Skogsfastigheter

Skogsägande utan kunskap

7 inlägg 5342 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Skogsägande utan kunskap

P-O  
#147747 Hej!

Första inlägget men det betyder ju inte att jag inte varit inne och "tjuvläst". :geek:

Jag är och kommer nog alltid vara intresserad av att förvalta några Ha skogsmark. Skogsbruk intresserar mig pga friheten, strategin och tempot. Man behöver inte sitta vid en dator och låta framgången bero på att man trycker på en knapp lite tidigare än alla andra. Här är det strategi över ens livstid som intresserar och lockar.

Bor i Stockholm men kikar på fastigheter från Uppsala och uppåt, inland som kustland.

Funderingarna kring köpet är följande:

-Är det att rekommendera att skaffa en skog trots att man kanske kommer att lägga ut allt arbete (plantering kanske undantagen) på entreprenad? Inser att jag sällan eller aldrig kommer att dra igång en motorsåg då sjukhusvistelsen skulle vara för lång. :oops:

-Finns det en rådgivare för vilken man kan presentera sina ekonomiska förutsättningar och funderingar som sen kan "bevaka" ev uppdykande objekt som motsvarar ens förutsättningar? I så fall, var finns en dylik rådgivare?

-Sist men inte minst. I detta Forum finns det så vitt jag kan utläsa, en stor kunskap och engagemang i frågor kring skog och skogsskötsel. Svara nu ärligt, med mina förutsättningar ska jag ens ge mig på att försöka uppfylla drömmen om att äga skog? Det kan ju vara så att en dröm ibland kanske gör sig bättre som en dröm än en verklighet. Med andra ord, sparka mig i rätt riktning avsett vilken riktning det nu må vara. :grin:

Tack för att ni tar er tid att reda ut mina tankar! :smile:   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Användarvisningsbild

Re: Skogsägande utan kunskap

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#147752 Eg ogillar jag tanken på stadsbor som äger skog och inte ens är i den, men nu kommer mennet:
Men de som bor vid sin skog är många ggr inte bättre på att sköta skogen har jag märkt.
Så vad ska jag säga, kanske det är bättre med en intresserad på håll än en ointresserad nära?
Jag förespråkar ju boende i landsbygd och detta kanske är ett sätt för dig att vakna upp och
flytta bort från stan, för din egen livskvalitets skull?
Så jag säger, köp och ta tag i de problem som dyker upp allteftersom, oroa dig inte så mkt.

Avatar Fallback

Re: Skogsägande utan kunskap

Midgård  
#147758 Att vara skogsägare är för de flesta inte bara att äga skog utan blir lite av en livsstil som man refererar mycket annat i tillvaron till. Det är en fantastisk känsla att vandra omkring i sin egen skog, planera och kolla upp vad som behöver åtgärdas i olika avseenden. Idag finns det mycket hjälp man kan ta in om man inte vill göra allt i skogen själv, speciellt om det handlar om lite arealer, då kan man inte jobba med det vid sidan av. Dock finns ju ändå mycket man kan göra själv som röjning, omhändertagande av vindfällen mm. Det går alltid att lägga sig på en nivå som passar en själv. Framförallt är skogägande långsiktigt. LRF Konsult har folk som är duktiga på rådgivning inom allt som rör skogsbruk och skogsägande. De är även mäklare av jord- och skogsfastigheter.
Håller med Slurfi ovan, att investera i skog kan aldrig slå helt fel. Dock finns risk att man blir så intresserad att annat får stå tillbaks....

Avatar Fallback

Re: Skogsägande utan kunskap

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#147769 Om du inte behöver pengarna, och inte behöver någon avkastning att tala om, så slå till. Oavsett vad du gör med skogen, så blir det inte helt galet i alla fall. Varning dock, det kan bli så att du blir smittad och vill köpa mer skog... :twisted:

Användarvisningsbild

Re: Skogsägande utan kunskap

towes  
#147793
P-O skrev:Jag är och kommer nog alltid vara intresserad av att förvalta några Ha skogsmark. Skogsbruk intresserar mig pga friheten, strategin och tempot. ... Här är det strategi över ens livstid som intresserar och lockar.

