta rikligt med raster.

Grattis till köpet!

Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Bengt.Svensson  
#186476 Mitt råd är att satsa på en 2wd med en lite nyare griplastarkärra. Pengarna för traktorn kan du få tillbaka om du känner för att byta upp dig senare. Själv jobbar jag en hel del i skogen med gallring, röjning, vindfällen och baggaträd och jag tycker en griplastarkärra är klart värd merkostnaden mot en vajerkärra. Eftersom det är ganska blockigt här så hyr jag in en skotare varje år för att plocka ut det jag inte kommer åt själv.

Ang. säkerhet så är det bra att ha en vattentålig telefon och ta för vana att gå ett par varv runt varje träd innan man startar sågen. De små träden kan vara väl så farliga för hälsan - tyvärr har man inte samma respekt för en 25 cm stam som en på 75 cm.

Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Boarpan  
#186484 Som du själv säkerligen vet så tar det en jäkla tid att få fram eken. Som ny skogsägare skulle jag inte rekomendera dig detta. Du kommer att se en pinne med några grenar resten av ditt liv. satsa istället på ngt lite fortväxande som björk, asp, eller rönn detta kommer ge dig fina ströv marker och där ekentar sig röj runt.

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

towes  
#186497
nyack skrev:Jag vill gallra fram allt löv jag kan hitta för att öka inblandningen, men far har pengar som totalt prio, går det att kombinera blandskogsbruk med bra ekonomi?
Kul tankar du har...

Beror lite på vems ekonomi. Ek kan bli en fröjd för dina ev barnbarns barn om den sköts perfekt. Det går även att kombinera ekskötsel i "vanlig" skog, men man får ge en hel del avkall till förmån för eken allteftersom den växer. Så det du vill ge kommande generationer får du alltså "betala" i form av allt större cirklar runt dina växande ekar och en (iofs trevlig) skötselinsats.

Min tanke är här att låta t.ex. gran trängas med ett mycket brett ekförband (slutförband från början) och efter hand låta detta ta över. Men i mellantiden hinner du få en hel del gallringsvirke och kanske även en och annan grövre gran också. Men det är som sagt för ek-entusiaterna och inte för ekonomerna som räknar hem pengar i egen generation. Möjligen en kompromiss.

Att göra som Boarparn säger ovan är också ett alternativ för den löv-bitne. Bered dig på att bygga hägn bara.

Men med 50 hektar borde ni väl kunna ägna ett par åt sådana både kort- och långsiktiga satsningar?

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186512 Jo även om det finns mycket ek i området så sträcker jag mig nog till att förstärka den naturliga föryngringen genom gallring och röjning men ingen plantering

I planerna finns nog ett "rejält" hägn för bokskog om jag kan klämma in det. Pojkåren spenderades mycket i en bokskog så har väldigt fina minnen av just bokskog. Letandes grodor i bäcken i bokskogen bakom huset är nog en stor anledning till att jag just blivit biolog. Jag har fått för mig att redan 20-30 årig bokskog känns som "riktig" skog.

Eventuellt ett triviallöv hägn med al/ björk/asp i de lite friskare områdena finns nog i planerna. Grannen skall ta ner 6ha hägn och hoppas på att återanvända en del av hans hägn. Värt det?

Annars blir det nog mest att gallra fram den björk som finns på markerna och öka den fördelningen. Far tycker dock inte omtanken att ta ner planterad gran framför björk. Men med tanke på hur stormutsatt markerna är ser jag det som ett måste att öka andelen blandskog.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Skogstomte  
#186518 Hej,

om du inte har mer än 15h/ månad att ägna åt fastigheten kanske du ska överväga att även lämna bort gallringen också? Finns alltid en del pyssel som man "måste" göra själv som att röja efter vägar, fixa lite på byggnader och även ta sig runt arealerna för att hålla koll och planera.

Blir det tid över så är röjsågen det lönsammaste du har. Köp inte för mycket maskiner, det är oftast billigare att ta in körningen. Har själv lite för mycket maskiner som trots att man kan fixa det mesta själv är ett ekonomiskt och tidsmässigt sänke för övriga verksamheten.

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186524 Jo det är just det som man är lite i valet och kvalet om..

tidsmässigt räknar jag med ca 100h som jag personligen kan lägga in mellan nov-mars men har en fosterbror samt fars gubben så jag räknar med att vi tillsammans kan få ihop 200 manstimmar på en huggarsäsong.

Röjning, planering, plantering, skogsvägar, hängader ser jag att jag kan spendera april-oktober med, samt plats för vila så man (familjen) inte tröttnar på det.

Vi har bra kontakter med grannarna och det finns en som skotar ut för en rimlig peng som har bra rykte och gör jobb i närheten. Kanske vore läge att strunta i traktorn men det finns ett mervärde just där, en billig 2wd traktor kan ju användas till just andra saker, köra fram material till häng, skopa och skrapa till vägarna mm.

Med tanke på storlek på marken och tid som jag skall lägga ner tänker jag 30-50 tusen på en 2wd volvo bm eller liknande. valet och kvalet om man skall gå upp till en begagnad valmet 50-60k? eller skall man gå på fyrhjulingspåret och mer eller mindre strunta i effektiv utkörning utan mest bara för ved så fäller jag och låter någon annan köra ut det? lite nojjig för att jag glömmer kvar virke i skogen om jag skall låta det ligga så länge så att han har nått att köra ut?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186527 enligt skogsbruksplanen är det ca 350-400m3 som skall gallras (8,7ha) i princip allt är yngre gallring samt 9.8ha som skall röjas. Planen är helt ny så det är ju på en 10års period tänker jag men röjningen blir ju prio.

   TS
Avatar Fallback

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186531 Börja med att röja och sköta skogsvägarna tycker jag. Och planera, leta gränser, prata med jägare... Det tar tid det med.

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186576 Röjsåg kan man köra ensam, motorsåg bör man nog se till att man har nån som kollar upp en
lite då och då, helst är inom synhåll.

Användarvisningsbild

Re: Nybliven excentrisk småbrukare.

nyack  
#186609 Det är alltid lurigt det där med risker..

Visst gallra yngre gallringskog med motorsåg är riskfyllt och arbetsmiljöverket år ju på småbrukare med att det händer alldeles för mycket skit när man är ensam. När olyckan väl är framme så det ju aldrig värt risken man tog..

Å andra sidan jag ser det mycket som en rekreation och hälsohöjande att röra på sig så mycket i skogen mycket när jag annars har ett stillasittande kontorsjobb. Den positiva hälsoeffekten är en stor del för mig. Jag har Ulcerös Colit och har massa negativa hälsorisker med det. Alla positiva effekter jag kan skrapa ihop är viktiga.

Jag bilpendlar och kör mycket på mitt jobb och sitter nog 15-20h i bil per vecka. Inte hälsosamt eller riskfritt det heller.

Jag kör downhillcykling och stigcykling också riskfyllt men hälsohöjande.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).