Vindkraftpark.

 Svara  6 inlägg  2417 visn.  0 följer
Avatar Fallback

Vindkraftpark.

 
#12388 Hej.
Tänkte höra med er om vindkraft.Här nere (södra Halland) finns för
nuvarande ett antal aktörer som avser att uppföra ett större antal vindkraftverk(storlek2-3Mw per styck.Dessa aktörer är nu ute bland
oss markägare för att skriva arrendeavtal.Var i våras på ett
informationsmöte o fick där reda på att vi som markägare fick ett årligt
arrende på 90000 per verk. Arrendetid 49 år.Hade i somras besök från Tyskland(elingenjör)o enligt honom var ersättningen i Tyskland för
samma stolek på verk 25000 euro.Undrar om vi här iSverige blir lurade.
Är det någon av er andra som har erfarenhet av arrende till
vinkraftexploatörerna?
Skrev för egen del inte på något arrendeavtal då jag ansåg avtalets
formulering flummig.

MVH Lennart Svensson   TS
Enso Cat
Avatar Fallback
 
#12391 Vi hade ju en liten tråd om detta här nyligen..men den dog visst ut. Skogssällskapet håller ju på och grejar med sånt där, du kan nog hitta lite på deras hemsida. Annars har jag hört siffran 100 000 om året när det gällde dom avtalen som dom höll på med. Är nog svårt att jämföra med Tyskland, jag menar, dom har ju så mycket högre markpriser nere i Europa, och sen börjar det nog bli lite fullt också med verk, så då kan man ju förstås kräva mer i arrende..Jämfört med här, här är det ju bara att gå till grannen, så kanske han nappar.
En viktig detalj, det kanske var den du reagerade på?, är ju när man ska börja få betalt, man ska ju kräva betalt från det dom tingar marken, och inte när verket kommer upp, det kan ju ta flera år om dom har många projekt på gång, och då har du låst marken. Om du har arrenderat ut den med villkor att få betalt när dom börjar producera el.

Själv tycker jag det verkar bra betalt med 100 000 per år för 3000m3, som det handlar om, vad skulle man annars kunna producera och få den ersättningen?? Alternativet är ju att bygga själv, men då ska man ju kanske hosta upp 20-30 mille, och det kan ju få vem som helst att ligga vaken på natten.. :? Så jag tänker nog kontakta någon och se om dom är intresserade, har en kulle i skogen som skulle kunna vara intressant tycker jag. Hemma på gården håller jag på och söker tillstånd till ett eget, men det blir betydligt mindre, eftersom vi har grannar ganska nära.

Avatar Fallback

Vindkraftverk.

 
#12393 Hej Ingvar.
Nja, kan inte påstå att jag var,eller är intresserad efter informations
mötet som jag var på.I kontraktet arrenderar du ut hela din fastighet
till dem . sedan ger dom tillbaka rätten att nyttja dina åkrar, skog,
dina hus etc.Protesterade högt på detta möte mot denna skrivning
o undrade varför de inte kunde bestämma en speciell plats för
verkets uppförande.Kan du tänka vad de svarade:Vi vill ha denna skrivning så att du inte kan arrendera ut till någon annan aktör.
De ville med andra ord inte att jagskulle kunna arrendera ut om någon
eventuellt kom med bättre bud.Här kan man enligt mig prata om
"bondfångeri.Har efter detta läst arrendekontrakt från annan aktör o detta
var i mitt tycke inte bättre.I detta garanteras du en summa på 50000
Men sedan kan du få tillägg beroende på vad verket producerar.
Vad får du för ersättning om aktören väljer ett verk som kanske
krånglar mycket?Nej,för min del får det nog vara.
En annan aspekt som jag idag läste om i Hallandsposten:Kommunen i Laholm tänker detaljplanera området för vindkraftparken o detta innebär att länsstyrelsen anser att nybyggnaton bör förbjudas.


MVH Lennart Svensson

   TS
Avatar Fallback
 
#12394 Ja, det lät ju som en skrivelse som man ska akta sig för, då har man ju låst sig totalt. Nej, dom jag läst om handlar ju mer om i skogsmark, och där talas det om 3000m2.
Men i dina krokar lär det ju ändå inte bli nåt om det är så, ingen vettig aktör sätter väl upp verk som dom riskerar få riva ner om det ska byggas... :roll:

Avatar Fallback

Vindkraftpark

 
#12434 Hej igen.
Nej Ingvar, du missförstod mig.
När jag skrev att kommunen tänker detaljplanera området så skriver länsstyrelsen att de då rekommenderar ett nybyggnadsförbud inom detta område.Ett nybyggnadsförbud innebär att jag som markägare aldrig kan stycka av en tomt o sälja .Nybyggnadsförbudet innebär alltså att vi markägare blir låsta.


Må gott Lennart Svensson.

   TS
Användarvisningsbild
 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#12435 Har skickat dej ett PM Lennart.

Magnus M

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Annonser