Skogsfastigheter

Arv, bråk och ilska!

17 inlägg 12191 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Arv, bråk och ilska!

Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13703 Hmm lång historia detta, skall försöka fatta mig lite kort, men nu är jag lite upprörd och sur som man alltid kan bli vid arv och försäljning av fastigheter när puckon är inblandade.

Frugan har ärvt en liten del i en stor fastighet, ganska så liten del så egentligen spelar det ingen roll, men det är själva förfarandet som jag surar lite över.

Hela fastigheten var på 160ha. 3 ägare på den och frugan har som sagt ärvt en liten del av en tredjedel. (ja ja ni förstår säkert)

En tredjedel ägs av en gammal tant som ligger på långvården, en till tredjedel av en aktiv skogsbrukare och resten av en skock får som sagt.

Nu skall den tredjedelen säljas och svs har gjort en värdering. Har inte pappren här nu så jag vet inte exakt hur många kubik det var men 95% av skogen var över 100 år så i princip allt är avverkningsbart. Skogen är värderad till ungefär 265:- kubiken vilket ger ett totalt värde av 8,5 miljoner.

Den killen som redan äger en tredjedel skall köpa denna tredjedel för 2,8 miljoner. Skitbra och frugan fick en fullmakt med posten att skriva på att en tant skulle föra hennes talan osv i denna affär. Frugan var lite tveksam att skriva på eftersom hon tyckte skogen var undervärderad.

Hon hade funderingar att begära skifte av dödsboet för att få ut en fullmakt och sedan behära ut rubbet på offentlig auktion. Men sedan orkade hon inte med skiten utan skrev på och skickade in pappret.

Ikväll ringde en tant och gav henne en 30 minuter lång utskällning för att hon var sniken, misstänksam osv osv. Den tanten hade tjänat minst 100k på att sälja fastigheten till ett riktigt marknadspris, men hon var bara sur och klagade och gnällde.

Saken är den att jag med ett telefonsamtal kan sälja hela fastigheten till någon för 10,5 miljoner, det vet jag för det har jag redan tagit reda på. Vilket ger nästan en hel miljon extra på denna tredjedel.

Men tycker man det är kul att ge bort en miljon till någon främmande människa som gör en kanonaffär så visst låt gå för det då. Som sagt frugan skulle inte tjäna så mycket på detta eftersom hennes andel är alldeles för liten men man blir ju lite förbannad minst sagt.

Funderar att skicka iväg frugan imorgon och riva fullmakten och sedan processa om skiten så länge det bara går kosta vad det kosta vill. Visst har inget emot killen som köper han har ju gett ett bud som fårskocken accepterat så han gör ju inget fel, det är bara det att när tanter födda 1925 håller på med affärer de inte vet någonting om och ringer och är sura när man vill veta lite mer om saker och ting innan man skriver på att de får föra ens talan så blir man skitarg. Jag är riktigt sur nu kan jag meddela och som sagt egentligen borde man riva fullmakten och processa, men det är ju jobbigt det också och egentligen inte värt besväret. En annan sak man kunde göra vore att bjuda 3 miljoner för tredjedelen, men det är ju inte kul att äga en tredjedel heller så detr känns inte som något hett alternativ.

Nä nu har jag skrivit av mig lite illska så nu är jag nöjd, nu får jag lira lite flipperspel ochså för att lugna mig lite till så är allt bra sedan hoppas jag, bara att invänta pengarna för försäljningen :)   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild
OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13707 Släkten är värst!

Om jag var delägare i en sådan fastighet och inte kunde komma överens så skulle jag begära försäljning enligt "lagen om samägda fastigheter".

Den lagen säger att en delägare som vill sälja kan begära att fastiheten säljs på auktion. Då sker försäljningen på order av tingsrätten, i praktiken tror jag att det blir kronofognden som sköter auktionen. Sedan delar delägarna på pengarna. Delägarna kan då vara med och bjuda om de vill.

Pengar kan delas utan hårda känslor.

Avatar Fallback
Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13749 Det är alltid tråkigt när det blir bråk om arv.

Du Ola ser det hela ur den ingiftes synpungt. Jag som delägare i en
skogsfastighet ser på den här frågan ur en annan vinkel.
Vi är två som är ägare var och en av oss har två barn.
Fördelade på 3 pojkar en flicka.
Grabbarna vill nog ta över för ett förmånligt pris när vi blir för gamla, tänk då tanken att flickan träffar en kille som bara ser till värdet av fastigheten och tvingar fram en försäljning. Inget kul :(

Finns det något sätt att undvika ovanstående?

