Skogsfastigheter

Genrationsskifte. Ska jag köpa?

20 inlägg 7043 visningar 5 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Vedvid  
#138393 Hej alla! Har följt detta forum ett par år nu men nu har jag tagit mig i kragen och blivit medlem :surp: Nu till min fråga: Min far ska sälja sin fastighet till oss barn och jag har blivit erbjuden att köpa ett skifte. Vill/kan ingen av oss fyra barn köpa blir det försäljning på öppna marknaden. Det är en relativt stor och virkesrik fastighet som innefattar sju skiften. Det skifte jag blivit erbjuden omfattar 126 ha varav ca 120 produktiv. Virkesförrådet är enligt en helt nygjord skogsbruksplan ca 11200 m3sk. Bonitet 5,9. Just det här skiftet är det enda som domineras av gran, 60%. Tall 23 och löv 17. Enligt min far som är skogsmästare är det ett mycket bra skifte för framtiden då det domineras av åldersklasser mellan 25-80 år. Finns även en del slutavverkning. Kan tillägga att jag har en ganska stor gård som när jag köpte den för sju år sedan nyligen blivit delad så det hör ingen skog hit nu. Pappa säger att vi ska få köpa till ett pris som gör att vi kan klara av att driva fastigheten på dess avkastning. Så nu undrar jag: Vad skulle ni säga att det är rimligt att betala för skiftet? Vore mycket intressant att höra från några utomstående och jag har förstått att det finns massor av kunskap på detta forum.

Tacksam för svar.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Chainsaw Charlie  
#138399 Har du intresse av det ska du självklart köpa om du får det till ett bra pris. Du bör minst betala taxeringsvärdet annars åker du på en rejäl skattesmäll den dagen du säljer vidare. Du kan inte heller utnyttja skogsavdrag om du köper under taxeringsvärdet.

Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Röjkvist  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138404 Jag hänger inte riktig med är det 7 enskilda skiften och du får köpa ett?
På öppna marknaden utan hus så borde den vara värd ca 3-4milj

Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Vedvid  
#138410 Anledningen till att jag har blivit erbjuden ett skifte är att pappa inte vill "dela sönder" fastigheten. En av mina äldre bröder har blivit erbjuden att köpa gården och huvuddelen av skogen och den andra brodern som köpte ett skifte för fem år sen ska få köpa ett till. Min syster bor i stockholm och har en akademisk utbildning och har inget intresse. Tanken är att vi som köpt minst ska bli kompenserade vid arv.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138416 Vet inte hur gammal du är, men hade jag fått en sån möjlighet som du så skulle jag köpa direkt. Det kan aldrig bli för dyrt, det säger ju din far. Du får något som du kan lämna över till dina barn eller om så bara njuta av ett helt liv. Med avdelningar mellan 25-80 så har du du dessutom goda förutsättningar att alltid ha massor med eget arbete om du vill det. :smile: Vad är väl roligare än att gallra manuellt och köra ut? Det blir synbara resultat både i skogen, efter vägen och på kroppen. :mrgreen:

Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Vedvid  
#138422 Tack för dom snabba svaren! Jag är 29 år och har redan ett barn och hoppas på fler så jag förstår vad du menar Uvskogen. Pappa menar att det ändå kommer att bli tufft med ekonomin, men han är å andra sidan extremt ekonomisk (läs snål) :) så jag undrar vad ni anser att man ska betala för att inte få det alltför kämpigt med ekonomin? Kan tillägga att jag är vedproducent med en stor mycket bra kund i stockholmsområdet så jag kan ju förädla en del av virket själv...

   TS
Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

jd6630  
#138440 ja har ingen koll på skogs priser men e själv lantbrukare, o rätt om o kring maj!!. om de hade funnits minsta chans hade jag inte köpt den biten när de tydligen finns 7 bitar
ja hade KÖPT ALLT tror du får de för tax värdet eftersom ni e släkt. kolla me långivaren, misstänker en sån finns med..... iom att de e inom släkten kan din far nog sälja för grovt underpris, vi har tvingat av nån avlägsen släkting hans mark då han sålde, o kan saj att de gav inte vi många kr för.
kan även va svårt o få ihop de me övriga syskon senare ifall dom vill lösas ut eller sälja sina delar
tror du kan låta ditt barn vara arvtagare, går att skriva in först födde ärver
hugg till snabbt men ta rubbet

Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

alias  
#138472 Vedvid:

Köp om du kan!

