Skogsfastigheter

543:-/m3sk

6 inlägg 4699 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

543:-/m3sk

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#157468 Så mycket är snittpriset för skogsmark i södra Sverige.

http://www.lrfkonsult.se/press/Nyheter/ ... iser-2011/

Gallra, eller låta det växa och sälja marken? ;)   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: 543:-/m3sk

Skogshuggaren83  
#157544 Jag kanske tänker fel men efter flertalet stormar här i söder så står det mindre m3sk / ha än innan 2005 därav ett högre pris per m3sk?
För marken är värd en del även om den är kal.

Användarvisningsbild

Re: 543:-/m3sk

Vedproducent  
#157558
Skogshuggaren83 skrev:Jag kanske tänker fel men efter flertalet stormar här i söder så står det mindre m3sk / ha än innan 2005 därav ett högre pris per m3sk?
För marken är värd en del även om den är kal.

Visst påverkar det med stormdrabbade fastigheter. Dock har jag svårt att se att det skulle få något stort genomslag i statistiken. Det är trots allt ett begränsat område som är riktigt stormskadade. Efter 7 års tillväxt så skulle mycket av den skogen varit avverkad idag ändå. I det stora hela och jämfört med totala virkesförrådet i södra Sverige så är det inte mycket och jag tror inte på den tanken. Dock så påverkar det givetvis vissa fastigheter och då är det som du skriver.

Avatar Fallback

Re: 543:-/m3sk

svahn_kb  
#157568 Skulle snarare tro att fastigheterna fick ett uppsving efter stormarna eftersom de som drabbades hårt av stormarna fick mycket pengar de inte vill skatta för, och därför istället köpte skog.
Där jag bor på höglandet var det flera fastigheter som var över 600kr /m³sk redan 2009. Skogsägare ville väl inte heller köpa skog så långt ifrån sina tidigare ägor.

Avatar Fallback

Re: 543:-/m3sk

Smålandsgårdar  
#158379 Anta att det står en tall på 1 m³sk på ett kalhygge på 1 ha, då hamnar kubikmeterpriset på sådär 15-20 tusen kr /m³sk. Blir priset det dubbla om det står två tallar? Ganska grov parameter att räkna på ett pris / m³sk när man tittar på fastighetspriserna på ett enda objekt.

/Fredrik

Användarvisningsbild

Re: 543:-/m3sk

Vedproducent  
#158397
Smålandsgårdar skrev:Anta att det står en tall på 1 m³sk på ett kalhygge på 1 ha, då hamnar kubikmeterpriset på sådär 15-20 tusen kr /m³sk. Blir priset det dubbla om det står två tallar? Ganska grov parameter att räkna på ett pris / m³sk när man tittar på fastighetspriserna på ett enda objekt.

/Fredrik

Javisst kan det vara det. Nu tror jag ingen gör det på sån skog heller. I sammanlagda statistiken påverkar det inte heller. Så jag tycker nog det är det bästa sättet ändå om man undantar de helt avvikande fastigheterna.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).