Skogsfastigheter

Vem betalar klyvning?

8 inlägg 10819 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vem betalar klyvning?

storån  
#167523 Om en skogsfastighet samägs av flera stycken och en begär klyvning.
Får då den som begärt klyvningen stå för hela kalaset eller delas kostnaden lika på ägarna?

Och hur är det om det också innebär en oberoende värdering först?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Vem betalar klyvning?

Jasi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#167629 Kostnaden fördelas efter nyttan med klyvningen vilket sannolikt innebär efter fastighetens ägarandel.
Samma med värderingen.

Användarvisningsbild

Re: Vem betalar klyvning?

SkogsMaja  
#170174 Hur tänker man då med "nyttan".
Säg om man inte kommer överens, och en vill klyva, och det underlättar för de andras fortsatta verksamhet eftersom de då kan genomföra sina egna beslut som var orsaken till klyvningen(osämjan)??

Avatar Fallback

Re: Vem betalar klyvning?

Midgård  
#170239 Min erfarenhet av klyvningar och sammanslagningr är att Lantmäteriet inte lägger lägger sig i hur kostnaden för klyvning fördelas. Lantmäteriet behöver en formell beställning och uppgift om vart fakturan ska skickas. Hur kostnaden sedan fördelas är nog upp till delägarna att bestämma.

Avatar Fallback

Re: Vem betalar klyvning?

Jasi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#170243 Vilket till största sannolikhet innebär att man får betala efter andelstal i fastigheten

Avatar Fallback

Re: Vem betalar klyvning?

Midgård  
#170244 Frågan är ju varför en av delägarna vill klyva? Generellt är det ju så att en delägarna kan begära att bli utköpt av de andra till ett begärt pris. Altenativet är att sälja fastigeheten på marknaden. Om en delägare kan driva igenom en klyvning är jag däremot osäker på. Skulle så vara fallet borde det, som nämnts ovan, vara den som har fördel av klyvningen också vara den som står för kostnaden. Det kostar en hel del såvida inte de nya gränserna utgörs av naturliga avgränsningar som t ex åar,bäckar, sjöar bergåsar o.d..

Avatar Fallback

Re: Vem betalar klyvning?

Jasi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#170246 Jag är delägare till en fastighet där några av de andra delägarna vill sälja fastigheten. Jag och några till vill inte sälja. Då kan vi klyva fastigheten så att de som inte vill sälja får den kvar och de som vill sälja får sälja sin del. Ett alternativ är att en av delägarna bäger offentlig auktion men då går önskemål om eventuell klyvning före.

Avatar Fallback

Re: Vem betalar klyvning?

LeoA  
#190233 Fastighetsbildningslag FBL 2 kap. 6 § (SFS 1970:988)

I princip fördelas förrättningskostnader och kostnader för sakkunnighjälp, t.ex. utomstående värderare som lantmätaren tar in i förrättningen, efter andelen i fastigheten.

Klyvning är speciell eftersom det är en förrättning som kan innehålla tvångsinslag, dvs en eller flera delägare kan klyva ut sig mot de andras vilja och förrättningen äger också företräde före en försäljning på offentlig auktion.

Om klyvningen inte går att genomföra, står sökanden normalt sett för kostnaden. Skäl till att det inte går att genomföra kan vara t.ex. planstridighet, eller att det uppstår skadlig delning av skogen.

En eller flera delägare kan yrka att en (viss) lott skall läggas ut för dem själva. Man kan inte yrka på att en annan delägare B skall få en viss annan lott. Man kan bara yrka på viss lott för egen del (eller för det kollektiv av delägare som man vill tillhöra).

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).