Vad som ju är intressant är vilket räntekrav och vilka virkespriser din far räknar med när han säger att skogen ska kunna finansieras med avkastningen, och om vad du tror om ränteutveckling och framtida virkespriser.

Andra frågor jag själv skulle ställa mig är:

Hur stor del är slutavverkningsbart direkt (och hur mycket vill du hugga direkt med hänsyn till likviditetsbehov, skattekonsekvenser, åldersstruktur och möjligheter att själv sköta en del av återbeskogningen och skogsvården)?

Hur mycket är du beredd att sänka fastighetens långsiktiga kassaflöde för att få loss pengar nu?

Långsiktigt borde fastigheten ge utrymme för en årlig avverkning (slutavverkning&gallring) om ca 530 m3sk (5,9*0,75*120) => 425-440 m3fub, varav jag gissa på 100-130 m3fub från gallring och resten från slutavverkning.

Räkna på vad 100-130 m3fub gallring ger i netto (medelvärde för 1:a och 2:a gallring) och lägg på nettot för drygt 300 m3fub slutavverkning, dra ifrån direkta kostnader för driften (återbeskogning, röjning, vägunderhåll, försäkring m.m.). Den summa som blir kvar dividerar du sedan med den räntekrav du ställer på fastigheten (t.ex. bankräntan för dina lån).


Nu vet jag inte hur era virkespriser och skogsvårdskostnader ser ut i Hälsingland, men om man räknar med ett netto på 150 kr/m3fub för gallringen och 350 kr/m3fub för slutavverkningen och föryngringskostnader på 10000 kr/ha och röjning för 2500 kr/ha så skulle jag göra följande överslag:
Gallring (150kr/m3fub*100m3fub) => +15000kr/år
Slutavverkning (350kr/m3fub*300m3fub)-1,2ha/år(100 års omloppstid)*10000kr/ha => +93000kr/år
Röjning 1,2 ha/år*2500kr/ha => -3000kr/år
Diverse kostnader -10000kr/år
TOTALT ÅRSNETTO före kapitalkostnad: 95000kr/år

Räknar du med en bankränta på 5% så räknar du:
95000/0,05 = 1900 000kr

Motsvarande med 3% bankränta ger :
95000/0,03= 3167 000kr

Bara mina funderingar.

MVH
Alias

Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Vedvid  
#138490 Tack alla för att ni gett er syn på saken! Får snart ett prisförslag från min far och jag har bokat tid hos min revisor som också är skogsmästare för rådgivning. Köpa allt är nog inte aktuellt tyvärr även om jag gärna hade gjort det om det hade gjorts på ett sätt så att det blir rättvist för alla syskon. Men det blir ju mycket stora belopp även vid ett lågt pris/ m3sk så det kanske räcker med 126 ha till att börja med även om jag inte är rädd att investera. Skulle gärna köpa mer skog i framtiden.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138498 Kom tillbaka och berätta hur det blev! Varför inte i en blogg så vi kan följa hur allt går :smile:

Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Vedvid  
#138510 Jag kommer absolut meddela hur det blir framöver. Kommer säkert på fler frågor också antar jag :smile:

   TS
Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

haggloader  
#138543 Alltså jag skulle fixa en avkastningsvärdering av skiftet som bygger på skogsstyrelsens och LRF angreppssätt!

Avatar Fallback

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Vedvid  
#186047 Hej igen alla! Tänkte jag skulle uppdatera lite så här ett år senare. Jodå, det blev köp och även nån ha extra. Har inte avverkat nåt än förutom att ta hand om röran efter Dagmar som dock blev väldigt lindrigt på min mark. Har mest njutit av skogen och plockat bär och så vidare än på lediga stunder men blir väl att hänga på sig röjsågen här i höst tror jag :smile:

   TS
Användarvisningsbild

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Slurfi  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186053 Låter mkt bra, kul med uppföljning fortsätt gärna med det.

Användarvisningsbild

Re: Genrationsskifte. Ska jag köpa?

Uvskogen  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#186057 Så roligt! Grattis, och bärplockning är ju alltid en början på skogsarbetet :lol:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).