Skogsfastigheter

Vad gäller för gammal byväg?

6 inlägg 5727 visningar 3 följer Svara, dela mm...   
Avatar Fallback

Vad gäller för gammal byväg?

Kirill  
#133307 Hejsan alla!

Då jag och sambon är ute och letar efter hus där hennes föräldrar bor, så har turen kommit till ett gammalt soldattorp med kulturbetes mark. Nu kanske den här frågan inte passar här på skogsforum? Jag vet inte jag, men hoppas på bra svar.

Eftersom soldattorpet är från början av 1800-talet, så finns det inte så mycket att gå på. Därför frågade jag mäklaren om det finns servitut på vägen upp till torpet, detta då en granne är ansluten på samma väg. Fick då till svar att det är en gammal byväg, något mera svar fick jag inte. Hittar inte så värst mycket info ute på nätet heller om vad som gäller för byvägar, vet inte heller vart jag ska kunna vända mig för att höra mig för.

Så är det några som har kunskaper eller sitter på info om vad som gäller för en byväg?

Hälsningar
Kirill   TS
Ta hjälp av Nordeas skogsspecialister, vi finns på sju platser i landet.
Avatar Fallback

Re: Vad gäller för gammal byväg?

Skogsola  Firar 10 år som aktiv medlem på skogsforum! 
#133312 Markägaren kan stänga av den när som helst. Du kan gå till lantmäteriet och begära servitut. Du har rätt till väg till din fastighet men det sker på din bekostnad. Begreppet "byväg " finns inte som juridisk term. Men du kan ju kolla med lantmäteriet om där finns någon utritad väg.

Avatar Fallback

Re: Vad gäller för gammal byväg?

Danne  
#133360 Finns något som kallas "gammal hävd" vilket innebär att markägaren i alla tider nyttjat den vägen, men som skogsola skriver sker detta lantmäteri jobb på beställarens bekostnad och de tar 1200:- i timmen :???:

Avatar Fallback

Re: Vad gäller för gammal byväg?

ulfgustav  
#133366 Om man i samförstånd med markägaren överenskommer om ett seervitut för väg som registreras på stamfastigheten så kostar det endast några hundra kronor.
Sådan vägrätt har markägaren inte rätt att stänga

Avatar Fallback

Re: Vad gäller för gammal byväg?

awes  
#133377 Besök det lokala lantmäteriet och tala om att ni funderar på att köpa torpet och att ni vill kolla befintliga servitut etc.
Många "byvägar" är samfällda sedan laga skiftet och syns på lantmäteriets kartor.
Vid mitt besök hos Lantmäteriet i Västerås tog dom fram uppgifterna på några minuter och visade mig på karta vad som gällde. Jag betalade inte någonting...

Avatar Fallback

Re: Vad gäller för gammal byväg?

Kirill  
#134213 Får tacka för all info, men måste berätta att vi har ratat detta då vi hittat ett nytt torp som är mycket mycket fräschare.
Kommer därför lägga en ny tråd där jag måste få reda ut saker och ting. :)

   TS
Fredrik Reuter
Hej Gäst! Jag heter Fredrik och driver denna sajt. Jag skulle gärna vilja tipsa dig om hur du kan få ut mer av skogsforum. Klicka på de knappar som passar dig här intill (minifönster öppnas).