Skogsfastigheter

Gård på 10 ha, bra första investering?

7 inlägg 10739 visningar 2 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Gård på 10 ha, bra första investering?

m.grubb  
#146983 Hej
Vi har precis köpt en liten gård på 10 ha, 2,5 ha skog och 0,5 ha skogsimpidement.
Övrigt är åker äng och tomt. Ekonomi byggnader i dåligt skick och ett framhus som är rejällt men saknar modern standard på ca 160 m2 dock ej beboligt. Med fastigheten följde också en arrendator så åkrarna brukas och ängarna betas. Vi tänkte förhooppningsvis kunna ha lite highland cattle här när arrendet går ut.

Vi vill gärna köpa mer skog längre fram, vi har gett 400 000 för detta som vi lånat till både på den nya fastigheten och på vårat hus i samhället 5 km bort. Det finns ingen skogsbruksplan men uppskattat virkesföråd till 400 m3, dock i underkant tror jag.
Min fråga är om ni tror att det är en bra grund att köpa en mindre gård som denna för att eventuellt ha andra fördelar om man sedan köper mer skog, jag tänker då på att man får göra större skogsavdrag etc?
Förhoppningsvis får vi inom en inte allt för lång tid men hellst inte för snart ta över hennes föräldrahem som är i 2 skiften om 50 och 48 ha skog. Vi vill ju gärna ta över gården men hennes far vill inte släppa den ännu trots sin 75 år, och det känns inte som att han tänker speciellt mycket framåt då han har huggt ut ganska hårt samt styckat av en del och sålt utan vår vetskap. så därför kände vi att vi inte har någon större lusta att bara gå och vänta på den ut köpte en egen "liten" så länge.

Är det någon som har något tips förslag eller annat att dela med sig av till oss. MVH Martin   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Gård på 10 ha, bra första investering?

Zalman  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#146985 Välkommen till Skogsforum och grattis till köpet av fastighet.
Att köpa en liten första fastighet och sedan köpa till andra grannfastigheter är bra eftersom man kan då
utnyttja rationaliseringsförvärvs avdrag.
Är svärfar 75år och skogsägare så kan det ju finnas möjlighet att inom en rimlig framtid få köpa
av honom.

Mitt tips är att du lär dig allt du kan av svärfar om skog i allmänhet och hans fastighet i
synnerhet.

Troligtvis tycker han om ditt brinnande intresse för skog och när det blir dags för försäljningen
så blir du den naturlige köparen pga ditt engagemang och att du redan har en grannfastighet.

Avatar Fallback

Re: Gård på 10 ha, bra första investering?

m.grubb  
#147004 Tack för svar och välkommnandet! Väldigt potroligt att folk engagerar sig så och svarar så fort. Jag känner på mig att detta kommer bli en ny favorit sida!

   TS
Användarvisningsbild

Re: Gård på 10 ha, bra första investering?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#147021
m.grubb skrev: Vi vill ju gärna ta över gården men hennes far vill inte släppa den ännu trots sin 75 år, och det känns inte som att han tänker speciellt mycket framåt då han har huggt ut ganska hårt samt styckat av en del och sålt utan vår vetskap. så därför kände vi att vi inte har någon större lusta att bara gå och vänta på den ut köpte en egen "liten" så länge.


Grattis till köpet och som sagt, känn dig välkommen till forumet. Det är precis som du redan sett, väldigt bra ställe för både den som är ny som för den erfarne. Måste bara kommentera det du skrivit ovan, som jag citerat. Kan förstå hur du resonerar, men samtidigt. Om min svärson visar engagemang i det jag gör så ökar möjligheterna till ett gott utfall längre fram betydligt :wink: Det är väl inte så konstigt att han säljer utan er vetskap. Vill han inte berätta så gör han det inte. Likaså hur han sköter skogen, han har kanske skött om denna skog i 60 år, då har han nog bra koll på vad han gör. Tycker "Zalmans" råd är klockrent. Visa intresse för det han gör och framförallt respekt för hans kunskap och att det är hans skog "trots" att han är 75 år. Skulle bli galen om mina ungar började på att "räkna ner" mig när jag blir äldre, skulle dessutom svärsonen börja med det, då blev jag nog alldeles vild. :evil: :lol:

Avatar Fallback

Re: Gård på 10 ha, bra första investering?

mashun02  
#147061 Grattis till köpet

Att han huggit ut kan ju helt enkelt vara så att skogen var i ålder att avverka.
Var intresserad och försök lära dig det han vill lära ut. Be han om råd i er skog. Skog är underbart och att jobba tillsammans är jätte trevligt. Men gör det du känner passar er bäst.

