Skogsfastigheter

Köpa skog i Baltikum

5 inlägg 6629 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Köpa skog i Baltikum

MartinR  
#179388 Tänkte tipsa om en ny möjlighet för skogsintresserade personer att köpa skog i Baltikum genom aktiebolag.
Ett nystartat svenskt bolag som heter Latvian Forest Company (LFC) erbjuder denna möjlighet. Latvian Forest Company är ett seriöst bolag som har som affärsidé att köpa och förvalta skog i ett begränsat område i Lettland. Idag äger man ca 1400 ha mark som man köpt till ca 1/5 av kbm-priset i södra Sverige.
Jag representerar inte bolaget men är själv skogsägare i Sverige och har köpt aktier i bolaget. Jag har själv funderat på att köpa skog i Baltikum tidigare men känt att jag inte velat lägga ner tiden på att sköta förvärv, administration och förvaltning.
LFC har alla dessa tjänster i bolaget. Tycker själv att idén är mycket bra och tror att många andra svenska skogsägare skulle tycka det var väldigt intressant.

Se mer info på http://www.latvianforest.lv/sv   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Köpa skog i Baltikum

fordson  
#299363 Har tittat lite på Latvian Forests siffror, de har nu över 5000 ha skog och har tagit ett lån för att ytterligare förvärva mer mark. Skogsinnehållet är ca 108 m3/ha.

Man kan misstänka att det kommer att ta några år innan man har vinst i bolaget.

Skog är en långsiktig investering och man får hoppas för Latvian forests skull att alla investerare har förstått detta.
Själv så tror jag att det kommer att ta en lång tid innan Lettisk skog värderas lika som den Svenska, på grund av Putins "vapenskrammel" och all byråkrati som skogen i Lettland omgärdas av.
Men skog har varit och kommer alltid att vara än bra investering, bara man ser långsiktigt på det.

Hur går det till att köpa skog i Lettland ?

Först måste man bilda ett Lettiskt bolag (SIA). En Svensk privatperson eller juridisk person kan inte själv äga skogsmark utan den måste ägas av ett bolag.

Fastigheter finns till salu och kommer ut fortlöpande.

När man har hittat en bra fastighet upprättas ett kontrakt där man sätter in köpeskillingen på ett spärrat konto som betalas ut till säljaren då den nya ägarens bolag finns registrerat i land registret (som ägare av fastigheten).

Avatar Fallback

Re: Köpa skog i Baltikum

brassel  
#299370 Jag hoppas jag har fel, men jag tycker nedsidan (lex 50 års ockupation) är större än uppsidan.
Annars finns stor skogsbruks-potential i Baltikum, skulle jag ha fönstret att gå in i ett nytt liv kan ett sådant vara där; men jag tror då mer på all-in och även bo där, lära mig språket osv.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog i Baltikum

jannee  
#299374 Absolut INTE fel att satsa pengar som man har RÅD med att förlora. Du kan säkert tjäna pengar på sikt, när du väl mutat rätt personer och med tillräckligt mycket. Problemet blir vad du ska göra med de pengar du eventuellt tjänar - du lär nämligen INTE kunna föra ut dem ur landet - så är det bara.
Nu är detta inga gissningar UTAN fakta. Kände en person som för ca 10 år sedan satsade 15 miljoner just i Lettland - när personen i fråga skulle föra tillbaka vinster till Sverige konfiskerade staten hans tillgångar.

Avatar Fallback

Re: Köpa skog i Baltikum

fordson  
#299379 Det är inga problem att föra ut pengar från Lettland,bara att logga in på sin internetbank där och göra en överföring, men med så stora överföringar som 15 milj så lär de väl gå genom riksbanken tror jag.

Har ägt skog där i 8 år och har då aldrig så långt haft några problem med detta.

Varje år får man för riksbanken redovisa penningflödet.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).