Skogsfastigheter

Nybörjarskog?

9 inlägg 3527 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Användarvisningsbild

Nybörjarskog?

UmeLasse  
#171262 Hallå!

Börjar bli lite intresserad av att fuska med en bit skog på fritiden. Jag vill poängtera att jag är en nybörjare inom skog, men det börjar klia lite i fingrarna efter ett gediget handarbete. Är kontorsråtta under veckorna...
Men jag tänkte höra ifall ni har lite nybörjartips?

Vad ska man tänka på när man köper sitt första parti skog? Hur stora arealer ska man börja med? Vilken sorts skog (bor uppe i Ume så Palm är nog inget att tänka på :wink: )?
Hur mycket ska man betala? Vill inte köpa grisen i säcken...

Mottager gärna alla tips!

/Lasse   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Nybörjarskog?

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#171274 Läs tråden

Att tänka på vid skogsköp.
viewtopic.php?f=17&t=3771

Användarvisningsbild

Re: Nybörjarskog?

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#171286 Köp så stort du har råd med. Undvik fastigheter med hus. Gärna med jämn åldersfördelning så att plantskog, röjningsskog, gallringsskog och slutavverkningsskog finns representerad. Se till att det finns bilväg fram. Välj en fastighet som har ett geografiskt läge nära dig. Du måste betala marknadsvärdet vilket är samma som att ge högsta budet vid en auktion. Du kan finna riktvärder på prissättning på LRF-konsults sida.

Användarvisningsbild

Re: Nybörjarskog?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#171315 Kan bara hålla med föregående. Särskilt viktigt med olika åldersklasser i skogen, blir roligare då. Tänker du göra allt själv, förutom slutavverkning, så tycker jag att runt 15-20 Ha nog är max vad man hinner med om man samtidigt vill ha familj och ett heltidsjobb kvar :wink:

Avatar Fallback

Re: Nybörjarskog?

MrEast  
#171316 När vi ändå har en nybörjarskogs tråd ...
Om man ska göra det mesta själv förutom slutavverkning hur mycket skog behövs för att det ska bli lite ekonomi i det?
Vid vilken ålder på skogen kan man göra en förstagallring?
Fasen känner att jag inte vet något om skogsbruk egentligen vart kan man få nån utbildning om hur man kan sköta sin egen skog, typ någon kurs eller liknande.

Användarvisningsbild

Re: Nybörjarskog?

UmeLasse  
#171804 Tänkte också på det här med förstagallring faktiskt. Har hört många olika teorier om det.

En annan grej som ploppade upp i hjärnkontoret också:
När man ska sätta plant, rekomenderar ni att man gör det själv eller är det värt att ta in nån extern firma?

   TS
Avatar Fallback

Re: Nybörjarskog?

4WD  
#171951 ?
Senast redigerad av 4WD tor 07 jun 2012, 16:40, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild

Re: Nybörjarskog?

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#172393
UmeLasse skrev:När man ska sätta plant, rekomenderar ni att man gör det själv eller är det värt att ta in nån extern firma?

Om det bara handlar om några hektar så sätter du plant själv. Blir det större ytor så är det bäst att låta den som köper skogsavverkningen att markbereda och plantera. Det brukar gå att förhandla fram bra vilkor om man gör det samtidigt som man förhandlar om avverkningen. Ska själv plantera 3 ha nu innan sommaren men den större avverkningen om 12 ha planterar Holmen åt mig.

Avatar Fallback

Re: Nybörjarskog?

Panne79  
#172682 Intressant tråd! Jag köpte en fastighet i norr om Östersund för ett par år sedan. Det ingick 13 ha skog i en lantbruksfastighet. Eller ja, 13 ha är den totala arealen på skogen. 2 ha impediment och 11 ha skog, fördelat på två skiften.
Tyvärr hann förre ägaren göra en stor avverkning där det nu står granplant som är närmare 10 år. Det som är avverkningsbart nu är knappt en ha. Inte värt att avverka det, endast om någon granne har en avverkning på gång så man kan samköra.
Annars är det perfekt för att plocka ut det årliga vedbehovet. Men det känns ändå som att jag skulle vilja ha något mer där man kan få lite avkastning med jämna mellanrum. Försöker hitta någon till ren skogsfastighet i närheten med lite mer blandad skog. Vill gärna köpa en 4-hjuling med timmervagn och med hjälp av skogen finansiera köpet. :smile:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).