Gården är nu inne på tredje generationen med samma ägare och
jag vill att det så ska förbli!

Avatar Fallback
nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13751 Dags att damma av den gamla fideikommissen?

Lite oroande att svs kan göra denna typ av värdering som enl dig inte är i närheten rimlig.
Annars tycker jag nog det i många fall kan vara rätt att pruta lite med en släkting.Huvudsaken det görs med öppna ögon.Den gamla damen har säkert inte greppat frågan och i hennes ögon kanske ni är trassliga.

Har faktiskt hört från en jurist att det väldigt ofta är respektive,och inte arvingarna, som driver på i arvstvister.

/Nisse

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13756 Jo pruta lite med en släkting kan man göra. Saken är den att denna person inte ens är släkt med varken mig eller frugan ;)

Saken är den att jag inte har en aning om vem det är som skall köpa. Jag är utbildad skogsingenjör så jag har ett aning om skogens värde. Samt snackat med grannen som är skogsmästare och faktiskt jobbar med sådant (jag jobbar långt från skogen kan man säga!)

Har även pratat med folk som jag vet skulle kunna vara intresserade i fastigheten och bara genom att visa lite papper som värderingen fått ett bud på 10,5miljoner och detta var den första och enda jag frågat (ett skogsbolag skall tilläggas)

Hela skiten känns bara framstressat och att de sedan ringer och säger att vi (jag och frugan) är snikna och misstänksamma gör ju att man bara blir så arg. Men egentligen är det skit samma, för vi tjänar nästan iget på att krångla, borde ju vara de som har en större del och skulle kunna tjäna 150k på att få det sålt till marknadsvärdet som skulle bry sig, men eftersom de inte bryr sig så får det väl bara vara så då. Frugan har ju som sagt redan skrivit på fullmakten och skickat in den så saken skall vara ur världen, likförbannat ringer de och gnäller. Då känns det fint att kuna trycka upp i ansiktet på dem hur mycket pengar de förlorade.

Pruta kan som sagt vara nog så bra om någon släkting vill ta över, ser inget fel i det som sagt, men att i princip skänka bort en miljon till en vilt främmande människa sticker lite i mina ögon, sniken som jag är.

Enligt bouppteckningen hade skogen ett värde på ~600k och nu när de fått den värderad till 2,8 miljoner så slår ju kärringarna frivolter :)

Men som jag sa jag tjänar inget på att processa om detta, snarare så att jag riskerar att förlora på det eftersom det säkert kostar en del att strida om det. Jag har tidigare inte orkat bry mig om detta utan sagt åt frugan att skriva på och så får vi se hur det går enligt lagen om minst besvär. Men hon är lite mera ekonom och faktiskt riktigt misstänksam mot sin släkt.

Sedan retar man sig fruktansvärt på att kärringen som ringde påstod att alla som inte skrivit på någon fullmakt minsann skulle bli lottlösa, som om det är hennes sak att avgöra det.

Jag vill bara att försäljningen går rätt till och skulle gärna kunna avstå den lilla summa pengar som detta genererar (hmm jag lär inte se skymten av några pengar iaf eftersom de hamnar på frugans konto) men vill ju inte att de skänker bort en massa pengar till någon främling bara för att 99% av de som är inblandade i detta verkar ha ett desperat behov av lite klirr i kassan. En faster till frugan ringer den stackare som har hand om försäljningen varje dag för att höra hur det går, olika ursäkter hela tiden, hon behöver pengar till ny bil hon skall flytta osv. De pengarna kommer oavkortat att gå till knark och sprit och jag menar det verkligen. Fult att säga så, men tyvärr den bistra sanningen.

Nä nu har jag skrivit av mig lite till och hoppas kunna glömma detta så får jag se om det dimper ner en fin summa på frugans konto här i vinter som en överraskning så kanske man får vara med på en solsemester iaf om man ber lite snällt ;)

   TS
Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13757 Tillägg här kanske.

Röjkvist du hade två grabbar och en tjej, det är ju inte olösligt även om flickan träffar den största snikpellen i världen :)

Denna fastighet är det typ 40 pers som är delägare i efter detta arv. Då är det enda rätta att sälja skiten på öppna marknaden och dela pengarna. Enklare än så kan det inte vara.

Får jag fatt i lite papper så skall jag presentera lite siffror så får ni kanske en inblick i värdet och inte tror att jag hittar på. 265:- kubiken är lågt räknat.

