Skogsfastigheter

Rågångstrubbel

27 inlägg 9609 visningar 4 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Rågångstrubbel

Emil N  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#137949 Jag har precis köpt en liten skogsfastighet. Tyvärr hade jag ingen tillgång till GPS när jag var där och tittade innan köpet. Nu har jag varit där några gånger med en GPS med fastighetskarta. Den ena gränsen är en gammal byagräns och är väl markerad. Den andra är snitslad med sveaskogsband, troligtvis i samband med en nyligen utförd gallring. Där finns också ett röse i hörnet. Den gränsen stämmer exakt med min GPS. Den tredje gränsen som är paralell med denna har blivit markerad med bläckor, färg, pinnar och snitslar för ca 20 år sedan. Här visar min GPS att det är alldeles galet och som mest skiljer det 40m. Jag har tillgång till flera kartor varav den ena är förättningskartan för den klyvning som gjordes för ca 95 år där denna gräns kom till. Tyvärr finns inga noteringar om gamla gränsmarkeringar men i hörnet finns två pinnar som kan vara från den tiden och de stämmer med kartan och GPS:en. På ett ställe finns ett surhål markerat på kartan och här felar rågången ca 30m enligt GPS:en och jämför man med surhålets placering på kartan så felar det ca 30 även där. Gränsen är lite över en km lång.

Jag har pratat med grannen och det ska tydligen ha varit ute en gubbe från skogstyrelsen med GPS och snittslat upp denna rågång på 80 eller 90 talet. Vi har kommit överens om att vi ska dit en dag och titta. Nu behöver jag era råd om hur vi ska komma överens och hur vi ska få en korekt rågång som vi båda kan acceptera.   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#137950 Finns det verkligen inga markeringar på klyvningskartan på1km?

Ta dit niking som får göra en gränsutvisning

Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

Skogshuggarn  
#137951
Emil N skrev:.

Jag har pratat med grannen och det ska tydligen ha varit ute en gubbe från skogstyrelsen med GPS och snittslat upp denna rågång på 80 eller 90 talet. Vi har kommit överens om att vi ska dit en dag och titta. Nu behöver jag era råd om hur vi ska komma överens och hur vi ska få en korekt rågång som vi båda kan acceptera.


Är det helt säkert på att Skogsstyrelsen var med och sätta ut rågången?, och vem beställde isf jobbet/var närvarande vid utsättningen?.

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Emil N  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#137956 Jag har pratat med lantmätaren och han bekräftade att det tyvärr vid den här tiden sällan gjordes några noteringar om var rösen/stolpar sattes upp. Däremot brukar kartmaterialet vara mycket noggrant så man kan mäta på kartan och ta ut en ny gräns med bara någon meters marginal.

Niking är mer än välkommen men tyvärr tror jag han har lite långt hit.

Helt säker kan man ju inte vara men man får väll föruttsätta att grannen talar sanning när han berättade att han varit med när en namngiven person från skogstyrelsen var där med en GPS. Frågan är väll hur nogrann en sådan GPS vid den tiden kan ha varit? Själv kan jag inte förstå hur någon kan påstå sej vara god för att märka ut en rågång på det viset utan att kontrollera med kartmaterialet.

Enligt lantmätaren har denna rågång ingen som helst laga kraft så en ny rågång måste markeras. Frågan är väll hur vi ska göra för att få den så exakt och trovärdig att vi båda kan komma överens. Innan jag bevisat att den är felaktig så tror ju grannen att det stämmer. Lantmätaren vore självklart det bästa men det blir en kostnad som jag inte klarar just nu och grannen kommer inte kosta på det heller.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

Skogshuggarn  
#137966
Emil N skrev:Helt säker kan man ju inte vara men man får väll föruttsätta att grannen talar sanning när han berättade att han varit med när en namngiven person från skogstyrelsen var där med en GPS. Frågan är väll hur nogrann en sådan GPS vid den tiden kan ha varit? Själv kan jag inte förstå hur någon kan påstå sej vara god för att märka ut en rågång på det viset utan att kontrollera med kartmaterialet.Skogsstyrelsen verkar ha varit ditkallad, men då är ju frågan,,,,på uppdrag av vem?.
Fanns båda sak/rågångsägarna närvarande när Skogsstyrelsen drog upp rålinjen?.
Har grannen muntligen hävdat till dig att nuvarande rågångsutsättning är "rätt"?.

Försöker bara klarlägga lite hur snacket har gått,,,,,

(Grattis till köpet föressten).

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Emil N  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#137973 Jag tror att det var grannen som tog dit dom eftersom gränsen var otydlig. Om före detta ägaren av mitt skifte var med nämnde han inte. Jag har köpt av dödsboet och affären förmedlades av en LRF mäklare. Jag har betalat handpenning men inte slutfört affären än. Jag har ställt frågan till mäklaren om säljaren tänker ta något ansvar i den felaktiga rågången. Grannen har även gallrat på fel sida för ett antal år sedan.
ja grannen menar att rågången är riktig och det har jag full förståelse för, det är ju först om man granskar kartan eller har en skaplig GPS som man ser felet.

   TS
Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Andreas77  
#137975 Det spelar ingen roll om Skogsstyrelsen varit där eller inte. Det är bara Lantmäteriet som har "rätt" att peka ut rågångar. Om du och grannen inte kan hitta nedslagna rör eller gränsstenar oc enas om sträckningen återstår bara att be lantmäteriet markera upp gränsen.

