Skogsfastigheter

Avverkning utan samtycke av alla delägar

2 inlägg 1986 visningar 1 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Avverkning utan samtycke av alla delägar

oddbol  
#169780 Samäger en skogsfastighet med en annan person. Skogen innehåller en stor mängd ek, som f n håller på att dö p g a att gran och tall inte hållits efter, utan tillåtits växa så de kväver ekarna. Skogsstyrelsen har rekommenderat att i princip all gran och tall avverkas, men den andra delägaren vill inte diskutera detta (eller något annat avs fastigheten...).

Vad är de potentiella konsekvenserna om jag väljer att följa Skogsstyrelsens rekommendation och avverkar utan den andra delägarens samtycke? Självklart avser jag att dela eventuella vinster med honom, men kan jag bli skadeståndsskyldig, eller något ännu värre?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Avverkning utan samtycke av alla delägar

jan larsson  
#169804 tyvärr ett alldeles utmärkt exempel på varför man skall vara försiktig vid samägande. hur sams o eniga man än var den dag man inledde samägandet. för med tiden så ändras berördas levnadssituationer o med det även värderingar.det finns i inledningen andra funktionella sätt att lösa olika intressen i en fastighet.
konsekvenserna känner jag inte till.(troligt vis så är ni ovänner(vad kan vara värre) men nu när ni är delägare så anser jag att ni måste dela på ansvaret o komma fram till gemensamma beslut. det kan inte vara så att din delägare tycker att du dominerar o därför inte känner sig delaktig i besluten som fattas. delägaren kanske anser att ekarna skall bort för att barrskogen ger ett större ekonomiskt utbyte, att de är kvalitetsdanande för eken eller rentav enig men tvär för att visa sin önskan till delaktighet. hursomhelst. skogsstyrelsen har haft fel förr. så att avverka utan samtycke i ett delägarskap är helt fel väg att gå. utan lyssna på varandras önskemål o kom fram till gemensam mål eller dela på er.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).