Skogsfastigheter

Lönsamhet skogen?

4 inlägg 2147 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Lönsamhet skogen?

skogsrisen  
#135212 Hej folket!
Pratade med en virkesköpare nyligen för att få fram nettot efter avverkning.
Har suttit och räknat lite själv och kommit fram till att avverkar jag för en mille så har jag kanske kvar efter skatter markberedning, avverkningskostnader kanske 400 000kr som det dessutom ska sparas pengar för röjning osv.
Hur resonerar ni kring detta, dvs kapar bort 1miljon från värdet och "skattar" bort 600k.
Känns nästan som kapitalförstöring..   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Lönsamhet skogen?

nisse  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#135291 Låter som taskig skatteplanering tycker jag.

/nisse

Avatar Fallback

Re: Lönsamhet skogen?

Fredrik B  
#135310 Hur ska man "skatteplanera"¨på ett bra sätt? Jag har hört att nettot kan variera mellan 30-70% vet dock inte om det stämmer. Kan man få råd och hjälp med detta på banken eller vart ska man vända sig?

Avatar Fallback

Re: Lönsamhet skogen?

MNskog  
#135320
Fredrik B skrev:Hur ska man "skatteplanera"¨på ett bra sätt? Jag har hört att nettot kan variera mellan 30-70% vet dock inte om det stämmer. Kan man få råd och hjälp med detta på banken eller vart ska man vända sig?


Börja med att tänka igenom vilka mål du har med ditt skogsägande. Det kan du göra själv efter lite kunskapsinhämtning och/eller med hjälp av någon skoglig rådgivare.
Upprätta en skogsbruksplan eller uppdatera den du har så har du en bra "budget" över framtida intäkter och kostnader. Mitt tips är att ta kontakt direkt med något företag som erbjuder skogsbruksplaner och rådgivning utan virkesköp som huvudintresse.
Eftersom du som ägare till en skogsfastighet redan betraktas som företagare bör du ta hjälp av en revisionsbyrå som hjälper dig med bokslut och deklaration. En låg kostnad i förhållande till de pengar du kan behålla i företaget genom att göra rätt. Den revisonsbyrån ska ha erfarenhet av att hjälpa lantbrukare och skogsbrukare. Det behöver inte vara någon stor som LRF Konsult utan min erfarenhet är att det finns många mindre som är både bättre och billigare.
Banker är bra att ha när du behöver låna pengar men inte alltid den bästa affärsrådgivaren utan där är det din kontakt på revisionsbyrån som upprättar din deklaration som ofta kan hjälpa dig bäst.
Virkesköparen vill gärna vara din rådgivare och erbjuder många "gratis" tjänster som du kan få vid en virkesförsäljning. Kom då bara ihåg att han jobbar inte för dig utan för att köpa in råvara till industrin och att det finns inga tjänster som inte kostar något utan det beror bara på hur det redovisas.

Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).