Skogsfastigheter

Vedrätt.

10 inlägg 4741 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vedrätt.

hampan  
#150078 Ang. vedrätt. Driver ett dödsbo om ca. 30 ha. varav skog 25. Vedrätt om 25 kubm ingår.
Vilket värde vid ev. försäljning har denna vedrätt. Fastigheten ligger i Sollefteå kommun.
Helt novis på detta och bor själv i Stockholm.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Vedrätt.

Tosca  
#150080 Innebär vedrätten att du får hugga volymen på en allmänning eller bolagsskog?

Användarvisningsbild

Re: Vedrätt.

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#150084 Först måste föregående fråga besvaras; har någon annan rätt att hugga ved på er fastighet eller har ni rätt att hugga ved på någon annan fastighet?

En rätt att hugga 25 m3 ved brukar vara kopplad till särskilda förutsättningar, t.ex. brukar det vara knytet till åtgången vid en speciell gård. Det går alltså inte att sälja veden vidare.

Dock har det ju ett värde. Ved brukar måtas i enheten m3t eller m3s, om vi antar att det är m3t (travat mått) som gäller så brukar jag ta 200 kr/m3 framkörd till väg. Då skulle detta innebära ett värde på 5000 kr/år, från det ska huggning och framkörning dras.

Rimligt kan vara att sätta halva det värdet, alltså 2500 kr/år, om man kapitaliserar det till 3% effektiv ränta så ger det värdet 83 333 kr. Beroende på hur du svarat på första frågan blir detta värde positivt eller negativt.

Avatar Fallback

Re: Vedrätt.

hampan  
#150092 Får hugga för eget behov på SCA: mark.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vedrätt.

zeetorg  
#150139 Personligen skulle jag inte betala många kronor för den rätten. Specielt med tanke på att det ju också ingår 25ha skog i fastigheten.
Sedan tycker jag även att värdet skulle bli lite godtyckligt då man kanske inte vet hur rätten komer att utnyttjas. Sätter man in bergvärme t.e.x. så kanske man inte kommer att hugga en enda pinne.
Skulle köparen hugga så blir ju det teoretiska värdet= skillnaden av vedmarknadspriset minus huggarkostnader.

Därför är det MIN åsikt att värdet är nästan obefintligt...

Sedan kan man ju förståss räkna på lite andra sätt men så här tänker jag i alla fall.
Och jag är inte spekulant... :shock:

Användarvisningsbild

Re: Vedrätt.

KOJMANNEN  
#152268 Du måste läsa orginalavtalet och förvissa dig om att det gäller.Du får antagligen INTE hugga om du ej är bosatt på fastigheten.De flesta avtal om rätt till ved,stängselvirke mm.är inlösta under 70 talet på bolagsmarker,det finns dock några kvar bla.det jag själv innehar.Jag kämpade på i ett år innan det godtogs,jag fick själv rota på tngsrätten för att få klarhet i om det fortfarande gällde.Mitt avtal ger rätt till 30 m3 brännved,5 torra träd 15 engelska tum på 30 fot från marken,samt hässje och stängselvirke för områdets behov.Torrträdens dimension är svår att uppbringa varför jag fritt hugger torrgran enl. ök.

Avatar Fallback

Re: Vedrätt.

Belzambix  
#152272 Jag håller med zeetorg, värdet är nästintil obefintligt. Jag förvaltar 600 ha och vi har en som hugger ved på våran fgh. Vi tar en avgift på 100 kr (anledningen är juridisk snarare än ekonomisk).

Användarvisningsbild

Re: Vedrätt.

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#152288 Jag håller oxå med er som talar om lågt värde på den vedrätten. Högre upp i denna tråd satt jag värdet till 83 333 kr baserat på att 1 m3t (stående skog) är värd 100 kr men det är ju bara i teorin som man kan räkna så. I verkligheten så är rätten kopplad till vilkor såsom att man ska bo och förbruka det på fastigheten och huggingen ska ske enligt markägarens anvisningar (annars kan det bli stöld). Därmed blir det verkliga värdet en bråkdel av det teoretiska, men säg att det är värt 25 000 kr.

En annan tänkvärd sak i sammanhanget är hur det påverkar värdet på den fastighet där huggingen ska ske. Jag har själv funderat på det då jag räknade på en fastighet som var till salu, säljaren förbehöll sig rätten att hugga ved under sin livstid. Jag kom fram till att det skule bli krångligt att följa upp så jag avstod från att lägga bud, trots att det var en fin fastighet. Det betyder väl att marknadspriset på en sådan fastighet sjunker eftersom några avstår från att lägga bud pga en belastande vedrätt.

Avatar Fallback

Re: Vedrätt.

hampan  
#152296 Min tanke var om ett mervärde vid försäljning av fastigheten ev. skulle öka om vedrätten ingår.
SCA är villig att återköpa vedrätten för 30 tusen.

   TS
Avatar Fallback

Re: Vedrätt.

skogshasse  
#152365
hampan skrev:Min tanke var om ett mervärde vid försäljning av fastigheten ev. skulle öka om vedrätten ingår.
SCA är villig att återköpa vedrätten för 30 tusen.

hej på dej med tanke på hur bolagena en gång i tiden (stal) mark av bönder så skulle jag aldrig låta dom få köpa även om dom betala 300 000 kronor av ren princip mvh skogshasse

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).