Skatteplanering årsskifte

 Svara  3 inlägg  1158 visn.  1 följer
Avatar Fallback

Skatteplanering årsskifte

 
#152699 Snart årsskifte då årsbesked genereras från likvidkonton osv.
En fråga. Har nu i dagarna tagit ut från skogskontot motsvarande ack underskott+årets kostnader (inga intäkter). Lagt på firmakontot. Dessutom betalat av en del på lånet ( berör både hus+näring). Nu tagit allt för låneavbet från privat sparkonto, min tanke är att låta det vara så över årsskiftet för att maxa firmakontot (eget kapital =räntefötdelning). Sen efter årsskiftet "betala tillbaka" från firmakontot till privata.
Får det några skattemässiga negativa konsekvenser längre fram? Dvs att jag flyttar framskattade firmapengar till privat konsumption.   TS
Enso Cat
Användarvisningsbild

Re: Skatteplanering årsskifte

 Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#152703 Du bokför alltså att det finns pengar på firmans konto den 1/1-12 som egentligen är dina privata. Jag är tveksam till att det kan anses som bundet kapital i näringsverksamheten och att det kan ligga till grund för räntefördelning. Med bundet kapital avses ju t.ex. om du köper en traktor för privata pengar som sedan används i näringsverksamheten eller om du amorterar på ett lån med dina privata pengar.

Jag tycker du skall ta ut dem omgående om de inte behövs i verksamheten.

Avatar Fallback

Re: Skatteplanering årsskifte

 
#152708 Ja, detta att flytta pengar mellan det privata och "firman" i skatteplaneringssyfte kan vid kontroll, skattemyndigheter ha invändningar mot. Ett gammalt "klassiskt" exempel var på den tiden det fanns förmögenhetsskatt, då kunde man över årsskiftet ha pengarna på "firman" för att därefter flytta demsamma till ett "privat" konto (och därigenom undgå förmögenhetsskatt). Sådana flyttningar sågs inte med blida ögon från skattmasens horisont.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar
TitelStatistikSenaste svaret
Skatteplanering ger höga skogspriser av Zalman - ons 11 apr 2012, 00:04
i Skogsfastigheter
5 svar
3147 läst
av Vedproducent     
ons 11 apr 2012, 22:53
Annonser