   TS
Avatar Fallback
Ingvar  
#13771 Låter som en komplicerad historia.. :shock: Tänk också på att reavinstskatten kan påverka en hel del,om ni tar ut ett högre pris så måste det ju räknas fram en brytpunkt där ni börjar tjäna på affären, har du gjort det?
I vårt fall t.ex så var gården taxerad till 1,8 milj och värderad till 4..men eftersom Far köpte den en gång i tiden för bara 220000 så innebar det att vi var tvugna att få ut minst 2,8 miljoner för att komma över brytpunkten, och inte bara förlora på det. Så därför köpte vi den strax under tax värdet, så ingen rea-skatt utgick, och jag avstod min del eftersom jag då fick gården, på det viset blev vinsten för mina bröder samma som om vi hade sålt den på öppna marknaden för 3,8 miljoner.....Och efter lite övertalning förstod dom det så vi fick köpa...Så det är mycket att ta med i beräkningen...

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13776 Värdet i bouppteckningen var säkert satt så lågt som möjligt pga arvsskatt?

Var ligger skogen? Blir du utan skog nu, Ola?

Användarvisningsbild
Skogshuggarn  
#13783
Mangan skrev:Värdet i bouppteckningen var säkert satt så lågt som möjligt pga arvsskatt?

Var ligger skogen? Blir du utan skog nu, Ola?


Är inte arvs och gåvoskatten slopad sedan ett antal år tillbaka?.

Delägarskap?,,,,nej tack!.

Avatar Fallback
Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13789
Skogshuggarn skrev:
Mangan skrev:Värdet i bouppteckningen var säkert satt så lågt som möjligt pga arvsskatt?

Var ligger skogen? Blir du utan skog nu, Ola?


Är inte arvs och gåvoskatten slopad sedan ett antal år tillbaka?.


Jo, men jag fattade som att det var ett tag sedan bouppteckningen. Det var nästan tre år sedan den avskaffades.

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13792 Nä bouppteckningen var i somras, här stressas det fram en affär till den första som öppnar plånboken kan jag lova, verkar som alla inbalndade behöver pengar och ingen har alls funderat över det.

Skogen ligger i västerdalarna och det kan ju göra sitt med värdet, men det förändrar fortfarande inte det faktum att jag har en potentiell köpare som bjuder minst 2 miljoner mer än det bud de redan har.

men nu var det struntsamma, väntar bara på att pengarna skall trilla in på frugans konto nu så hon får bjuda mig på en välförtjänt resa ner till spanien :)

Om på frågan om jag blir utan skog. Nä nä denna skogen har jag aldrig satt min fot i, vet inte ens var den är, det närmaste denna skogen jag kommit är en snabb kik i en skogsbruksplan och så värderingen typ.

Min skog (eller min och min, äger den tillsammans med syrran) finns kvar här hemma. Superbra att äga skog tillsammans med henne faktiskt, hon jobbar som någon aktie handlare nere i Luxemburg och har inte en aning om vad hon äger här hemma, hon har inte det minsta intresse av skog och jag har helt fria händer att göra precis som jag vill. Helt kanon faktiskt så länge man är sams. Får hon en extra slant om vi avverkar så blir hon väl glad, men det är säkert inget som gör någon större skillnad på hennes konton :) Sedan har vi en fin deal att hon betalar plantorna och jag sköter planteringen, passar också mig. Behöver jag ved så hugger jag ved, vill jag ta några fina stamblock så tar jag några stamblock. Svårare än så behöver det inte vara att sammäga med någon, men så funkar det naturligtvis inte i många fall :)

   TS
Avatar Fallback
fredda88  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13850
Röjkvist skrev:Det är alltid tråkigt när det blir bråk om arv.

Du Ola ser det hela ur den ingiftes synpungt. Jag som delägare i en
skogsfastighet ser på den här frågan ur en annan vinkel.
Vi är två som är ägare var och en av oss har två barn.
Fördelade på 3 pojkar en flicka.
Grabbarna vill nog ta över för ett förmånligt pris när vi blir för gamla, tänk då tanken att flickan träffar en kille som bara ser till värdet av fastigheten och tvingar fram en försäljning. Inget kul :(

Finns det något sätt att undvika ovanstående?

Gården är nu inne på tredje generationen med samma ägare och
jag vill att det så ska förbli!


Kan väl lika gärna vara så att en av grabbarna träffar en tjej som inte vill ta över fastigheten!

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13855 Ha ha frugan blev kallad till en kompletterande boupteckning eftersom de insett att de glömt av ett par personer som hade arvsrätt :) Snyggt jobbat måste man säga ;)

Blir bara bättre och bättre detta! Nähä kanske man skulle processa lite ändå. Nä det skal jag inte, jag skall totalt strunta i detta och glömma att jag har något med det att göra. Så blir det nog bra.