Med denna grundplåten så har du det viktigaste som blivande skogsägare!

P-O skrev:Svara nu ärligt, med mina förutsättningar ska jag ens ge mig på att försöka uppfylla drömmen om att äga skog?

Har du intresset och medlen så varför inte? Anar mellan raderna att du sitter i en god sits om du kan välja vad du vill investera i. I så fall är det bara att gratulera. Har själv vänner som äger skog över 100 mil från hemmet men som ändå är mer aktiva i sin skog än många andra ägare. Det handlar mycket om läggning och tillgång till ledig tid.

Någon nämnde tidigare att man kan lära sig under resans gång. Det är helt rätt, ingen kan lära sig allt innan, då skogsbruk till stor del bygger på erfarenhet man bygger upp. Jag skulle dock rekommendera dig att försöka sätta dig in i ämnet lite mer, helst innan du börjar leta objekt. Kanske en kort helgkurs eller liknande. Då kan du lite bättre förstå begrepp etc som förekommer vid visningar och i skogsbruksplaner. Sedan kan man lära sig en hel del via nätet. Du bör absolut ha kompetent hjälp vid köpet.

På längre sikt bör du som skogsägare på distans nog förkovra dig ytterligare T.ex. kan du gå någon distansutbildning. Vill särskilt slå ett slag för distanskurserna "Hållbart Familjeskogsbruk" vid Linnéuniversitetet i Växjö. Det är många i din sits runt om i landet som gått denna. Grundkursen (30 p) är att likna vid ett "körkort" i skogsägande med både skogsskötsel, virkesmätning, handel med virke, skatteregler mm mm på schemat. Du kan läsa mer i en relaterad tråd här: viewtopic.php?f=17&t=10330&st=0&sk=t&sd=a
Om du någon gång blir intresserad av kursen i Växjö och vill ha referenser så är det bara att skicka ett PM.

Precis som övriga helt riktigt sagt, varning för att det är vanebildande. :smile:

Användarvisningsbild

Re: Skogsägande utan kunskap

Mäki  
#147805 Towes sammanfattade mina tankar bra.
Det löns att ta någon kurs för att sätta sig in mera i ämnet.
Vill tillägga att fast jag har en viss kunskap och är väldigt intresserad samt att släktens skog bara ligger 45km bort så måste vi nog leja bort största delen av jobbet i skogen för att det är tiden som inte räcker till.
Men det förhindrar ju inte att man kan va ut i skogen och planera och spekulera vad och hur man skall åtgärda skogen.
Lycka till som blivande skogsägare.

Avatar Fallback

Re: Skogsägande utan kunskap

Bakhjulet  
#147834 Varför skulle inte du kunna äga skog när ett riktigt betongbarn som jag gör det?

Ruttnade på betongen för ca 4 år sedan och köpte en liten fastighet med ca 14 ha skog utan att ens fatta att man skall gå runt i skogen innan.
Inte en mäniska har skött skogen på 30 år så här finns att röja och gallra.

Som tur är så råkade jag bli god vän med en pensionär, tillika skogs och jägarmänniska som bott här i byn de senaste 40 åren. Han är en klippa för han gallrar, städar och röjer fällen hos mig i brist på annan sysselsättning. Vet framför allt hur man sköter en skog så den skall må bra.

Mitt jobb består mest i att humma med när han föreslår hur det skall gallras/röjas, vidare att köra traktorn och släpa ut.

Jag har ett annat jobb som är av likadan karaktär som ditt så för mig är den egna skogen underbar. Den ger mig frid och jag känner mig så lycklig när jag tar en tur. Det är oxå roligt att se hur fint det blir och hur det växer när man röjt ett litet område.

Än har jag inte gått en enda kurs men att hitta hit är en början. Även för mig.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).
Liknande Trådar