Jag köpte mitt första skifte av min farbro. Detta för att jag var intresserad av skogen gården och gårdens historia. Hans barn var inte intresserad av skogen.

För han var det viktigast att gården skulle stanna i släkten.

Avatar Fallback

Re: Gård på 10 ha, bra första investering?

m.grubb  
#147146 Jo det är klart att jag försöker lära mig så mycket som möjligt av honom, jag är själv uppväxt på en mindre gård och har varit i skogen hela mitt liv. fick börja med en lite yxa och grantoppar som jag körde ut med min shettlandsponny på en liten lunnarbåge. Sedan byttes yxa ut mot en liten röjsåg och till sist fick man köra med motorsågen. Min farfar var Jägmästare för Assidomän. Min tjej utbildar sig inom detta också, hon läser skog och trä teknik i växjö.
Vi har jätte mycket att lära men vi har ändå en bra grund känns det som.

Tyvärr är det så att svärfar sedan en tid är väldigt begränsad i sin rörlighet efter en olycka så han kan inte gå i skogen. Detta gör det lite svårare att gör mycket gemensammt.

Jag köpte en en liten skogskärra till atv i våras, sen lånade jag min fars atv under sommar halvåret( han använder den bara till snö plogning) sen har jag kört ut ved från en gallring som södra gjorde i vintras där dett lämmnades mycket som man kunde ta tillvara på för den som har tiden.
jag har även med atv bärgat en del vindfällor. Detta till min svärfars stora förtjusning, nu åker han runt med traktorn och letar vindfällor och toppbrutet som han vill att jag ska ta ut. Allt gör han ved av, han är nu beroende av att stå vid vedklyven sedan han inte kommer ut i skogen.


Jag vill särskillt poängtera att vi inte "räknar ned" han.
Det jag kan tycka är synd är att han inte tänker framåt, nästa generation.
Pga hans skada så kan han inte va ute i skogen och arbeta längre, eftersom detta är hans ända inkommst och han aldrig har arbetat med något annat så tar det hårt på plånboken när kroppen inte längre fixar vad som krävs. Det är ju därför som han gör som han gör, förr tog han ut vad han behövde för att få det att gå ihop, och han gjorde det själv, nu ska han föda södra ur sin skog också så han får ta mer än vad han hade behövt om han gjort det själv.
Vår tanke är att det skulle kanske varit bättre att vi köpt gården av han medans det fortfarande fanns något kvar i huggningsklass. Det skulle inte betyda att han skulle behöva flytta eller något sådannt, han skulle kunna fortsätta som han gjort hela sitt liv bara att mysa i skogen. Utan att behöva oroa sig för pengar.

För att återgå till vad vi faktiskt äger idag, så är det ganska misskött. Vi köpte av kyrkan och det känns som att dom inte har gjort något alls på denna gården sedan dom köpte den 1997 (förutom några jätte hyggen). jag skulle väldigt gärna ta med svärfar ut och kolla på det men det är omöjligt pga terängen.
Det som oroar mig är att merparten av skogen är en ungskog på 25-30 år mestadels gran men även tall. Det befinner sig i en sluttning så dom är långa raka och fina, men smala. De står alldeles för tätt och minst halva stamantalet skulle behöva huggas. Det som oroar mig är att gallrar man ur som man känner att det borde göras, så rycker väl det som man lämmnar i första storm som kommer?

Ska man göra så här kanske? att man gallrar ut kanske 1/4 av stammar nu och väntar ett par år för att sedan gallra ut 1/3 av stammarna då? vinner man något på att man inte öppnar upp beståndet så fort?

   TS
Användarvisningsbild

Re: Gård på 10 ha, bra första investering?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#147156 Bra skrivet, ville absolut inte påstå att du "räknar ner" din svärfar, det var mer från den skämtsamma sidan. Ber om ursäkt om det kändes obehagligt det jag skrev, var absolut inte min mening.

Hursomhelst, lycka till med fortsättningen. Kanske en resa som vi kan få följa i en blogg framöver :mrgreen:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).