   TS
Avatar Fallback
Fisketorp  
#13860
Ola skrev:Ha ha frugan blev kallad till en kompletterande boupteckning eftersom de insett att de glömt av ett par personer som hade arvsrätt :) Snyggt jobbat måste man säga ;)

Blir bara bättre och bättre detta! Nähä kanske man skulle processa lite ändå. Nä det skal jag inte, jag skall totalt strunta i detta och glömma att jag har något med det att göra. Så blir det nog bra.


Ursäckta om det låter sarkastiskt.
men har du något med det att göra?
Har din fru bett dig om hjälp?
bryr sig din fru lika mycket som du verkar göra?

Undrar mest därför jag inte vet hur det ligger till ifall du "lagligt" har med saken att göra eller om det är av eget intresse.

Om det är så som du säger att ni inte tjänar något större på "affären" samt övriga bara slösar bort pengarna på massa skit.

Då hade jag nog gett blanka f*n i saken och låtit dem sköta det som dem ville, äckliga och giriga släktingar finns det inget bättre än att slippa.

Tror jag har ganska bra släkt men det lär man märka den dagen då de rikare från den äldre delen av våran släkt går bort, då lär man nog kunna gallra ur vem/vilka man inte ska hålla kontakt med efter saken är avklarad.

//Martin

Avatar Fallback
Ola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#13880 Hmm skall jag vara ärlig är det mest frugan som brytt sig hitills ;) Men när det börjar ringa folk och skälla i 30 minuter för att man vill kolla igenom saker och ting innan man säljer något så blir man sur och börjar fundera på ett och annat. Men som sagt allt är överstökat och alla papper är inskickade så jag sitter bara och väntar på att detta skall avslutas.

Men för att svara på någon av frågorna så ja frugan har bett mig om hjälp, jag har varit totalt ointresserad av detta och inte ens kollat i värderingen förns hon visade den för grannen och han tyckte det verkade vara lågt värderat.

Jag har även varit med på bouppteckningen eftersom frugan bad mig att åka dit eftersom det passade bättre att jag åkte än hon, eller kan det ha varit så att det var vissa släktingar hon absolut inte ville träffa?

HAr varit på lösöresauktion efter tanten, en ganska sorglig historia det också eftersom alla tanter var arga för att de fick för dåligt betalt för sakerna, att auktionen var en ganska så stor miss från början till slut tänkte de liksom inte på, men jag är nöjd för jag gjorde massor av fynd där :twisted: Auktioner är något jag sällan missar, bland det roligaste jag vet att handla på auktion!

Frugan bryr sig och det är inte bara hon som bryr sig utan det är 4 släktingar till som varit emot den framstressade försäljningen och velat ha lite information om köpare osv innan de tyckte att det var ok att sälja. Ingen har ju berättat något om någonting här utan de har själva fått ringa runt och ta reda på allt. Vilket kanske är vanligt, jag har aldrig varit inblandad i arv av denna omfattning. En sommarstuga som fanns i födsbot var helt plötsligt såld för 40k Kan en person bara sälja den så utan vidare om inte alla är med på det? Jag hade varit intresserad av den stugan för det priset, men helt plötsligt var den bara såld?

Eller en annan sak, frugan frågade om det kunde finnas något gammalt kort kvar på hennes farmor (detta var systern till hennes farmor som gått bort) ja det hade det säkert gjort fick hon till svar, men de hade de slängt bort. Får man slänga bort saker lite hur man vill innan en boupteckning är genomförd? Bilderna var ju inte värda en krona så det är inte det det handlar om utan en helt annan sak. Pengar kan man ju tjäna nya, men det är svårt att åka 30 år tillbaka i tiden och fixa bilder. Men ingen har ju slängt bilderna för att vara djävlig utan för att de inte förstått bättre och förstår de inte bättre så skall de inte slumpa iväg skog 1 till reapris heller till en person som man inte ens är släkt med.

Det är ju i princip en tant som bestämt vem som skall få köpa och till vilket pris det skall säljas, ingen annan är tillfrågad eller har fått lämna sin åsikt i ärendet, har man en åsikt är man ju tydligen bara sniken och misstänksam. Kunde ju vara kul att veta vem de valt att sälja till iaf. Men det gick ju att få reda på ändå, men lite märkligt att man skall behöva luska fram det själv och inte få det den rätta vägen.

Men som sagt detta fortsätter att vara gnäll från min sida, men affären är väl redan klar från frugans och min sida så nu får det bli hur det vill. Märkligt att inte en ensamstående tant med så mycket skog valt att skänka det till någon församling eller liknande, tänk så mycket enklare allt hade varit då.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).