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Tosca  
#137976 Ansvaret för rågången, och därmed en ev. kostnad för att märka ut den på din fastighet bör ligga på säljaren. Att påvisa var den går tillhör väl den säljande partens ansvar.
Kolla med lantmäteriet om inte de håller med om det, om du inte får med dig mäklaren på saken.

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

skördaren 2  
#137977 Försök visa han gammla kartan o förklar lite om det nu går ,jag fick i helgen en bom över vägen som jag måste använda om jag ska in på ett av mina skiften få se hur det slutar :evil:

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Emil N  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#137984 Jag har visat på kartan var jag trodde att rågången låg men nu när jag har varit där en gång till så vet jag med säkerhet att jag har rätt.
Bäst vore att ta dit lanmätaren, då kan det ju inte bli några tveksamheter. Men det är ju kostnaden som blir bekymret. Jag fick en aning om att lantmätaren menade att säljaren har ett ansvar och i övriga fall att kostnaden delas lika mellan rågrannar. Skulle det dimpa ner en räkning hos grannen så är vi osams resten av livet så det vill jag helst slippa. Helt klart bästa alternativet vore ju om det är somTosca säger att säljaren får bekosta en fastighetsbestämning.

Alternativ två vore om vi fick dit någon med en bra GPS och med kartan och de gränspinnar som jag tror är från klyvningen som stöd tar ut en ny rågång med oss båda som vittne och att vi båda kan godkänna den.

   TS
Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

Mäki  
#137990 Jag hörde om ett fall där en person köpt ett skifte med oklara rågångar, där stämde inte kartan med den rå som fanns utmärkt i naturen och det gick inte att hitta några rösen.

Dom tog ut lantmätaren och tog ut nya rösen och allt blev som det var på kartan, den som nyligen köpt marken måste avstå en del mark mot hur det hade sett ut med dom gamla rågångarna.

Sedan när han var och grävde och letade med en spade så hitta de han dom gamla rösena men då hade redan dom haft ut lantmätaren så då var det dom nya rösena som hade laga kraft så han miste en del av skiftet i onödan plus att han hamnade på en extra kostnad.

Det behöver inte alltid vara så att kartan stämmer till hundra procent och det är alltid (åtminstone i Finland) att det är rösen eller andra märken i naturen som gäller.
För en karta som oftast är gammal och råna utritade genom att en kartritare sprungit i skogen och mätt för hand är inte alltid att lita på.

Jag pratade med en virkesköpare som nästan dagligen är i skogen och letar rår och han sa att det händer några gånger per år att han stöter på fall där kartan är fel ritad, så lita inte blint på GPS fast den är bra för det kan vara kartan som är fel.

Det löns inte häller att direkt ta ut lantmätaren utan försök gräv lite med en spade där man tror att det skall finnas en sten för dom brukar ju sjunka ner i mossan.

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#137992 Men om det det finns gränsmarkeringar i ändarna som ni är överens om, och det är en rak linje mellan, så är borde det vara enkelt för lantmätaren att göra gränsen synlig för alla.

Blir grannen ovän med dig för att du vill ha riktitga gränser, så tycker jag du skall strunta i din granne. Man skall ha korrekta, välutmärtka gränser, det sparar oändligt med tid och frsutration och problem i framtiden.

Vad grannen gjorde på skiftet innan du köpte spelar förresten ingen roll nu.

Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

OAS-forests  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#137997 Tycker du skall studera förrättningskartan, det brukar finnas mått utmärkta, om inte så bör det finnas ett kontrakt skrivet där detta framgår. Gå till skogen en gång till, tag med måttband och försök mät fram gränsen. Sedan tycker jag det är konstigt om det inte finns gränsrösen, för 95 år sedan var man noggrann med detta. Du kanske letat på fel ställe. De är förmodligen övervuxna av mossa men om du kommer på rätt plats så borde du finna dem.

Lycka till!

Användarvisningsbild

Re: Rågångstrubbel

Kjell S  
#138005 Tycker det hela låter som att det är mäklaren, LRF som ska stå för gränsdragningen. Lantmäteriet gör det hela legitimt, om det är dom som utför mätningen eller en av dom legitimerad lantmätare..

Om det är problem att hitta några tydliga rösen el. dyl - kolla lite efter avverkade träd i gränszonen -
saknas äldre träd i ett rakt stråk eller misstänkt nära kan man undra om rågångsträd har blivit avverkade...

Avatar Fallback

Re: Rågångstrubbel

Emil N  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#138018 Än så länge så är det enda vi har kommit överens om att vi ska dit och titta. Båda hörnen slutar i myrmark så där finns inga rösen. Däremot finns det två pinnar i ett hörne som ser riktigt gamla ut och är kapade med yxa. En har några små röda färgflagor kvar och det verkar vara ungefär där både karta och GPS visar. Jag har hittat en sten som kan vara en gränssten men det kan lika gärna vara en natursten då det finns flera stenar just där.
I Sverige är det på samma vis, rösen/markeringar går först, sedan kartan.
Hela området är avverkat samtidigt för kanske 60 år sedan så det går inte att se på några träd.

Jo skulle det vara helt omöjligt att komma överens så får det bli osämja för en riktig gräns ska jag ha. Jag hade ju inte tänkt ge bort en del av marken jag köpt. Föresten så får ju faktiskt grannen lite mer mark i ena ändan då rågången börjar ca 15m in på hans mark innan den skär över på min sida.

Hela akten med hemmansklyvningen finns tillgänglig på lantmäteriets hemsida.

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).