köpa skog i norge

 Svara  11 inlägg  5952 visn.  4 följer
Avatar Fallback

köpa skog i norge

 
#172458 hej
jag och mina bröder har på gång att köpa ut våra kusiner ur vår gamla släktgård som ligger på norska sidan tänkte höra om någon vet hur det funkar med att äga skog i norge och hur det fungerar med skogskonton, skatter, osv och eventuellt var man kan få reda på dessa saker. gården har 23 ha skog 3 ha åker ca 19 ha averkningsbar skog.
har aldrig haft skogsbruk förut så är helt ny inom detta område,
tacksam för svar,   TS
Enso Cat
Avatar Fallback

Re: köpa skog i norge

 
#172506 i norge är det bo å drivplikt på ett sådant ställe . innebär att du måste flytta dit . skogskonto finns ej men investeringskonto finns som innebär enkelt förklarat att du måste sätta in mellan 7-40 % av brutto intäkt på ett konto som bara kan brukas till plant,röjning väg plus lite andra saker

Användarvisningsbild

Re: köpa skog i norge

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#172525 Kan kanske sälja virket i sverige för att undvika den norska byråkratin..

Avatar Fallback

Re: köpa skog i norge

 
#172557 Intressant det här. Det finns något som jag tror heter odalsplikt, dvs att äldsta barnet tar över hela gården, gäller det alla gårdar i Norge?

Avatar Fallback

Re: köpa skog i norge

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#172558 Boplikten och odelsloven är något man måste beakta om man köper skog i Norge. De är också en anledning till att många skogar är dåligt skötta. Annars är samägande like lite önskvärt där somhär men det finns grund för att kolla upp sameieloven.

Avatar Fallback

Re: köpa skog i norge

 
#172582 odel finns på alla gårdar men man kan avsäga sej odelsrätten .. en odelsfri skog betingar ett avsevärt högre pris .

Avatar Fallback

Re: köpa skog i norge

 
#172685 Odel är det bara om arean överstiger 25ha,gården är konsesjonstaxerad =ett värde under 1,5 milj,och är fritidshus och har inte boplikt eller driveplikt.det som jag mest undrar över är skatte saker som tex om man tar en norsk att averka och säjler till sverige ska man då betala skatt i sverige eller i norge.och kan man ha ett svenskt skogskonto på en fastighet i norge,i och med att man kan ju tydligen göra vissa(skogs) avdrag i sverige om man skattar på vanligt arbete i sverige enligt kapitel 21 parag. 4.eller har jag miss uppfattat det tro?men man tjänar ju på kursen om man säljer i norge med.

   TS
Avatar Fallback

Re: köpa skog i norge

 
#172699 cu måste skatta i norge . Du får inte sätta några pengar på skogskonto .. även om du skulle sälja virket till sverige så ska det beskattas i den kommun du avverkar skogen .. plus allt över 10 ha e det drivplikt på kan få disp på begränsad tid

Användarvisningsbild

Re: köpa skog i norge

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#173183 han hade lite rätt ändå Rosengren angående sista sovjetstaten..

Avatar Fallback

Re: köpa skog i norge

 
#174303 Skog i Norge er fint! selv om Norge er den siste Sovjetstat, så er skogbruket viktig for Norge.

De fleste større eiendommer har odel, det vil si at eldste barn har og nære slektninger har rett til å kjøpe/overta en landbruks/skogeiendom..sakset litt fra Wikipedia:

Odelsrett er den rett som den nærmest ættede person til eieren av en gård har til å overta eiendomsretten til gården. Gården må ha en viss størrelse, og ha vært i familiens eie sammenhengende de siste 20 årene. Dersom den best odelsberettigede er barn av eieren, har han også åsetesrett, og han kan da overta eiendommen på dødsboskifte til åsetestakst. Dersom beste odelsberettigede ikke er barn av eieren, skal han overta den til odelstakst.
Eiendom som tilfredsstiller kravene blir kalt odlingsjord. Den som eier odlingsjord når odelshevdstiden går ut, blir kalt for odler. Eiendom som det hviler odel på, blir kalt for odelsjord.
Odelsretten er en særnorsk rett som ikke finnes tilsvarende i andre vestlige land. Danmark hadde en lignende rett som man startet avviklet av på slutten av 1600-tallet og endelig avskaffet i 1926. Elementer av odelsrett, integrert i arvelovgivningen, eksisterer fortsatt (per 2006) på Island og Færøyene og i Østerrike, Sveits og Tyskland.
Odelsretten er befestet i Grunnlovens § 107: «Odels- og Aasædesretten maa ikke ophæves.»
Reglene om odelsrett finnes i «LOV 1974-06-28 nr 58: Lov om odelsretten og åsetesretten». Loven er endret på en rekke punkter i 2009. Enkelte av reglene er til dels innfløkte og gjenstand for tolkning.

Foreslår at de som vurderer kjøp av skog i Norge, setter seg grundig inn i reglene.

Når skogen avvirkes, kreves det at 4-40% av bruttoverdi(eksl mva) settes inn på skogfonds-konto, ref Wikipedia:...........

Skogfond, fram til 2005 kallt skogavgift, er en tvungen fondsavsetning som skal gi skogeieren et bedre grunnlag for å finansiere tiltak med sikte på en bærekraftig forvaltning av skogressursene.[1]
I Norge skal hver skogeiendom med produktiv areal over 10 dekar sette av mellom 4 % og 40 % av verdien av omsetningen ved salg av skogsvirke på en skogfondskonto. Skogfondskontoen blir administrert av skogbruksstyresmaktene. Skogfondsmidlene kan skogeieren bruke til skogkultur, skogbruksplanlegging, skogproduksjon, skogsveier og tiltak som tar sikte på å sikre viktige miljøverdier i skogen.
Rentene av inneståande skogfond kan brukes til den offentlege administrasjonen av skogfondsordninga, og ellers til ulike skogbruksformål, spesielt informasjon og rettledning i spørsmål som gjelder skog og skogbruk.

Mvh Norbaggeren

Användarvisningsbild

Re: köpa skog i norge

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#174334 Referatet "den siste sovjetstaten" av Björn Rosengren, en svensk politiker, från tiden då Telia/Telenor-affären gick i stöptet 1999. Syftade på att det finns ett starkt regelverk hos myndigheterna i Norge som begränsar det fria näringslivet.

Hoppas inte någon tog det som kritik mot Norge från mig. Det var bara en reflektion från mig att regelverket för inkomster från skogsfastigheter samt även köp och försäljning av skogsfastigheter är mycket enklare i Sverige jämfört med Norge.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Norska Oljefonden tror på skog, men inte i Norge av Fredrik Reuter - sön 29 jan 2017, 18:26
i Skogsnyheter
8 svar
2382 läst
av JensSkoog     
sön 29 jan 2017, 23:37
Köpa till skog till befintlig fastighet? av storsorken - fre 17 sep 2010, 13:47
i Skogsfastigheter
5 svar
4441 läst
av ormstorp     
tor 23 sep 2010, 15:22
Köpa Skog? av tidbeck - mån 27 sep 2010, 13:18
i Skogsfastigheter
14 svar
8907 läst
av Mangan     
tor 30 sep 2010, 07:43
Köpa Skog, tips på köpställen. av larbyl - tis 26 okt 2010, 17:02
i Skogsfastigheter
4 svar
4034 läst
av alias     
ons 27 okt 2010, 11:02
Köpa skog på rot av Lasseh - sön 30 jan 2011, 17:11
i Avtal, offerter, virkesprislistor och priser
2 svar
1686 läst
av Skogsola     
sön 30 jan 2011, 21:18
Annonser