Skogsfastigheter

Generell lönsamhet i skog, områden?

5 inlägg 8133 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Generell lönsamhet i skog, områden?

Col  
#135706 Hej, jag har lite frågor till er kunniga skogsägare på forumet.

Vi funderar på att köpa en skogsfastighet då vi ledsnat på stadslivet, köer och priserna i stockholmsområdet så jag håller på att sätta mig in i detta med skog och dess möjligheter.
Tanken är väl att hitta något i mälardalen för att ha pendlingsavstånd till städer/jobb då det känns som det är svårt att köpa tillräckligt stort för att kunna "leva" helt på skogen med den insats jag är beredd att lägga.

Om man kollar på Skogssällskapets skogsindex så verkar det ju helt klart som det är i Norrland man ska bosätta sig om man ska få avkastning på insatt kapital? Jag antar att det finns betydligt bättre möjligheter att få in pengar från jakt etc om man har närhet till stor befolkning.
Så vart tror ni själva generellt att det är mest prisvärt i Sverige att köpa skogsmark om man även tänkt bo där?   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Generell lönsamhet i skog, områden?

haggloader  
#135756 Pengar från en skogsfastighet kan i huvudsak genereras från "trädförsäljning" som påverkar kassaflödet, eller prisuppgång på skogsfastigheten (marken). Jämför en akties prisuppgång respektive direktavkastning. Problemet med en skogsfastighet kan vara att den övervägande prisuppgången generas från värdeuppgång på fastigheten. Enklare uttryckt en skogsägare lever fattigt och dör rik, givetvis starkt förenklat.

Avatar Fallback

Re: Generell lönsamhet i skog, områden?

Mangan  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#135807
Col skrev:Så vart tror ni själva generellt att det är mest prisvärt i Sverige att köpa skogsmark om man även tänkt bo där?


Bra fråga. Långt ifrån välbetalda jobb så att det inte är små många av din sort som driver upp priserna. Och nära till stor marknad för biobränsle samt nära till sågar.

Avatar Fallback

Re: Generell lönsamhet i skog, områden?

Col  
#136683 #Mangan

Ja du har nog rätt. Det är nog väldigt svårt göra en försvarbar affär rent ekonomiskt om man ska bo inom pendlingsavstånd från "välbetalda" områden och om marken redan har en fastighet.

   TS
Avatar Fallback

Re: Generell lönsamhet i skog, områden?

Skutt  
#136826 Vi hade samma dröm som du för några år sedan och just detta att det skulle ligga "nära". Nu har det blivit ett sommarställe med skog på riktiga landet i stället. Detta på grund av prisvärdheten. Efteråt kan vi konstatera att det inte är avkastningen/investeringen som är så väsentlig utan det handlar mycket mera om myset med egen skog och intresset i sig. Dessutom är upplevelsen av en levande landsbygd mycket härligare än närheten till storstan. Nu vill man bara flytta hit på heltid och slippa ångesten med storstan och dess närhet.

Åk en bit söderöver där det fortfarande finns betande djur och småskaliga jordbruk. Hur mycket av det hittar du i Mälardalen och Sörmland?

:smile:

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).