Skogsfastigheter

Jakträtt, pris?

9 inlägg 18114 visningar 7 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Jakträtt, pris?

Skogsmuppen  
#138155 Jag har nyligen köpt lite skog, 48 hektar. Jag är väldigt intresserad av skog men med på köpet va ju givetvis en jakträtt. Här ligger min okunskap.

Vad ska jag göra med denna för att tjäna lite pengar? Vad är en jakträtt värd?

Jag är helt ointresserad av jakt, så jaga själv är inget allternativ för mig. Tycker dock älg- och rådjurkött är väldigt gott :smile:   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Jakträtt

Contorta  
#138162 Vad jakten är värd beror på var den ligger. I norra Sverige är arrendet mycket lågt och i söder betydligt mer. Nära storstäder ännu mer. Priserna varierar från billigast (från 1,50 kr/ha/år) till dyrast flera 100 ggr mer.

Jaktmark som är iordningställd för jakt: Torn, viltvatten, viltåker, lövpartier mm ger bättre jakt så bättre betalt.

Finns jaktstuga för övernattning, kan man säkert paketera jakten i 1-veckas pass och sälja den för mycket mer pengar än bara ett arrende. Veckor med olika inriktning som svin, rådjur, älg, fågel, mm.

Avatar Fallback

Re: Jakträtt

Sti  
#138891 Marken kanske ligger inom något jaktvårdsområde och då kanske det är enklare med att arrendera ut den för jakt.

Användarvisningsbild

Re: Jakträtt

halvproffs  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138951 Ska försöka att förklara några saker med jakträtten. Fd jaktvårdsområde, numera kallas det för viltvårdsområde fast det är samma sak. Som sagt behöver man veta var marken är belägen för att kunna yttra sig mera korrekt.
48ha är liten mark att jaga på. För att få släppa en drivande hund på en sån liten mark ska jakten huvudsakligen gå inom den ytan. Oftast brukar marken vara ansluten till viltvårdsområde vvo, jaktvårdsförening jvf eller jaktklubb. Det kommer/är? att bli svårare att få tilldelning av älg på små marker.

Är marken i södra sverige med vildsvin. hjort. rådjur, fågel osv kan man få bra betalt för marken.

Avatar Fallback

Re: Jakträtt

Skogsmuppen  
#139249 Marken är i Värmland och ingår i ett viltvårdsområde på ca 2000 hektar.
Jag har funderingar på att arrendera ut jakten. Vad kan man ta betalt per år för det?

   TS
Avatar Fallback

Re: Jakträtt

nissebrun  
#139324 Vart i värmland ligger dett då? (ungefär) Jag har själv precis köpt en gård i värmland på 75ha där ingick det två jakträtter, för två jägare alltså, samt vid just älgjakten en köttandel till gården.

Den ena rätten jagar jag på själv och den andra får en granne jaga på gratis eftersom jag räknar med at han skall hjälpa mig lite på gården. Gården ligger ca två mil norr om karlstad och jag tippar på att jakträtten skulle vara värd mellan 500-1500 per år om jag arrenderade ut den. Det beror som sagt på hur mycket vilt det är på marken, hos mig är deet väl tyvärr inte så jättemycket.

Älg jagar jag i de norra delarna av värmland, och då betalar jag 800:- i arrende per år bara för älg-jakten. Men då är vi ca 60jägare i jaktlaget och har en tilldelning på ca 40vuxna och 20 kalvar, så det blir ju en del kött.

M.v.h Nisse

Avatar Fallback

Re: Jakträtt

Skogsmuppen  
#139363 Det ligger ca 4 mil nordväst om Karlstad.
Har blivit erbjuden 2000 kronor per år för all jakt, så det är nog ett väldigt bra bud.

   TS
Avatar Fallback

Re: Jakträtt

DoubleEagle  
#139517 Hej! Som novis på området undrar jag hur jag kan ta reda på vilket VVO / JVO min Skogsfastighet ingår i? Har googlat runt ett tag utan resultat. Finns något offentligt register? Kommun? Länsstyrelse?

Har nämligen inte sett till varken Viltvårdsarrende eller köttilldelning :???:

Avatar Fallback

Re: Jakträtt

opekka  
#140657 Doubleagle: E-posta till länsstyrelsen och ange din fastighetsbeteckning så får du svar.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).