Skogsfastigheter

Gåva eller köp för taxvärde

2 inlägg 2453 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Gåva eller köp för taxvärde

New holland patu  
#148843 Hej där, jag äger 50% i en gård och ska överta de andra 50%en. Jag har svårt att bestämma hur övertaget ska läggas upp, som gåva eller köp.

Jag har haft hjälp av Areal men egentligen visste jag förutsättningarna tidigare. Fortfarande svårt att bestämma mig.

Någon som har något klokt att säga om detta eller är det någon som varit med om liknande situation?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Gåva eller köp för taxvärde

Midgård  
#148848 Se tråden "Sälja del i samfäld skog", finns inlägg i den tidigare av idag.
Jag har varit med om en liknande situation men den var lite mer komplicerad. Vi var 3 delägare i 2 fastiheter och en av delägarna ville bli utköpt ur bägge fastigheterna. Det tog mig nästann 5 år att utarbeta en lösning som tillfredsställde samtliga inblandade parter inklusive Rksskatteverket och Lantmäteriet. Jag tror att din situation är betydligt mer okomplicerad.
En överlåtelse till dig under taxvärdet för överlåtarens andel innebär att "säljaren" inte drabbas av reavinstskatt. Förutsätter att man betraktas som närstående.
Med gåva får du inget nyt ingångsvärde för skogsavdrag men din övertagandekostnad i reala kronor kan ju också bli oerhört mycket lägre jämfört med ett traditionellt köp.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).